Протести у Вірджинії: губернатор закликав ультраправих розійтися

dhcao6rvoaazcgc

Губернатор американського штату Вірджинія, де другий день тривають акції протесту ультраправих і їхніх опонентів, закликав учасників зіткнень розійтися по домівках.

Губернатор американського штату Вірджинія, де другий день тривають акції протесту ультраправих і їхніх опонентів, закликав учасників зіткнень розійтися по домівках.

Про це пише ВВС Україна.

Раніше повідомлялося, що одна жінка загинула і щонайменше 19 людей постраждали в результаті інциденту в місті Шарлоттсвілль. За останніми даними, автомобіль в'їхав у натовп тих, хто виступав проти мітингу ультраправих.

Поліція заарештувала 20-річного Джеймса Філдса, який, ймовірно, сидів за кермом машини. Йому висунули звинувачення у вбивстві.

За даними поліції, ще 15 людей постраждали через зіткнення в інших частинах міста.

Також у суботу на околиці Шарлоттсвілль зазнав аварії поліцейський вертоліт, загинуло двоє людей.

У кількох районах міста введено надзвичайний стан.

«Я хочу звернутися до всіх прихильників переваги білої раси і нацистів, які сьогодні прийшли в Шарлоттсвілль. Наше звернення чітке і просте: розходьтеся по домівках. Це суспільство не приймає вас. Ганьба вам. Ви видаєте себе за патріотів, хоча насправді ви хто завгодно, але не патріоти», - заявив глава штату Террі Маколифф на прес-конференції.

Сьогодні ви прийшли, щоб нашкодити людям, і ви це зробили. Але я хочу чітко заявити: ми сильніші за вас», - додав він.

Губернатор-демократ також повідомив, що вже двічі попросив президента США Дональда Трампа ініціювати рух для єднання людей.

Він також подякував поліції та іншим правоохоронним органам, а також екстреним службам, які надавали допомогу постраждалим.

Президент США Дональд Трамп, який відпочиває у своєму приватному гольф-клубі в Нью-Джерсі, відреагував через майже півтори години після того, як праві демонстранти почали розходитися.

«Ми всі маємо бути єдині і засудити все, що стоїть за ненавистю. В Америці немає місця такому насильству», - написав Дональд Трамп у Twitter.

Акцію «Об'єднаємо правих» заявляли як мітинг протесту проти планів демонтажу статуї генерала Роберта Лі в парку Визволення (чорношкірих рабів) у центрі Шарлоттсвілля. Генерал Лі командував армією південних штатів, які зазнали поразки в Громадянській війні у США у 1861-65 роках.

Washington Post повідомляє, що серед мітингувальників було багато радикалів, включно з неонацистами, альтернативних правих (білих неонацистів) та активістів расистської организації «Ку-клукс-клан».

Кореспондент ВВС на місці подій Джоел Гантер бачив також нацистські вітання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: