Два села Львівщини увійшли до фіналу конкурсу «Неймовірні села України»

c0b94b8_b0627e2_16ea07b__1501053008_613x396.90647482014_3_0

Підкамінь та Верин – селища Львівської області увійшли у фінал II Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України». Таке рішення прийняла Експертна рада конкурсу.

Відтак села Львівщини змагатимуться із 18 опонентами, повідомили в ЛОДА.

Проголосувати за улюблене село може кожен охочий на сайті AgroPortal.ua до 16 серпня. Паралельно з онлайн-голосуванням кожен член Експертної ради виставить оцінки селам-конкурсантам.

Загальний призовий фонд становить 150 тис грн і буде розподілений між переможцями змагань. Села отримають сертифікат на певну суму, з подальшою закупівлею організаторами необхідного інвентарю.

Також переможець конкурсу отримає унікальну можливість відвідати восени Німеччину з метою обміну досвідом щодо розвитку державного управління та коопераційного самоврядування.

Загалом для участі у конкурсі надійшло понад 300 заявок.

Довідка

Верин — село в Україні, в Миколаївському районі Львівської області. Населення становить 1680 осіб. Найдавніша письмова згадка про село датується 1469 роком. У ній йдеться про те, що Верин разом з іншими селами Дроговизького староства через борг передане королем шляхтичеві Тарлу.

Пам'ятки:

дзвіниця церкви святого Архістратига Михаїла (XVIII ст.) — пам'ятка архітектури місцевого значення, охоронний номер — 2330-М;

пам'ятник на честь скасування панщини — пам'ятка історії місцевого значення, охоронний номер — 1601;

Веринь — археологічна пам'ятка, група давніх, переважно багатошарових стоянок;

біля села розташований ландшафтний заказник «Стариці Дністра»;

віковий дуб — ботанічна пам'ятка природи.

У 2010 році Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області з ініціативи Мінприроди провело конкурс «Національне дерево України» й з 18 заявок обрало віковий дуб села Верин найстарішим деревом на Львівщині.

Заповідний дуб, що росте біля місцевої церкви, має обхват 8 метрів, висоту — 12 м. А його вік становить 1000 років.

За легендою, у цьому місці зупинявся Богдан Хмельницький.

Підкамінь — селище міського типу Бродівського району Львівської області. Понад п'ять з половиною століть налічує його писемна історія. Згідно з писемними джерелами, саме 1441 рік вважається першою згадкою про «місто під Каменем». Відоме воно, насамперед, своїми історичними пам'ятками, зокрема Монастирем походження дерева Хреста Господнього студитського уставу.

Одним із свідків минулого є унікальна пам'ятка природи — скелястий велетень, розташований на високому узгір'ї на північно-східній околиці селища, прозваний в народі «Каменем».

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: