Відпочинок на Ура. 20 порад для вдалої відпустки влітку від мандрівника зі стажем

1
фото: Кордон

Коли надворі літо і кожен із друзів тільки те й робить, що хизується новими фото з морського відпочинку, то й собі одразу хочеться помандрувати до невідомих місць, поніжитися на березі екзотичного курорту та позасмагати на неймовірних пляжах.

Коли надворі літо і кожен із друзів тільки те й робить, що хизується новими фото з морського відпочинку, то й собі одразу хочеться помандрувати до невідомих місць, поніжитися на березі екзотичного курорту та позасмагати на неймовірних пляжах.

Як зробити так, що відпустка справді вдалася на славу? На що потрібно зважати зважити, аби мандрівка за кордон до сфінксів чи пірамід залишила по собі лише позитивні враження? Про все це ми розпитали в Тараса Антоніва – львів’янина, за плечима якого 45 країн. Він - паломник, гід та учасник експедиції. А ще – ініціатор туристичного флешмобу, який потрапив до «Книги Рекордів України».

фото надане мандрівником

Тарас може місяцями жити у США й ділитися враженням про цю країну зі своїми друзями через щоденні повідомлення у соціальних мережах.

Поспілкувавшись із мандрівником, визначаємо два десятки порад і правил, аби запланована і організована мандрівка минула на Ура.

Правило № 1

Оберіть туристичну фірму, якій ви довіряєте! На ринку їх досить багато, тож прислухайтеся до порад друзів, що скористалися її послугами, хто знає особисто директора чи менеджера з продажу, і сміливо вирушайте туди. Важливим чинником буде тривала присутність цієї компанії на ринку – 10-15 років, її знане ім’я та репутація – все це запорука вашої безпечної та цікавої мандрівки.

Правило № 2

Заздалегідь подумайте, куди саме ви хочете поїхати. Що вас приваблює у мандрах – екстрим від стародавніх цивілізацій Єгипту, сафарі Танзанії та Кенії, екзотика тваринного світу та чудові храми Шрі-Ланки, підводна риболовля на Мальдівах, білосніжні пляжі Занзібару чи природна краса Хорватії та її узбережних пейзажів? Або ж ви бажаєте  на певний час просто забути про все на одному з курортів Туреччини? Прийшовши із чіткими побажаннями до турфірми, менеджери одразу знатимуть, що вам запропонувати. Вони в деталях озвучать усі найкращі пропозиції конкретного напрямку і ви оберете для себе найцікавішу серед них.

Правило № 3

Менеджер турфірми – ваш персональний консультант, неначе індивідуальний психолог, який має виявити те, чого вам найбільше хочеться від мандрів. Питайте у нього все, що цікавить: близькість готелю до моря, наявність Інтернету та території, назви і курси валют, якими послуговуються у конкретному курортному місті, до якої години працюють бари та ресторани на території вашого готелю, що входить у пакет обслуговування ALLinclusive та багато іншого. Загалом, що більше запитань – то краще ви будете проінформовані перед початком подорожі.

Правило № 4

Зверніть увагу на те, як зазвичай ви проводите час у відпустці. Наприклад, якщо плануєте відпустку з дітьми – поцікавтеся, чи передбачені у вашому готелі водні розваги для малюків – гірки, басейни, батути. Присутність аніматорів значно полегшує щоденну проблему батьків: «Чим зайняти дітей». Важливим є також вік дитини – за потреби поцікавтеся чи є змога поставити в номері дитяче ліжко (колиску), чи є стільці для годування в ресторані, кімната для дітей з іграшками та мультиками, няні-доглядальниці для маленьких діток.

фото: Facenews.ua

Правило № 5

В кожного свої стандарти щодо їжі. Хтось шукає нових смакових вражень і відкриттів, а хтось навіть на краю світу хоче на сніданки, обіди і вечері «чогось» схожого до української кухні. Тож перед тим, як обрати країну та готель – дізнайтеся про різноманітність харчування, наявність ресторанів із мультикультурною кухнею. Харчування також дуже важливе для сімей з дітьми, які важче призвичаюються до нових смаків.

Правило № 6

Обираючи мандрівки – зважте, чим заповните свої 7 (14) днів? Лежанням на пляжі й перебуванням на теренах готелю, чи новими відкриттями, екскурсіями та карколомними світлинами із височенних мостів, повітряних куль чи підводного плавання? Інформацію про всі можливі екскурсії та часопроведення на курорті за вашим побажанням працівники турфірми також нададуть.

Правило № 7

Спілкуючись із менеджерами попросіть переглянути актуальні відеовідгуки попередніх мандрівників із того місця, куди збираєтеся ви. Адже перегляд фото готелю в інтернеті має певну небезпеку. Таким як на картинці готель міг бути ще 10 років назад у день свого відкриття. Натомість перегляд свіжих відеовідгуків дає змогу побачити курорт «тут і зараз» крізь емоції інших мандрівників. Так ви убезпечите себе від негативних несподіванок! До речі, через менеджера можна здійснити дзвінок до того чи іншого готелю й уточнити всю потрібну інформацію.

фото: Opogode

Правило № 8

Кожна турфірма має свої договори про співпрацю зі страховою компанією. Дуже добре, якщо ви прочитаєте умови страхування ще до купівлі поїздки. Якщо там передбачено лише мінімальні послуги – варто докупити страховку у страховій компанії. Уважно прочитайте страховий поліс. Адже, якщо трапиться нагальна потреба – ви маєте знати, що саме з медичної допомоги вам належить і, що страхова компанія відшкодує з фінансових витрат після повернення додому.

Правило № 9

Завчасно плануйте мандри та навчіться готувати списки потрібних речей! Це допоможе полагодити всі справи на роботі чи навчанні. Ви не матимете клопотів із незавершеними проектами та невиконаними програмами. Тож матиме змогу спокійно та яскраво провести свій час у мандрах новими місцями.

Важливі покупки здійсніть завчасно (купальник, маска для пірнання, сонцезахисні окуляри, легкий пляжний одяг). Щоб на останній день залишилися лише дрібні закупи речей першої необхідності. Тоді ви будете готові вирушити в мандрівку за першим дзвінком менеджера, якщо трапиться палаюча путівка.

Правило № 10

Вміння планувати і складати список потрібних речей дуже часто дають змогу зекономити на мандрах 100-300$. Як саме? – Гарячі путівки виникають раптово, коли кількість пасажирів на рейсах незаповнена, тож ціна автоматично стає «гарячою». У понеділок працівник турфірми може вам повідомити, що є гаряча пропозиція на середу з економією у кілька сотень доларів. І лише ті мандрівники, які вміють швидко полагодити всі справи й спакувати валізи, – мають нагоду скористатися цією неймовірно вигідною пропозицією. Будьте мобільними та зорганізованими.

Правило № 11

Завчасне бронювання – дуже розумна звичка усіх європейців, які планують мандри за 3-6 місяців до вказаної дати. До того ж вони добряче економлять. Адже за такими умовами, наприклад, путівка до Єгипту у форматі «все включено» тривалістю 11 ночей можуть вартувати не 400-500, а всього 270$.

Запам’ятайте! Гарячими є пропозиції до Туреччини, якщо зробити резервацію в січні-лютому на кінець травня – початок червня. Всередині літа є сенс здійснити бронювання на жовтень – тоді ціни найкращі.

Гарячими бувають й окремі дати, наприклад – День Незалежності, День міста та 1 вересня.

Щодо Чорногорії, то вона тішить «гарячими цінами» в травні – на початку червня, та вкінці вересня – на початку жовтня, а от ОАЕ – приваблює гарячими пропозиціями з липня по серпень, Тайланд та Шрі Ланка – з квітня по жовтень.

Туніс пропонує найкращі ціни на початку та вкінці сезону – травень – початок червня, кінець вересня – початок жовтня.

фото: HaveRest

Правило № 12

Гарна компанія  й цікаве товариство для спільного проведення відпустки – це теж важлива річ. Тож плануючи мандрівку зважте, спілкування з ким було б вам цікавим та доречним. Відкриття нових країн, цікаві дослідження кухні різних народів світу враження та знайомство з культурою інших народів завжди проходить цікавіше, якщо враження можна обговорити із знайомими. Обирайте друзів, які в мандрах мають схожі з вами побажання – люблять активний відпочинок, цінують смачну кухню, їздять в мандри родиною…

Правило № 13

Інвестуйте в подорожі. Це єдине капіталовкладення, яке не девальвує. Натомість воно робить вас багатшими на враження, емоції та досвід!

Правило № 14

Відстежуйте нові туристичні напрямки. Коли ви знатимете, що цікавого пропонує туристичний сезон цього року – будете в тренді мандрівок. Якщо Туреччина та Єгипет були на верхівках туристичних запитів кілька років назад, то наразі – модними стають нові керунки – Чорногорія,  ОАЕ, Шрі Ланка, Мальдіви, Занзібар. Читайте про нові курорти на сайтах турфірм, блогах директорів та їхніх сторінках у соцмережах. Дуже часто саме там ви знайдете особисті враження та відкриття, а також описи маршрутів, котрі ще невідомі для загалу. Тож придбавши путівку до цих місць – ви вже матимете свою ексклюзивну траєкторію руху та гарантовані враження.

Правило № 15

Якщо ви впевнені на 100 %, що хочете у відпустку і готові зібратися в будь-який момент, залиште аванс у туристичній фірмі (його ви зможете забрати у будь-який момент – жодних ризиків немає). Це дозволить вам скористатися найвигіднішими пропозиціями, а менеджерам дасть змогу оперативно бронювати та затверджувати ваш відпочинок. Вам же дістанеться відчуття спокою, стабільності та задоволення. Бо дуже часто різноманітні форс-мажорні обставини, коли кожна хвилина на рахунку (затори на дорогах, зачинені банки, обмеження на картковому рахунку) – не дають змоги скористатися палаючими путівками.

Правило № 16

Перевіряйте свої гаджети та девайси. Якщо ви залишили в турфірмі побажання першими дізнаватися про найкращі пропозиції – то будьте на зв’язку.  Читайте листи з електронної скриньки, заходьте на сторінку свого профілю у Фб та проглядайте пропущені дзвінки та телефонні смс. Дуже часто мандрівники втрачають нагоду скористатися палаючими турами саме через свою відсутність на зв’язку.

Правило № 17

Подбайте про заповнення пауз у своєму відпочинку. У мандрівку прихопіть кілька книг (2-3 – не більше, бо обмеження на вагу багажу таки існує), 2-3 кінофільми, на які вдома не вистачало часу.

Коли мандруєте з дітьми – не забудьте компактні настільні ігри. Якщо вам потрібен зв'язок зі світом через Інтернет – попередньо з'ясуйте наявність безкоштовної  Wi-Fi зони на території готелю. Якщо такої немає, то менеджери фірми вам точно підкажуть, де найвигідніше придбати картку місцевого оператора із пакетом інтернет-послуг. Наприклад, у Єгипті найвигідніше придбати SIM-картку в аеропорту за 5$, на якій вже буде 3ГБ безкоштовного інтернету 3G. Такі моменти слід уточняти в турагенції.

Правило № 18

У мандрах налаштуйтеся на відпочинок. Нехай труднощі й проблемні моменти не вибивають із колії. Всі домашні справи й клопоти залишайте вдома. Дайте змогу організмові відпочити, а мозку – відімкнутися від режиму роботи «24 години нон-стоп». Повірте, це дуже корисно. Науковці довели, що люди, які перебувають у відпустках – хворіють менше, зокрема на серцеві захворювання. Вони мають кращу пам’ять, бо у мандрах багато читають та дізнаються чимало цікавого,  їхнє мислення стає креативнішим.

Правило № 19

До справи пакування валізи підходьте розумно. Мандрівка за кордон – це не показ вмісту вашої гардеробної кімнати. Кілька пар взуття, змінна білизна, легкі сукні/шорти/майки/штани. Один набір одягу на прохолоднішу погоду. Дуже часто більшу частину валізи займає одяг, який у мандрах жодного разу так і не використовується. Скручування одягу у рурочку (трубочку) допоможе економно запакувати валізу.

фото: Моя Європа

Правило № 20

На згадку про свої мандри залиште світлини та відео! Нинішнє покоління цифрової техніки дає змогу здійснити фото і на морській глибині, і в польоті на повітряній кулі чи гелікоптері. Тож не забудьте взяти селфі-палку, Power Bank (зарядний прситрій), телефон та планшет.

Холодними зимовими вечорами саме перегляд фото та відео вкотре переконають вас – літо минуло недаремно і мандрівка вдалася на славу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: