Роздільний збір: Як у Львові сортуватимуть сміття

DSC05317

З 1 серпня у ЛОДА заявили про відновлення у Львові роздільного збору сміття. Відтак на сміттєвих майданчиках мають бути окремі баки для паперу, пластику та скла.

З 1 серпня у ЛОДА заявили про відновлення у Львові роздільного збору сміття. Відтак на сміттєвих майданчиках мають бути окремі баки для паперу, пластику та скла.

Про це повідомляє кореспондент ІА Дивись.info.

«Як ми і обіцяли, з 1 серпня відновлюємо систему роздільного збору сміття, яка була запущена протягом трьох років, але не працювала. Сьогодні нами пропрацьовано всі логістичні схеми роботи роздільного сортування. Перевізниками встановлені додатково відповідні контейнерні майданчики: нині є 1648 контейнерів для роздільного збору сміття. У найближчі 2-3 дні разом з перевізниками проведемо об’їзд території і доставимо контейнерні майданчики там, де це необхідно», – розповідає директор департаменту. За словами Назарія Романчука, вже є відповідні угоди щодо утилізації вторсировини.

«Із перевізниками, з приватними структурами, які займаються закупівлею вторсировини, проведена відповідна робота. Перевізники уклали відповідні угоди. І віднині вже чітко знаємо, куди вивозитиметься і утилізовуватиметься вторсировина», - каже директор департаменту.

 

Покарання для перевізників

У випадку порушення з боку перевізників, мешканців просять звертатися у ЛОДА. «У попередні роки була така практика і, на жаль, всі перевізники так і робили. Тому, звертаємося до мешканців: якщо бачитимете факти того, що перевізник скидає сміття в одну машину, прошу звертатися на «гарячу лінію» області або в безпосередньо в наш департамент, щоб ми могли оперативно реагувати. В подальшому цей перевізник нестиме відповідні покарання». Перевізникам ми говоримо про те, щоб окремо сортувати пластик, папір і скло. У більшості випадків вони вимоги виконують. Якщо не будуть виконувати, будемо відповідно реагувати і вони доставлятимуть контейнери», - заявив Назарій Романчук.

За його словами, у випадку недотримання роздільного збору перевізників спочатку попереджатимуть. Якщо це не допоможе – з ними розриватимуть угоди.  «Спочатку три попередження, якщо не допоможе – розірвання угоди. Це прописано як в угоді міської ради так і в наших буде прописано. Не справляються – до побачення. Буде інший хтось займатися», - додав Назарій Романчук.

Контейнери для роздільного збору є нові і перевізники купляли їх за кордоном.

За словами представника компанії «Санком»Романа Білецького контейнери, які встановила компанія коштують по 6-7 тис грн. За його словами, фірма вже встановила 33 нові контейнери, замовлені у Європі, а загалом по місту вони мають приблизно 800 контейнерів. «У нас заключені угоди з фірмами, що здійснюють приймання вторсировини, все, що збирається цим автомобілем відправляється цим підприємствам – там досортовується. Контейнери встановлюються пропорційно кількості контейнерів з ТПВ, згідно з вимогами законодавства. До двох тижнів забезпечимо майданчики контейнерами», – розповідає  Роман Білецький.

Надія на мешканців

Водночас мешканців закликають відповідально ставитися до нових обов’язків.

«На сьогодні наша ціль – перш за все, привчити людей до роздільного збору та зменшити ту кількість сміття, яку продукують у місті Львові. Це, відповідно, знизить навантаження на полігони, а також фінансове навантаження, яке лягає в основу тарифів. Хочу закликати мешканців, щоб вони свідомо віднеслися до цієї роботи, і, починаючи від сьогодні, зайнялися роздільним сортуванням сміття і привчали до цього своїх рідних та дітей» - каже Назарій Романчук. Наразі слабким місцем системи залишається саме свідомість мешканців. Досортовування сміття, за ними не передбачено. Для цього треба додаткові майданчики. Якщо сміття не сильно змішане – частина може досортуватисчя перевізником, але ми маємо вийти на те, щоб не було», - каже директор департаменту.

Тим часом у ЛОДА розробили  план щодо роздільної системи сортування сміття для навчання дітей.

«У школах та дитячих садочках проводитимуть відповідні уроки. Хочемо також провести рекламну кампанію серед ЗМІ, аби людей привчали до роздільного збору сміття. Будемо просити, аби і міська влада та само долучалася до цього. У подальшому такі месиджі хочемо давати на всю територію Львівської області. У подальшому систему роздільного сортування сміття плануємо впроваджувати на всій території Львівської області», - каже Назарій Романчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: