Мітинг у Кракові: по різні боки Сукєніце (фото, відео)

IMG_4358

Історична столиця Польщі кишить туристами з усіх континентів світу, які прагнуть побачити архітектурний спадок монархів Речі Посполитої. Проте сама Польща тепер одна з розвинених республік Євросоюзу. Але Європою ходить новий привид.

Цими вихідними у Кракові, допоки з одного боку Сукєніце туристи фотографуються біля Міцкевича та п'ють у рестораціях пиво, з іншого − поляки виборюють мирним протестом чесний Верховний суд.

Протести у Кракові. Фото: Дивись.info

Головний Ринок з боку ратуші Кракова заполонили мітингувальники  з біло-червоними стягами. Серед них видніються і прапори ЄС та ЛГБТ-спільнот. Підтримати акцію прийшли поляки різного віку та соціального статусу. Вже протягом тижня їх об’єднує бажання висловити своє невдоволення правлячій верхівці.

Суботній мітинг в Кракові − лише одна з акцій загальнонаціонального руху, які особливо масштабно збираються саме у вихідні дні. Власне, громадяни Польщі обурені прийнятим Сенатом законом, який має надати політикам країни значний контроль над системою судочинства, незважаючи на застереження Європейського союзу. Закон передбачає звільнення з посад суддів Верховного суду, за винятком тих, яких призначив президент. Таким чином це надає президентові право керувати діяльністю судів.

Протести у Кракові. Фото: Дивись.info

Зі сцени поблизу краківської ратуші лунають заклики опозиції відстоювати свої права. «Кожний – інший, але всі рівні», − підтримує натовп. «Думаю! Слухаю! Вирішую!» − Запустилася нова хвиля гасел на Площі Ринок. Чути, звісно, не лише бунтарські вигуки «Ганьба!», але й слова заспокоєння та надії на мирний протест.

У такому контексті одна з активісток на сцені згадує Помаранчеву революцію в Україні. Наголошує, зокрема, на тому, що українцям у 2004-му вийшло без кровопролиття досягнути бажаного, чого і мають зараз прагнути поляки разом з поліцією: «Перший майдан був спокійним в несамовитій атмосфері добра. Люди там стояли днями і не дали себе спровокувати».

Та наштовхнула її на ці слова радше Революція Гідності, яка супроводжувалася неминучими протистоянням народу з правоохоронними органами. Активістка не лише закликала до мирного протесту, але й подякувала разом з протестувальниками польській поліції за поводження під час мітингів, які відбуваються у Польщі впродовж тижня.

Як раніше повідомляв ІА Дивись.info  головний редактор Мультимедійного порталу українців Польщі PROstir.pl Ігор Ісаєв, у Варшаві, під стінами Сейму, діє наметове містечко: «Мені це більше нагадує студентський Майдан, який був у Києві в листопаді. Тобто збираються переважно молоді люди. Коли знаходишся на площі перед Сеймом, де розбили наметове містечко, то складається враження, що людей досить багато. Але в принципі це не є аж так критично багато. Дуже добре у цьому протесті для протестувальників є те, що протест став вже постійним. Весь час під Сеймом хтось знаходиться. Є люди, які там ночують, є наметове містечко, є спальники, є вже намети різних громадських сил, - розповів Ігор Ісаєв. Водночас, він додав, що силові структури теж постійно присутні на місці. - Ще минулого тижня Сейм оточили кількома загородженнями, тобто є такі бар’єри, біля яких постійно стоїть поліція. Дуже багато поліції навколо цього майданного містечка. Фактично маніфестанти оточені поліцією і поліція їздить туди сюди, бо протестувальники теж постійно переміщуються – від сейму до президентського палацу чи суду. І тоді помітно дуже велике пересування поліцейських. Буває так, що група маніфестантів є меншою за кількість поліцейських».

Детальніше читайте в його інтерв'ю

Газета Виборча дає інформацію про те, де і в котрій годині розпочнуться протести сьогодні.

Наталія СТАНЬКО, спеціально для Дивись.info з Кракова

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: