До кінця серпня відреставрують одну з центральних каплиць Личаківського цвинтаря (фото)

DSC_0024

У каплиці відремонтували дах та фасад, зробили водовідвід. Ще треба змінити метал на дверях та зробити основу під сходи.

Про це кореспонденту Дивись.info повідомив Михайло Нагай, директор музею «Личаківський цвинтар».

Зараз тривають ремонтно-реставраційні роботи каплиці Адамських, яка розташована в центральній частині музею. Це вже третя каплиця, яку реставрують на «Личаківському цвинтарі».

Ремонтні роботи виконує архітектурна майстерня «Ренесанс». Менш складні роботи виконують працівники музею «Личаківський цвинтар».

«На найбільші об’єкти, найбільш складні, ми наймаємо фірму, яка має ліцензію на проведення реставраційних робіт. А менші роботи – ми маємо можливість зробити власними силами. У нас є свій працівник, який працює якраз на ремонтно-реставраційних роботах на менших об’єктах», - розповів Михайло Нагай.

 

У каплиці повністю відремонтували дах. За словами Михайла Нагая, через так звану консервацію, тобто захист будівлі від вологи, каплиця простоїть ще не один десяток років. Робітники зробили водовідвід, розташувавши в задній частині ринви.

«Інші частини (каплиці, - ред.) були зі старою штукатуркою, яка була відлущена, відслоїлася, повністю була збита. Дах ми не міняли, але його ремонтували, щоб уникнути протікання всередину. Випустили в задню частину ринви, щоб вода стікала, тобто таким чином зроблено водовідвід, щоб вода не падала на фасад, а стікала в задню частину і там вже просочувалася в землю», - пояснив директор музею «Личаківський цвинтар».

Зараз потрібно замінити метал на дверях, який поржавів, а також зробити бетонну основу під сходи. Роботи розпочали більше місяця тому.

«Реставрація триватиме ще кілька тижнів. Тут потрібно зробити бетонну основу під сходи, потім скласти, почистити їх. Я думаю, до трьох тижнів, до кінця серпня, можливо, завершимо», - розповів Михайло Нагай.

На каплицю запланували витратили орієнтовно 85 тисяч гривень. Як розповів Михайло Нагай, можливо, до ремонтних робіт ще будуть певні доповнення, тому і витрати поки що неточні. Планують встановити 2 ліхтарі при вході в каплицю.

«Нам коштів не виділяють. Ми заробляємо самі, тому що об’єкти робляться за кошти, отримані від господарської діяльності. Тобто ми заробляємо на туризмі, на екскурсіях, це є 70% нашого доходу. Зараз тенденція до збільшення, я думаю, це незначне підняття цін на квитки, це теж допоможе збільшити дохід – відповідно збільшити кількість робіт», - додав директор музею.

Крім цього, зараз з міського бюджету виділили тільки кошти на будівництво Стіни пам’яті УПА на Марсовому полі.

«Воно так не симетрично поки що виглядає, бо ліва частина відсутня, вона не була добудована в 2009 році. Ми плануємо восени її завершити. Там 16 метрів двохметрової стіни облицьованої гранітом, там вже буде повна симетрія. Це за кошти з міського бюджету», - ділиться Михайло Нагай.

Довідка:

У каплиці Адамських поховані Францішек Адамський (1794-1870) – легіонер наполеонівської армії, згодом купець, директор міського Закладу для убогих, засновник Галицької Ощадної каси, фінансовий експерт, міський радник, власник кількох львівських кам’яниць, а також його дружина Барбара з Новаковських (1796-1878), син Францішек (1839-1888), невістка Іоанна з Аксентовичів (1855-1908) та внучка Евеліна (1871-1886).

Текст і фото Ярина ДЕМЧИНА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: