Це своєрідний літературний фотошоп, — воєнний журналіст презентував свою книгу у Львові

DV-Pre
Костянтин Машовець, актор книги «Діалоги з «нулів»

У Львові 26 липня воєнний журналіст Костянтин Машовець презентував збірку оповідань «Діалоги з «нулів» про історії з життя українських воїнів в АТО. ІА Дивись.info побувала на презентації та розпитала автора про його дебют.

У Львові 26 липня воєнний журналіст і полковник Костянтин Машовець презентував збірку оповідань «Діалоги з «нулів» про історії з життя українських воїнів в АТО. ІА Дивись.info побувала на презентації та розпитала автора про його дебют.

Костянтин Машовець полковник, один з воєнних журналістів, який працював у зоні АТО ще від початку ведення там бойових дій. Сьогодні він також є аналітиком «Інформаційного опору». Його книга «Діалоги з «нулів» побачила світ менше тижня тому, коли шеститисячний тираж доставили з однієї із запорізьких друкарень.

— Це збірка невеличких оповідань про життя на передовій в АТО. Так сталося, що після першого відрядження на Схід, коли я повернувся, у мене виникло непереборне бажання якось висловити те, що я побачив. Так я почав писати «в стіл», для себе, нікому не показуючи. Спочатку це були буквально три-чотири речення. З часом кількість цих діалогів збільшувалася і я вирішив писати короткі оповідання, — каже новоспечений письменник.

Фото: Ветеранська ресторація «Патріот»

Зрештою, згадує Костянтин, він опублікував пару уривків із цих діалогів на своїй сторінці у Фейсбуці. Несподівано для нього самого, тексти викликали чималий суспільний резонанс — записи отримали декілька тисяч репостів і лайків, а також чимало схвальних коментарів.

— Мені писали і дзвонили друзі, знайомі, буквально ножа до шиї приставляли з вимогою видати збірку таких оповідань, — жартома ділиться спогадами Костянтин.

Журналіст все ж піддався на вмовляння близьких та вирішив видати книжку. Попри те, що чимало читачів переконані: все, викладене у ній, правда, Костянтин Машовець зізнається — 80% це творчість і фантазія.

— Це своєрідний літературний фотошоп. Більша частина збірки — це фантазія, але не без того, що я десь щось побачив, десь щось почув. Першим чином це стосується образів героїв книги. Як правило, вони списані з реальних людей, але в одному моєму герої об’єднані кілька характеристик справжніх вояків.

Написана книга «живою» мовою. Сам Костянтин характеризує це як «не парламентські вислови» і каже, що не бачить у цьому нічого поганого, адже таким чином наближає читача до того, що відбувалося на фронті.

— Я бачив, як спілкується народ на передовій. І я розумію, що якійсь дівчині з художнього салону це може здатися занадто брутальним, але я намагався бути максимально наближеним до того, що там відбувається. Щоби читачі розуміли, коли людина знаходиться під обстрілом мінометів, вона висловлюється не зовсім коректно, — пояснює автор збірки.

Костянтин каже, що навіть проводив свого роду дослідження серед своїх підписників у соціальній мережі. Так от, згідно з його даними, більшість сказала, що треба писати так, як воно є.

— Я не хочу вихвалятися, але таке насправді є: коли даю прочитати збірку людям, які воювали, вони кажуть: «Нічого собі, це ж точно як у нас було! Це, певно, липень 2015, Айдар, так?». Інші ж впізнають інакші локації і роки. Просто через те, що я там побував, бачив все на власні очі, я зміг передати цю атмосферу.

На те, щоби випустити книгу у світ, Костянтину знадобилися чотири місяці. Вже наприкінці липня він тримав у руках перший екземпляр. У допомозі неабияк завдячує своєму співслужбовцю, який виділив гроші на друк, дизайн, верстку, вичитку та інші технічні моменти.

— Все це коштувало певних ресурсів. Я ще не знаю, скільки у кінцевому рахунку все мені обійдеться. Гроші видавець вклав у книжку — треба йому повернути, а ще у типографію за друк… Це дуже складне питання, — зізнається Костянтин Машовець.

Утім, письменник має надію, що всі примірники збірки швидко розійдуться. За попередніми підрахунками його дружини, менше ніж за тиждень вдалося продати тисячу екземплярів. Відтак вже сьогодні Костянтин задумується над тим, щоби видати другу книгу, яка буде у твердій палітурці та з більшою кількістю текстів.

— Восени, якщо знайду фінансові можливості, це буде вже повноцінна збірка. Декілька уривків з другої книги навіть розмістив у Фейсбуці. Там буде 10 оповідань, п’ять із яких вже є.

На другу збірку неабияк чекають просто зарах. Так, під час презентації, гості просили Костянтина опублікувати ще кілька уривків бодай на Фейсбуці. А «Діалоги з «нулів» радять прочити бойові колеги журналіста. Більше того, молодший сержант Сергій Бойко, який служив у 25-й розвідній бригаді ВДВ, переконаний, що ця книжка потрібна армії.

Читайте також: Ветеранська ресторація: як АТОвці заснували власну справу у центрі Львова (інтерв’ю)

— Вона передає всі емоції, всі висловлювання, все, що з нами відбувалося у зоні АТО, коли йшли обстріли… Я коли читаю, згадаю чимало, зокрема, про те, як ми називали сепаратистів «орками», наприклад, тощо. Я задоволений тим, що вже встиг прочитати. Гадаю, що повноцінна збірка діалогів вийде більш насиченою, вона передасть більше емоцій і кожен, хто був у зоні АТО чи навіть не був, згадає і переживе те, що ми переживали там, — додає військовослужбовець.

Сам же автор книги каже: попри те, що збірка, у першу чергу, розрахована на людей, які мають стосунок до війська, вона може зацікавити будь-кого.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: