Цього року Держгеокадастр Львівщини оновив нормативну грошову оцінку земель 313 населених пунктів області

photo

У 2017 році землевпорядниками організовано та завершено роботи з коригування (оновлення) нормативної грошової оцінки земель 313 населених пунктів Львівської області.

У 2017 році  землевпорядниками організовано та завершено роботи з коригування (оновлення) нормативної грошової оцінки земель 313 населених пунктів Львівської області.

Про це повідомляє прес-служба Держгеокадастру Львівської області.

В порівнянні з іншими областями України у Львівській області найбільша кількість населених пунктів у яких  проведено повторну нормативну грошову оцінку, адже загалом по Україні таку роботу здійснено у 528 населених пунктах. Ці роботи здійснюються за підтримки Львівської облдержадміністрації, Львівської облради, взаємодії Головного управління Держгеокадастру у Львівській області з місцевими радами в частині погодження сесіями технічної документації та прийняття радами відповідних рішень, виділення коштів.

Загалом, цього року, необхідно оновити цю оцінку земель у 446 населених пунктах Львівської області. Із цієї кількості, станом на 15 липня, повністю завершено роботи для 313 населених пунктів Львівщини (70% від потреби), 114 технічних документацій перебуває в роботі, для ще 5-ти населених пунктів розроблено технічні документації, що очікують затвердження на сесіях місцевих рад. У інших населених пунктах відбувається зміна меж, після їх затвердження місцевими радами буде розпочато роботи з проведення повторної нормативної грошової оцінки.

«Базова нормативна оцінка проведена для всіх міст, сільських населених пунктів Львівщини. Щорічно наші працівники організовують роботи з її оновлення, там де це необхідно, відповідно до законодавства, проводять заходи з підготовки землевпорядної документації. Останні роки ми цю роботу проводимо у повному обсязі. Наприклад минулого року здійснили оновлення цієї оцінки для 77 населених пунктів. Цього року виникає ризик що 133 населених пункти не отримають оновлену оцінку через нестачу в них коштів на ці роботи. В цьому питанні важлива підтримка на рівні обласного бюджету, адже після оновлення оцінки надходження до місцевих бюджетів від плати за землю переважно зростають в декілька разів»,- відзначає Андрій Кавецький, начальник Головного управління Держгеокадастру у Львівській області.

Також ці роботи, та роботи з інвентаризації земель, розробки Схем землеустрою та техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель здійснювались у рамках розробленої землевпорядниками «Програми розвитку земельних відносин у Львівській області на 2011-2015 роки». Цього року на ці роботи необхідно залучити 6,23 млн.грн. із цієї суми місцеві бюджети готові самостійно виділити 2,93 млн.грн. (176 населених пунктів),  інші ради не мають коштів на ці роботи.

Головним управлінням Держгеокадастру у Львівській області подано пропозиції до Львівської облдержадміністрації та Львівської облради щодо виділення коштів на розробку документацій з повторної нормативної грошової оцінки земель цим сільським населеним пунктам з обласного бюджету, в сумі  3,3 млн.грн., але на ці роботи затверджено лише 0,75 млн.грн.

Довідково:

На території Львівської області повністю проведено нормативну грошову оцінку земель всіх, 1928-ми, населених пунктів області.

Нормативна грошова оцінка земель є базою для визначення розміру державного мита при оформленні успадкування, дарування та міни земельних ділянок, що перебувають у власності, розміру земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, що передаються  в оренду.

Після проведення нго місцеві ради приймають рішення та затверджують розмір плати за землю у відсотках до неї. В середньому після проведення повторної нормативної грошової оцінки земель плата за землю збільшується в 1,5-3 рази.

Згідно чинного законодавства нормативна грошова оцінка земель населених пунктів потребує оновлення кожні 5-7 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: