Активіст розповів про лікування бійців АТО в Україні

39a8fda66b26fb870c2c5d23e49ba16f04f3db44
Фото ілюстративне. Джерело: Міністерство оборони України

Експерт ГО «Українські правозахисні ініціативи» Ігор Шпитяк нарікає на медичне забезпечення військовослужбовців у 2015-2016 роках, але каже, що сьогодні ситуація дещо покращилася.

Про це він заявив під час презентації інформаційної кампанії #ЗнімайРожевіОкуляри 21 липня, повідомляє ІА Дивись.info.

Ігор Шпитяк, експерт ГО «Українські правозахисні ініціативи» каже, що активісти задокументували свідчення військовослужбовців, медичних працівників щодо надання медичної допомоги та знеболення військовослужбовцям, які отримали поранення під час бойових дій.

«Ми проводили дослідження за трьома напрямками: надання домедичної допомоги безпосередньо на місці бойових дій, надання медичної допомоги у військово-польових шпиталях, військових госпіталях і цивільних медичних закладах під час реабілітації, надання медичної допомоги та знеболення після того, як людина у зв’язку з травмами і пораненнями, звільнена із лав ЗСУ і перебуває вдома під доглядом», — пояснює Ігор Шпитяк.

Експерт зазначає, що міжнародні дослідження свідчать: якщо вчасно надати пораненим бійцям допомогу, то 15% з них виживають.

Читайте також: У Львівській області 34 аптеки мають ліцензію на продаж наркотичних ліків

«У нас загинуло вже 4 тисячі військовослужбовців і правоохоронців. Так от, якби їм надавали вчасно якісну домедичну допомогу, 600 осіб можна було б врятувати», — додає експерт.

Він каже, що під час 2015-2016 року представники громадської організації фіксували випадки, коли районні лікарні практично були неспроможні надати кваліфіковану медичну допомогу військовослужбовцям. За його словами, були випадки, у яких лікарі зачинялися у кабінетах або тікали з лікарні, коли не було медикаментів тощо.

«Сьогодні ситуація потроху змінюється на краще. Військовослужбовці проходять відповідну медичну підготовку на полігонах, військові частини укомплектовані санітарами, лікарями, фельдшерами тощо. Зараз лікарні і шпиталі, куди направляють військовослужбовців, практично повністю забезпечені необхідними препаратами. Але, за свідченнями військових, на третій день після операції, наприклад, опіоїдні анальгетики перестають давати, навіть якщо є сильні болі», — зазначає Ігор Шпитяк.

Нагадаємо, сьогодні у Львові презентували інформаційну кампанію #ЗнімайРожевіОкуляри, яка має пояснити пацієнтам та лікарям, що знеболення наркотичними препаратами — це право кожного. Крім того, представниця Національного превентивного механізму розповіла про системні порушення у закладах паліативної допомоги в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: