Як безпечно виїхати на роботу за кордон. Поради експертів

1457815343_2

9 серпня Україну сколихнула звістка про 37 зниклих безвісти заробітчан у Фінляндії. Згодом, працівників знайшли, але, враховуючи резонанс події, Дивись.info вирішила поділитися порадами, які допоможуть безпечно виїхати на роботу за кордон.

9 серпня Україну сколихнула звістка про 37 зниклих безвісти заробітчан у Фінляндії. Згодом, працівників знайшли, але, враховуючи резонанс події, Дивись.info вирішила поділитися порадами, які допоможуть безпечно виїхати на роботу за кордон.

Детальніше про історію зникнення читайте тут.

60 тисяч осіб зі Львівщини, за даними дослідження, працювали за кордоном у квітні-червні 2017 року.

Згідно з даними дослідження, яке у квітні-червні 2017 року проводила компанія GfK Ukraine на замовлення Представництва Міжнародної організації з міграції, 915 тисяч українців працювали за кордоном у цей період. У Львівській області ця цифра становить 60 тисяч осіб.

Дослідження GfK Ukraine трудової міграції та уразливості до потрапляння у ситуацію торгівлі людьми

При цьому, за оцінками Міжнародної організації з міграції, починаючи з 1991 року понад 230 тисяч українців постраждали від торгівлі людьми. А кожен п’ятий українець готовий погодитися принаймні на одну ризиковану пропозицію щодо роботи за кордоном, яка може призвести до потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.

Аби убезпечити наших громадян від можливих проблем, Міжнародна організація з міграції має кілька порад для безпечної роботи за межами України.

Для працевлаштування закордоном на постійній основі потрібно мати:

  • дійсний закордонний паспорт;
  • відповідну робочу візу;
  • трудову угоду із закордонним роботодавцем;
  • дозвіл на роботу у країні призначення.

Перед виїздом за кордон потрібно:

  • Дізнатися про візу, яка необхідна, зателефонувавши до консульського відділу при посольстві країни, до якої збираєтеся їхати, або перевіривши інформацію на їхній веб-сторінці.
  • Якщо ви шукаєте роботу через посередників, з’ясувати, чи має фірма-посередник відповідну ліцензію. Зробити це можна на сайті Державної служби зайнятості у «Переліку фірм, які отримали ліцензію на працевлаштування за кордоном».
  • Вивчити трудовий договір. Він має бути складений зрозумілою для вас мовою та містити повну інформацію про працевлаштування. Угоду необхідно підписати і з роботодавцем, і з фірмою-посередником. Робити це треба до оформлення візи у посольстві. Зверніть увагу, якщо вам пропонують підписати контракт закордоном, шукати там роботодавця, це найчастіше свідчить про нелегальне працевлаштування чи небезпеку бути ошуканим або опинитися в рабстві.
  • Повідомити своїх родичів та близьких про деталі поїздки, залишити їм детальну інформацію про роботодавця, місце вашого перебування, а також копії документів (віза, страховий поліс, контракт, запрошення тощо). Також домовтеся з родичами про кодову фразу або слово, які свідчитимуть, що ви потрапили у скрутну ситуацію закордоном.
  • Знайти та взяти з собою контактну інформацію посольства або консульства України та інших організацій, які надають допомогу мігрантам у країні, до якої ви збираєтеся.

Під час подорожі та за кордоном:

  • Нікому не давайте своїх документів, окрім уповноважених посадових осіб (поліція, прикордонники тощо).
  • Не залишайте свій паспорт у якості застави та не віддавайте його роботодавцям «для реєстрації» абощо.
  • Зареєструйтеся в українському посольстві/консульстві, якщо ви плануєте лишатися у країні, куди прибули, довше, ніж на три місяці.
  • Зберігайте копії усіх важливих документів (віза, закордонний паспорт, національний паспорт, контракт тощо) окремо від оригіналів.
  • Постійно тримайте зв’язок із родичами та близькими. Інформуйте їх про зміну місця роботи, проживання тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: