Ryanair хотіла, щоб ми їй доплачували $2 за кожного пасажира, – гендиректор аеропорту «Львів»

22

Основні тези Тетяни Романовської – про те, що закладалося у базовий договір з лоукостером, на чому планували заробляти перевізник та аеропорт, та з яких причин перемовини з Ryanair у будь-якому разі спрацювали в «плюс» місту й аеропорту.

Основні тези Тетяни Романовської – про те, що закладалося у базовий договір з лоукостером, на чому планували заробляти перевізник та аеропорт, та з яких причин перемовини з Ryanair у будь-якому разі спрацювали в «плюс» місту й аеропорту, пише Mind.

Історія гучного демаршу ірландської авіакомпанії Ryanair з українського ринку отримала своє продовження. Учора, 17 липня, прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час спецнаради з цього приводу запропонував перетворити аеропорт Гостомель на базу для лоукостерів, у тому числі й Ryanair. Наразі цей аеропорт є базовим для літаків ДП «Антонов» і авіакомпанії «Авіалінії Антонова».

Напередодні, 14 липня, відбулася прес-конференція міністра інфраструктури Володимира Омеляна, під час якої голова профільного відомства намагався дати відповіді на найгостріші питання стосовно невдалої спроби приходу Ryanair в Україну. Генеральний директор Міжнародного аеропорту Львів імені Данила Галицького Тетяна Романовська також брала участь у цій прес-конференції, для чого спеціально прибула до Києва. Після завершення офіційної частини журналіст Mind розпитала Тетяну Романовську про те, як велися переговори з цією авіакомпанією, які доходи обіцяє аеропорту така співпраця і чому підприємству не потрібно боятися вимог, що їх висуває цей перевізник.

Про договір з Ryanair. Ми уклали договір з авіакомпанією Ryanair. Він повністю відповідає українському законодавству. Авіакомпанія дійсно веде жорсткі переговори – і нам, зі свого боку, теж потрібно було дотримуватися жорсткої позиції. Частину пунктів, які не влаштували Бориспіль, ми спокійно відхилили, і це не стало перешкодою для підписання договору з перевізником. Але ми з Ryanair вели інтенсивні переговори майже півроку, у Борисполя було менше часу.

Найважливішим для цього лоукостера була ціна обслуговування пасажира – це обговорювалося довше і складніше за все. Спочатку вони взагалі хотіли, щоб ми їм доплачували $2 за кожного пасажира, але в підсумку ми домовилися, що вони нам все ж будуть платити – на свої нові рейси вони отримають 80% знижки. Також багато часу зайняло обговорення технічних нюансів – українське законодавство, яке регулює діяльність аеропортів, сильно відрізняється від законодавства в ЄС, і нам був потрібен час, щоб пояснити це перевізнику.

Про співпрацю з Ryanair. Підписаний договір не означає, що авіакомпанія почне польоти в будь-якому випадку. Важливою умовою роботи для неї було почати польоти з двох аеропортів. Другий аеропорт, з яким вони вели переговори, крім Львова – МА Київ, але чому не вдалося домовитися і чому авіакомпанія почала вести переговори з Борисполем – я не знаю.

Договір, що ми уклали, не передбачає штрафи або санкції в разі, якщо авіакомпанія не починає польоти. Якщо вона приймає рішення не приходити в Україну – ми розходимося без взаємних претензій.

Про конкуренцію лоукостерів. Основний конкурент Ryanair – Wizzair. Коли Ryanair оголосила про те, що виходить з переговорів, авіакомпанія Wizzair поцікавилася, чи зможуть вони стати на ті рейси, які планувала відкрити Ryanair з аеропорту Львів. До речі, Ryanair ми дали такі ж умови, як і Wizzair. Розмір знижки можна подивитися на офіційному сайті аеропорту Львів. Усе законно.

Про гроші. Жодна авіакомпанія не згенерує нам такого пасажиропотоку, як Ryanair. Це неправда, що співпраця з нею – збиткова для нашого аеропорту. Якщо Ryanair прийде в аеропорт Львів, як планувалося, то до кінця цього року на авіаційному обслуговуванні цієї авіакомпанії аеропорт заробить близько 8 млн грн, на неавіаційній – не менше 2 млн грн. Це за вирахуванням усіх податків і відрахувань до Фонду державного майна (ФДМ забирає 70% доходів від оренди площ в аеропорту, а аеропорт віддає державі у вигляді податків 75% від прибутку). Наступного року ми плануємо збільшити кількість власних магазинів і кафе в зоні duty free, а отже, зможемо збільшити свої доходи від цього напрямку.

Про вимоги Ryanair отримувати відсоток від прибутку парковок, готелів тощо. Цих пунктів немає в базовому договорі. Як правило, такі умови прописуються в доповненнях і виконуються тільки тоді, коли авіакомпанія бачить, що її пасажири динамічно нарощують прибутки від паркувальних майданчиків, готелів, магазинів і кафе в duty free тощо. Звичайно перевізник просить 5–7% від прибутку. Але це завжди питання торгу. У нашому випадку про це можна було говорити тоді, коли авіакомпанія почала базувати в аеропорту свій літак і виконувати не менше п'яти рейсів на день.

Про пасажирів та рейси. Для мене загадка, чому авіакомпанія відкрила з аеропорту Львів більше рейсів, ніж з Борисполя. Чотири рейси з Борисполя – це дуже мало для такої авіакомпанії, як Ryanair. У Львові Ryanair вивчали економічну структуру регіону, хто і куди літає. З'ясували, що потенційні пасажири перевізника – це в рівних частках туристи, ті люди, які їздять на заробітки в ЄС, та бізнес-пасажири.

Які шанси, що Ryanair почне польоти в Україну? Шанси є. Україна – логічне продовження експансії авіакомпанії на ринки Східної Європи. Але все залежатиме від того, чи вдасться домовитися з Борисполем.

Якщо не вдасться домовитися. Навіть якщо авіакомпанія не почне польоти з України, аеропорт Львів все одно не сильно програє. Те, що ми зуміли провести переговори, підписати договір з такою авіакомпанією, як Ryanair, – нас уже добре характеризує в очах не лише інших лоукостерів, але і класичних авіаперевізників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: