Заступник голови ОБСЄ в Україні про ситуацію на Донбасі та розслідування Іловайської трагедії

IMG_8831
Александр Хуг, перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ

15 серпня до Львова з робочим візитом приїхав перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг.

Дивись.info вдалося поставити представнику Місії кілька питань, зокрема про гуманітарну ситуацію на Донбасі, розслідування Іловайської трагедії та заяви з боку ватажків невизнаних республік.

14 серпня Генеральна прокуратура України оприлюднила результати розслідування Іловайської трагедії. Скажіть, чи ОБСЄ надавала якусь інформацію щодо трагедії, контактувала з прокуратурою? Зрештою, ви маєте чимало даних, які, імовірно, могли би бути корисними у роботі по цьому питанню.

Сама по собі місія не здійснює розслідування цього інциденту. Незалежну оцінку цієї події проводить Секретаріат ОБСЄ. Місія вживатиме усіх заходів, щоби захистити своїх співробітників. Також ми співпрацюємо з представниками української влади, які розпочали розслідування даного інциденту.

Якусь оцінку проведеному розслідування ви можете дати?

Ми співпрацюємо з українськими органами влади. Утім, з огляду на те, що цей процес відбувається зараз, я не можу дати вам якісь подальші коментарі. І з приводу ходу розслідування краще звертатися безпосередньо до них.

Якою сьогодні є гуманітарна ситуація на Донбасі за вашими спостереженнями?

У деяких місцях гуманітарна ситуація дуже несприятлива. У першу чергу, це стосується тих районів, де зіткнення тривають щодня. З початку поточного року ми підтвердили 347 випадків жертв серед цивільного населення, з яких 283 отримали поранення, а інші загинули. Ці показники, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зросли на 33%. Окрім того спеціальна моніторингова місія підтверджує ті факти, що бойові дії призводять до руйнування об’єктів інфраструктури. А це призводить до перебоїв з електро-, газо- та водопостачанням у цивільного населення з обох боків по лінії зіткнення.

Александр Хуг, перший заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ

Про які саме райони йде мова?

Зокрема, це населені пункти на Схід і Північ від Маріуполя, Західна і Північна частина Донецька, також це район між Авдіївкою та Ясинуватою, територія на Захід та на Північ від Горлівки. Крім того, район між Світлодарськом та Дебальцевом, а також між Попасною та Первомайськом. У цих районах цивільні особи страждають дуже сильно.

Скажіть, чи впливають якось політичні заяви від обох сторін конфлікту на загострення ситуації? Зокрема, чи щось змінилося після заяви ватажка «ДНР» щодо створення так званої Малоросії?

Спеціальна моніторингова місія не коментує заяви такого роду від інших осіб. СММ пропонує платформу для ведення діалогу. І ми сподіваємося на те, що люди, які задіяні у цьому, поставляться з розумінням і активно підуть на контакт.

Також під час прес-конференції Александр Хуг розповів, що на Донбасі продовжать встановлювати патрульні бази ОБСЄ. Останню з них встановили у Попасній Луганської області. Також подібні бази розташовуються у Кодіївці (колишній Стаханов, — авт.ред.), Дебальцевому, Горлівці та багатьох інших районах, які не контролюються Україною.

Крім того, перший заступник голови ОБСЄ зазначив, що спостерігачі Місії бачили знаки розрізнення, як Російської Федерації, так і інших держав на техніці та людях у формі на Донбасі. За його словами, спостерігачі фіксували й окремі одиниці озброєння, зокрема це засоби радіоелектронної боротьби. Також він зазначив, що в ОБСЄ спілкувалися з людьми, які заявляли, що вони є російськими військовослужбовцями.

Александр Хуг також підтвердив факт того, що останнім часом почастішали факти перешкоджання роботі представників ОБСЄ. Мова йде про постріли у бік спостерігачів, погрози зброєю, замінування територій тощо.

За його словами, непрямі обмеження (ті ж замінування) практично в однаковому об’ємі фіксуються з обох боків зіткнення. Але загрозливіші та небезпечніші обмеження відбуваються у непідконтрольних Україні районах.

Читайте також: Ракети для КНДР: фейк чи частина інформаційної війни

Згідно з даними, якими володіє ОБСЄ, з початку року в Україні зафіксовано три тисячі одиниць озброєння на Донбасі. Минулого тижня спостерігачі зафіксували 15% зниження кількості порушень режиму припинення вогню. Водночас тижнем раніше, за словами представника ОБСЄ, вони фіксували збільшення на понад 55% таких порушень. Крім того, спостерігачі і надалі фіксують наявність і застосування важких одиниць озброєння, яких там не повинно бути. Зокрема це міномети, артилерійські системи та системи залпового вогню, танки.

Нагадаємо, наразі на Сході країни понад 500 спостерігачів ОБСЄ виконують свою роботу, працюючи з різних баз, які розташовані по обидва боки від лінії зіткнення.

Мандат Місії втратить чинність 31 березня 2018 року. Востаннє його продовжили наприкінці березня 2017 держави-учасниці постійної Ради ОБСЄ.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: