Росія готувала в Києві сім провокацій до роковин Волинської трагедії - СБУ

f3f78fb744aab7df28c37741e58bdc9d

Голова СБУ Василь Грицак розповів про сценарії, якими керівництво Російської Федерації намагається дестабілізувати ситуацію в Україні.

Про це він сказав на брифінгу «Гібридна війна Росії в Україні», повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні спецслужбами Російської Федерації робляться спроби дестабілізувати ситуацію в Україні шляхом організації провокаційних акцій протесту», - зазначив глава СБУ.

Він додав, що для СБУ важливо розрізняти справжню протестну активність громадян і ту, що організована виключно за російські кошти та за російським сценарієм.

Зокрема, за його словами, в січні 2017 року за єдиним планом здійснювалися провокації у західних та північних регіонах України шляхом організації псевдопротестних акцій. Всього задокументовано 15 таких акцій начебто угорської, польської, болгарської громад з метою провокування міжнаціональних конфліктів.

«За оперативною інформацією, на закритій нараді вищого керівництва РФ у травні цього року глава Росії розкритикував свого помічника Суркова за провали операцій з дестабілізації громадсько-політичної ситуації в Україні. При цьому поставив йому нове завдання: в найкоротший термін добитися так званої - дослівно: "перезагрузки правящего режима в Украине". І тепер місцем для провокацій була обрана столиця - місто Київ», - сказав очільник СБУ.

Як зазначив Грицак, лише протягом тижня, з 28 червня по 4 липня, СБУ викрила шість спроб організувати штучні акції протесту під посольством Республіки Польща. Російські «куратори» намагалися провести провокаційні акції до роковин Волинської трагедії.

П'ятого липня Служба попередила сьому спробу, цього разу під польським консульством. Найняті представники навколокримінального середовища мали звести імпровізовану шибеницю, розлити червону фарбу, спалити зображення польських історичних діячів, підпалити файер, скандувати нацистські гасла. Вони також розраховували спровокувати фізичні зіткнення з правоохоронцями. «Бюджет» акції склав 3 тис доларів, з яких тисяча була привласнена організаторами.

СБУ задокументувала проведення інструктажу з учасниками, того ж дня затримала 23 провокаторів. Серед затриманих був і організатор акції, який вже дав свідчення про замовників.

Також Грицак розповів про те, що 12 липня  за вказівкою російської сторони була організована спроба захоплення громадської приймальні Генеральної прокуратури України. Учасники мали вдертися в приміщення приймальні, прикувати себе кайданками, облити приміщення принесеною червоною фарбою, розвернути плакати з вимогами політичного характеру. Для акції було найнято 34 особи - молодиків у камуфльованому одязі та безробітних, які мали грати роль представників добробатів. Затримані, вони повідомили, що їх найняли для проведення акції за винагороду по 400 грн на особу. Всі вони дали викривальні покази щодо організаторів акції.

Наступна провокація планувалася в Громадській приймальні Адміністрації Президента.

Грицак показав скріншоти листування, в якому викладено план здійснення провокації, надісланий з Москви. Замовником її була адміністрація президента РФ, куратором - Владислав Сурков, організаторами - Микола Азаров, Віталій Захарченко, Андрій Клюєв, Володимир Олійник (так званий «Комітет порятунку України») та інші особи, які знаходяться в Росії.

Водночас очільник Служби безпеки пообіцяв, що її співробітники і надалі протистоятимуть спробам розхитати ситуацію в нашій державі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: