МОЗ: Інформація про платні пологи з 2019 — фейк

Waiting for a baby.

21 серпня низка ЗМІ розповсюдила інформацію про те, що в Україні з 2019 року пологи стануть платними. Утім у Міністерстві охорони здоров’я цю інформацію спростували.

Що сталося

Ще у червні 2017 року член парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець заявила, що в Україні пологи, згідно з медичної реформою, підпадатимуть під оплату.

«Якщо ми візьмемо пологи, вони можуть бути плановими, і тоді, згідно з новими законами, вони підпадають під оплату. Але пологи можуть бути екстреними. І тоді це екстрена допомога. Вона покривається державою», — зазначила Ольга Богомолець.

Член парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець

Тоді цю інформацію підхопила низка ЗМІ, утім хвиля швидко затихла. Зрештою, того ж дня із заявою виступила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, яка наголосила на тому, що інформація, озвучена Ольгою Богомолець, не відповідає дійсності.

«Ми будемо мати деякі послуги, які, як пілотні, будуть оплачуватися по-іншому. І ми вибрали пологи як одні з тих, які будуть оплачуватися по-іншому. Ми будемо оплачувати пологи як пакет усіх послуг, які надаються під час пологів. Це буде оплачено через державне агентство — Національну службу здоров’я. З 2019 року вже переходимо на оплату послуг на вторинній, третинній ланці», — сказала Супрун.

В.о. міністра підкреслила: якщо у молодої мами немає грошей, то вона може народжувати безкоштовно. Окрему палату не нададуть, але вся необхідна допомога буде надана.

Друга хвиля

Згодом розмови про платні пологи стихли. Але 21 серпня про це знову заговорили вголос. ЗМІ та соцмережі почали поширювати повідомлення «Телевізійної служби новин» телеканалу «1+1», у якому стверджувалося, що пологи в Україні будуть платними від 2019 року, адже це передбачає новий проект медичної реформи.

«Платити доведеться за планові пологи. Породілля буде отримувати пакет усіх послуг, а оплата проходитиме через державне агентство – Національну службу здоров’я. Якщо ж у породіллі немає коштів на оплату пологів, вона зможе народжувати безкоштовно, проте їй не нададуть окрему палату. Також безкоштовними будуть екстрені пологи. Робота лікарів у такому випадку вважатиметься екстреною допомогою, яка покривається державою», — зазначили у сюжеті ТСН.

Цікаво, що нових повідомлень щодо цього не було від жодної офіційної особи, а сторінка з цією інформацією на самому сайті «1+1» сьогодні видалена. Натомість і досі є відповідний відеосюжет.

Скрін зі сторінки 1+1

Дим без вогню

Міністерство охорони здоров’я України того ж 21 серпня спростувало озвучену ТСН інформацію та наголосило: «Пологи та спостереження за вагітністю будуть безоплатними в 2019 році і надалі. Держава покриє на 100% вартість цих послуг».

Так, в останній редакції законопроекту №6327 зазначається:

«У межах програми медичних гарантій держава гарантує громадянам, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають на території України, та особам, яких визнано біженцями, або особами, які потребують додаткового захисту, повну оплату за рахунок коштів Державного бюджету України необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, пов’язаних з наданням медичної допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами».

Текст законопроекту «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»

Медична реформа передбачає перехід на нову модель фінансування державою медичних послуг, які надаються українцям. Зокрема, спеціалізовані та високоспеціалізовані медичні заклади з 2019 року почнуть отримувати від держави оплату за конкретно надані послуги конкретному пацієнту.

Разом з тим, у 2018 році окремі послуги будуть оплачуватися з державного бюджету в рамках пілотних проектів. Одним з перших таких «пілотів» має стати оплата вартості пологів напряму пологовим будинкам від Національної служби здоров’я за єдиним для всієї країни тарифом.

З останньою редакцією законопроекту можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, 12 липня 2017 року парламентський комітет з питань охорони здоров’я рекомендував законопроект №6327 до ухвалення Верховною Радою у другому читанні та у цілому. У вересні народні депутати мають ухвалити законопроекти №№ 6327, 6604 та запустити зміну моделі фінансування в Україні.

У коментарі Дивись.info експерт групи «Реформа системи охорони здоров’я» Реанімаційного пакету реформ Олександр Ябчанка підтвердив, що інформація про платні пологи — фейк.

Експерт групи «Реформа системи охорони здоров’я» Реанімаційного пакету реформ Олександр Ябчанка. Фото: Громадське

«Треба звертати увагу на те, від кого пішла ця інформація. Мені невідомо, чому член парламентського комітету з питань охорони здоров’я (Ольга Богомолець, — авт.ред.) заявила таке. Про це доцільно питати її саму. Але ми всі добре пам’ятаємо, як вона відмовлялася підписувати висновок комітету щодо законопроекту, який впроваджує медичну реформу. Хоча це її прямий обов’язок. Пам’ятаємо, як вона втрачала свідомість у залі Верховної Ради, як її вивозила «швидка» тощо», — каже Олександр Ябчанка.

Експерт наголосив, що оплачувати пологи буде держава з державного бюджету, який формується з податків громадян.

«Не буває безкоштовної послуги. Але громадянин не повинен платити двічі, як це відбувається зараз: і з податків, і у якості «вдячності» лікарю. Фактично ключова зміна має торкнутися системи фінансування і управління. Держава відходить від принципу обіцяти уявну безкоштовну медичну допомогу, а переходить до конкретного: гарантованого пакету медичних послуг. Це той пакет, який стовідсотково забезпечується з державного бюджету», — додає Олександр Ябчанка.

Більше про медичну реформу читайте у матеріалі Дивись.info: «Для лікарів і пацієнтів: експерт розповів, що передбачає медична реформа (інтерв’ю, інфографіка)».

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: