У Польщі судитимуть вісьмох українців

13-07-17-2

Люблінська прокуратура підготувала обвинувальний висновок у справі вісьмох українців, яких звинувачують у нападі на поляків на ґрунті національної нетерпимості та в пошкоджені автомобіля.

Люблінська прокуратура підготувала обвинувальний висновок у справі вісьмох українців, яких звинувачують у нападі на поляків на ґрунті національної нетерпимості  та в пошкоджені автомобіля, пише  Наша Польща з посиланням на Dziennikwschodni.pl.

Самі звинувачення українці почули на початку року, коли вкотре перетинали кордон.

Йдеться про минулорічні події у пункті пропуску Гребенне-Рава Руська. Журналісти та працівники Люблінського університету їхали у Львів. Але за кількасот метрів від кордону, вже на українській стороні, наткнулися на натовп, який заблокував дорогу. Українці протестували проти призупинення з боку польської сторони дії Малого Прикордонного Руху. Зміни були запровадженні тимчасово, через проведення в Польщі Саміту НАТО та Світових днів молоді.

З матеріалів справи випливає, що група українців не хотіла пропускати Пежо, яким подорожували поляки, пообіцявши це зробити за годину. З часом довкола машини зібралося чимало агресивно налаштованих людей, які за даними прокуратури, погрожували та ображали подорожуючих.

У якийсь момент, протестувальники вирішили таки пропустити деякі автомобілі, в яких були діти. Аби не перешкоджати рухові, водій уже згаданого Пежо з’їхав у бік, що учасники блокади сприйняли за спробу втечі. Відтак почали товкти авто: повиламували дзеркала, двері, пошкодили кузов. Один із нападників вискочив на капот і почав вибивати вітрову шибу. Інші шарпали пасажирів і били водія. Один із головних обвинувачених, 38-річний Володимир П., кричав, що «повбиває поляків». Щоправда, в натовпі українців, знайшовся чоловік, який врятував двох польок. Допоміг їм вийти з машини та втекти. А за мить уже з’явилися правоохоронці, які відгородили нападників від побитого водія і пасажирки автомобіля. Обидва змушені були звернутися по медичну допомогу.

Польські слідчі звинуватили в справі вісьмох осіб. Мають відповісти вони за напад на ґрунті національної нетерпимості та пошкодження автомобіля. Збитки оцінили приблизно в 40 тисяч злотих. Жоден із обвинувачених своєї провини не визнав, а більшість відмовилася написати пояснення. Зі свідчень решти, можна зробити висновок, що поляки намагалися силою прорватися через блокаду.

Обвинувачення українцям вдалося пред’явити на початку року, коли вони вкотре перетинали кордон. Зараз усі вони перебувають в Україні. Якщо не постануть перед польським судом, то єдиним способом притягти їх до відповідальності буде екстрадиція.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: