Металеву браму каплиці Боїмів у Львові відреставрують

dsc1873-d79b7f5a4de183d78298fa5755bda316

Сьогодні, 25 липня, відбувся демонтаж металевої брами каплиці Боїмів – пам’ятки національного значення 17 століття у Львові, для проведення реставрації.

Про це інформує прес-центр ЛМР.

Реставрація брами відбувається на замовлення міста, а саме Львівської національної галереї мистецтв за підтримки управління охорони історичного середовища ЛМР. Роботи триватимуть 5 тижнів. На час реконструкції брами в каплиці Боїмів буде встановлена тимчасова, металева брама. Відкрити вже відреставровану браму планують 9-10 вересня в рамках відзначення Днів європейської спадщини.

З метою відновлення та збереження вхідних дверей каплиці Боїмів, у березні 2017 року була створена робоча група, до складу якої увійшли: Т.Возняк, О.Рибчинський, А.Салюк, М. Гайда, Л. Онищенко, І. Сварник, В. Косів, В. Одрехівський, Р. Шмагало, Р.Яців, Р.Могитич, І.Сьомочкін, С.Габор, Ю.Миколаїшин та Андреас Альтгаммер. Під час робочих зустрічей учасники цієї групи спільно з реставратором металу та експертом GIZ Андреасом Альтгаммером, який надаватиме фахові та технічні консультації при реставрації брами, розробили детальний план заходів з дослідження та реставрації брами. На цьому етапі робота переходить до практичного виконання. Сьогодні браму демонтували і перевезли в майстерню, де фахівці проведуть подальші дослідження металу для узгодження процесу реставрації спільно з учасниками робочої групи.

Читайте також: Збереження святинь: як відновлюють унікальне оздоблення Гарнізонного храму у Львові (фоторепортаж)

«У рамках німецько-української співпраці ми надаємо технічну підтримку для реставрації цього об’єкту. Наш експерт, реставратор металу Андреас Альтгаммер, буде супроводжувати всі реставраційні роботи з фахової сторони. І ми маємо надію, що місту вдасться завершити всі роботи і відкрити вже відреставровану браму в рамках відзначення Днів європейської спадщини 9-10 вересня 2017 року», - зазначив керівник проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» Юрген Лембке.

Над реставрацією брами каплиці Боїмів працюватиме троє осіб. Двоє – це місцеві фахівці з обробки металу - Юрій Миколаїшин та Максим Собуцький. Допомагатиме їм Андреас Альтгаммер – німецький реставратором металу та експерт GIZ.

Як повідомив Андреас Альтгаммер, найперше йде мова про консервацію брами, що дасть можливість закласти початок для реставраційних, консерваційних робіт цілого об’єкту.

«Ми плануємо цю браму реставрувати протягом 5 тижнів. Відповідно хочемо реставрацією цієї брами закласти початок реставраційних, консерваційних робіт цілого об’єкту. Однак для цього потрібно буде провести ряд досліджень. Зокрема цікавим є хрест, який є на самому куполі, вінок в скульптурі сидячого хреста. Це все потрібно буде дослідити, щоб дати наступні рекомендації для проведення заходів, які тут потрібні», - розповів Андреас Альтгаммер, німецький реставратор.

Читайте також: Як у Львові реставрують монастир вірменських бенедиктинок (фоторепортаж)

За словами Мар’яни Мороз, в.о. начальника управління охорони історичного середовища ЛМР, фінансування реставрації брами відбуватиметься за кошти німецького проекту «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова». Управління охорони історичного середовища ЛМР проводило усі підготовчі роботи, виготовляло необхідні документи і реставраційне завдання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: