Експерти розповіли, що їсти у спеку

2

Насичений сніданок, низькокалорійний перекус замість обіду і вечеря з легкозасвоюваного білка і овочів – найоптимальніший алгоритм харчування у таку спеку, як цього літа.

Коли спека надворі, їсти сильно і не хочеться. І не треба. Тому акцент робимо на сніданку, коли ще немає спеки, радять лікарі-дієтологи.

Оскільки всяке підвищення і пониження температури - це стрес для організму, хоч і незначний. Невеликий стрес має оздоровлюючі властивості, мобілізує захисні сили організму (це явище має назву гормезис).

Щоб посилити горметичні властивості спеки, раціон наповнюємо продуктами-адаптогенами, з протизапальними, антиоксидантними, тонізуючими властивостями.

Сніданок

Багато всякого зеленого листя всіх відтінків - це фолати, які оберігають серце від інфаркту (знижують рівень амінокислоти гомоцистеїну -- своєрідного сигналу організму, що з людиною може трапитись інфаркт), індолами та поліфенолами - пігментами, що покращують здатність печінки до детоксу.

Овочі різних кольорів - перець, помідори, фіолетовий салат радічіо, свіжу ріпчасту цибулю, авокадо, листочки буряка - кольорові пігменти, наприклад, каротиноїди бета-каротин та лікопен з перцю та помідорів захищають шкіру від шкідливої дії сонячних променів. Потрібно вживати з корисними жирами, тоді всі ці пігменти будуть засвоюватися в повній силі.

Такими жирами є гама-ліноленова кислоти із стебел портулаку (корисний підвид омега-6) і олеїнова із авокадо. А також омега-3 із печінки тріски. Омега-3 заслуговують на особливу увагу: вони мають сильну протизапальну дію, і запобігають утворенню тромбів (особливо актуально в спеку людям з високим тиском, варикозною хворобою і взагалі всім, кому вже за 40+. А у печінці тріски є також і вітамін Д, що діє не лише протизапальну дію, але і покращує структуру кісток, шкіри, судин, і захищає від мутацій та онкологічних захворювань. Корисними жирами багате і насіння чіа.

Білок - рослинний із грибів шиїтаке і трохи витриманого сиру. Шиїтаке - король-адаптоген.

Обліпиха - королева по вмісту різних водорозчинних вітамінів, каротиноїдів, флавоноїдів. Має протизапальний, противиразковий, антитромботичний, антиалергічний, протираковий та багато інших ефектів. Напій треба готувати так, щоб розмолоти і насіння, там всього корисного також дуже багато.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: