Капличку Меморіалу орлят у Львові буде зображено на нових паспортах Польщі

1432465_1476622

До сторіччя незалежності у Польщі в 2018 році випустять паспорти у новому дизайні. На його сторінках, з-поміж інших зображень, буде Меморіал орлят у Львові, пише Gazeta Wyborcza, передає Zaxid.net

Як зазначається, згідно із задумом польського МВС, на новому паспорті будуть зображені важливі для Польщі історичні особи та мотиви.

У травні міністерство створило команду експертів, які розробили 26 графічних малюнків для нового документа. Тринадцять з них вже остаточно затвердили, а серед схвалених зображень є Меморіал орлят у Львові.

Ще тринадцять зображень виставили на народне голосування, запропонувавши полякам обрати шість з них. У переліку зображень, яке планують вибрати після голосування також є литовська пам'ятка - «Остра брама» у Вільнюсі.

У голосуванні можуть взяти участь усі жителі Польщі. Втім, голос на сайті можна віддати з будь-якої точки світу.

Як зазначає Wyborcza, поява зображення Меморіалу орлят у Львові та литовської пам’ятки може викликати протест у Києві та Вільнюсі. Видання звернулося за коментарем до польського МВС, чи не вважають у відомстві, що поява образів міст, розташованих за межами сучасної Польщі, може призвести до напруги між країнами. Прес-служба МВС пообіцяла надати розлогу відповідь у найближчі дні.

Польський військовий меморіал або «Цвинтар оборонців Львова», також званий Меморіалом орлят, був розміщений на ґрунті під Личаківським цвинтарем. Тут були поховані поляки – учасники боїв проти ЗУНР у 1918 році та проти більшовиків у 1920 році, жертви німецько-польської війни 1939 року та Руху опору у 1922–1944 років. У 1971 році цвинтар був знищений радянською владою, тоді ж на частині його території було прокладено сучасну вулицю Банаха. Протягом 1989 - 2005 років меморіал частково відбудували.

На цьому цвинтарі спочивають в індивідуальних і спільних могилах 2318 учасників бойових дій у Львові 1-22 листопада 1918 року та боротьби проти більшовиків у 1920 р., зокрема проти Червоної армії під керуванням Семена Будьонного.

Цвинтар складається з трьох основних монументальних частин: каплиці-ротонди для Служби Божої, катакомб і пам’ятника Слави у вигляді великої колонади (не збережений).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: