У львівському селі зафіксували спалах сказу

1439808839_vakcina

У селі Верхній Дорожів, Дрогобицького району, що на Львівщині, зафіксовано спалах небезпечного вірусу сказу.

Про це йдеться в сюжеті інформаційного проекту «Про головне. Львів», пише ZIK

У селі живе понад дві тисячі людей, і у кожен двір вже навідалися ветеринари. Щоб сказ не поширився за межі села, всіх тварин довелося вакцинувати – від котів і до коней. У Верхньому Дорожеві це вже другий спалах небезпечної інфекції за літо.

«Моя корова завжди була лагідна, я її гладила по голові, вона мене слухала. Та зовсім раптово худоба стала агресивною. Я думаю, що це через те, що її вкусила лисиця. Так вона заразилася сказом і вмерла», – вважає місцева мешканка Катерина Квик.

Через великий ризик поширення смертельно небезпечного вірусу епідеміологи зібрали бригаду з тридцяти фахівців і за один день щепили усіх домашніх тварин.

«В умовах карантину забороняється переміщення тварини без дозволу ветлікаря, клінічних оглядів тощо. Поліція усіх перевірятиме, а особливо тих, хто везе тварин без документів», – зазначив в.о. начальника Держспоживслужби Дрогобича Володимир Білас.

Деяким людям теж негайно ввели вакцину – по п'ять уколів кожному.

«Ми опитали усіх, хто безпосередньо контактували із зараженою худобою. З’ясувалось, що це 12 осіб. Наступного дня їх відправили на профілактичне щеплення», – розповів заступник головного лікаря Дрогобицької районної лікарні Роман Винар.

До слова, на Львівщині є два види вакцин проти сказу: Рабіпур, який надійшов за кошти державного бюджету. Ця вакцина залишково у кількостях є на адміністративних територіях області. Утім, імуноглобуліну, який вводиться окрім активної профілактики, наразі немає.

За її словами, заклади охорони здоров’я за кошти місцевих бюджетів купують вакцину Індіраб, яку використовують для екстреної профілактики сказу.

«Імуноглобуліну наразі на Львівщині немає, який також вводиться, окрім активної профілактики. Сказати, що вакцини багато, я не можу, але в області вона ще є. Ті залишки вакцини, які є на Львівщині, для клієнта є безкоштовними», – зазначила у коментарі ІА Дивись.info лікар-епідеміолог Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Наталія Тімко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: