Християни святкують Яблуневий Спас або Преображення Господнє (фото)

1
фото: відкриті джерела

19-го серпня православні та греко-католики відзначають велике християнське Свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа або Яблуневий Спас.

19-го серпня православні та греко-католики відзначають велике християнське  Свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа або Яблуневий Спас. 

Цей День відзначається Східною Церквою ще з далекого  IV сторіччя і є одним із найбільших, після Великодня, дванадесятих свят.

Як пояснюють релігієзнавці, святкуванням Преображення Церква сповідує по'єднання у Христі двох начал — людського і Божого. Тобто Преображення є появою Сина при свідченні Отця в Духові Святому -  одкровення всіх іпостасей Святої Трійці. Іншими словами, Преображення полягало не у зміні Божественної природи Христа, але у з'яві Його Божества у природі людській. Відповідно до Івана Золотоустого, Преображення відбулося, «щоб показати нам майбутнє преображення єства нашого і майбутнє Своє пришестя на хмарах у славі з ангелами».

Попри те, що припадає свято на Успінський піст або Спасівку, у цей день дозволяється споживати рибу, олію та вино.

фото: Українці Сьогодні

Окрім яблук, з якими і асоціюють Яблуневий Спас, цього дня до церкви приносять і багато інших плодів. Їх священик повинен після обідні благословити і прочитати над ним молитву, за що вдячні прихожани наділяють його так званими начатками — даючи потроху від кожного сорту з принесених плодів.

У народі кажуть, що освячення в цей день будь-яких фруктів чи овочів символізує плодючість та розквіт усього, створеного у безкінечному царстві життя.

Існує повір’я, що саме в цей день всі яблука мають особливі чудодійні властивості. Відтак багато господинь готують різні страви з яблуками, а також роблять заготовки на зиму. А ще віряни певні: бажання, бажання,  загадане перед тим, як відкусити шматочок яблука під час Яблуневого Спасу, обов’язково збудеться.

Також у цей день прийнято розмірковувати над тим, якими будуть осінь і зима. Сухий день обіцяє суху осінь. А от дощі на Яблуневий Спас провіщають осінь дощову. Ясне ж сонце - провісник суворої зими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: