ПостЗахідний синдром, або як пройшов найбільший музичний фестиваль літа (фото)

20953663_1427486343955098_1872236449425886249_n
Фото: Alex Muzyka Photography

Міжнародний фестиваль «Захід фест» проходить у селі Родатичі ще з 2011 року. Зі Львова доїхати до бази «Чарівна долина», де і відбувається фест, можна електричкою, або ж маршруткою, яка їздить кожні півгодини. Квиток зі Львова коштує 20 гривень.

Міжнародний фестиваль «Захід фест» проходить у селі Родатичі ще з 2011 року. Зі Львова доїхати до бази «Чарівна долина», де і відбувається фест, можна електричкою, або ж маршруткою, яка їздить кожні півгодини. Квиток зі Львова коштує 20 гривень.

Щоправда, водій вважає за потрібне не заїжджати у село, а зупиняється прямо на трасі. Тому молодим людям з наплічниками та туристичними килимками, які вже встигли завести знайомства ще в автобусі, доводиться йти пішки до «Чарівної долини» хвилин 15.

Блакить неба зливається із жовтим полем, погода обіцяє бути спекотною. Біля входу - скупчення автомобілів, наметів, які торгують цигарками, кавою та алкоголем. Дорога до входу веде через ліс. Промені яскравого палючого сонця пробиваються крізь густе листя і лягають на спини зелених, синіх, червоних наметів. Клуби диму і пилу танцюють у повітрі химерні танці та осідають на взутті, тілі і волоссі. Режим «радість» увімкнено.

«Радіти», - кричали вони, пускаючи по колу келих з рідиною кольору піонерської краватки.

«Налисники-сирники, на-нас-ликииии-сиии-рниии-ки», - голосили худі дівчатка з обдертими колінами.

«Запам'ятай, запам'ятай це», - повторювала я своїй енергійній подружці, вказуючи на сивого діда на табуретці, який відганяв мух від жовтої кукурудзи і продовжувала провалюватись у «радість» та божевілля.

Назустріч сунули люди, брудні і розслаблені на другий день фестивалю, вони усміхалися новеньким.

При вході знаходиться інформаційний центр та намет медичної допомоги. Там роздають стрічку і дуже просять не загубити, а також програму фестивалю.

У наметі медичної допомоги прохолодно і світло. Тут можна отримати пігулки, зміряти тиск, перев'язати кінцівку та отримати медичну консультацію.

- Багато до вас зверталося вже за допомогою?

- Ой...багато, - відповідає мені втомлено жінка у білому халаті, міряючи тиск хлопцеві з перебинтованою ногою.

Однією з головних принад «Чарівної долини» є озеро, вода у якому чиста і тепла. До того ж на території відпочинкового комплексу є душ, вода у душі з того ж таки озера, утім коштує 30 гривень.

Вся територія поділена на три зони: безкоштовне наметове містечко, платний наметове містечко та сцени. Між всіма цими зонами стояли пропускні пункти.

На 9 фестиваль у Родатичах приїхало п'ятдесят виконавців з усього світу. Відпочинковий комплекс «Чарівна долина» - це 48 гектарів землі з озером та лісом. Цього року було 4 сцени, а учасників радували такі хедлайнери, як O.Torvald, «Тартак», американський колектив Breaking Benjamin, який, до речі, скасував концерт у ніч перед виступом. Перший день фестивалю завершився сольною програмою Христини Соловій на нічній сцені.

Другий день відкривали Sinoptik, Vivienne Mort та білоруси Volski. На рок-сцені грали «Анна», 1914, «Брем Стокер» та довгоочікувані Pain, на інді-сцені – 5 Vymir, Love’n’Joy, COLAARS та «Фіолет».

Увечері біля сцен було людно і по-справжньому гаряче, хедлайнери The Qemists, Noize MC та Enter Shikari влаштували справжнє фестивальне шаленство.

Автор: Growmada.

День третій. Озеро парувало, небо затягнулося, по території фестивалю розходжували сонні люди в костюмах «людини-павука», ведмедиків та інших зооморфічних образах.

– Ви на фестивалі певно не вперше, – намагаюся завести розмову з довговолосим чоловіком за 50 у растаманській шапочці, який, як і я прийшов помити посуд під цівкою води.

– Не вперше, - відповідає добрий чоловік, – я їжджу на фестивалі, адже де ще можна послухати якісну музику. Спочатку їздив з донькою, адже не хотів пускати її саму, – продовжує розповідати мені чоловік, відмиваючи каструлю від жиру.

Потім я його бачила в останній день фестивалю, чоловік стояв під сценою і слухав The Editors і обличчя його світилося щастям умиротвореністю.

Однак, не всі їдуть на фестиваль лише заради музики, повторювали мені ще в автобусі веселі хлопці з наметами. ZAXID з самого початку був наметовим фестивалем і якби він поміняв свій формат, то втратив би привабливість. Адже хіба можна проміняти розваги біля вогнища, пісні під гітару, безмежну радість і нові знайомства на ніч у готелі&

Харчуватися на фестивалі - задоволення не із дешевих. Тому фестивальники зазвичай йдуть у село, де нагодують смачним борщем за 20 гривень, пригостять медовухою та компотом. Дорогою до села можна придбати сувеніри на різний смак, наїстися смаколиків, вареників та погладити худого коня, який комусь також може здатися екзотикою.

Фото: 112 канал

Вечір. Справжню фантастику влаштували британці The Editors. Гурт має п’ять студійних альбомів і понад два мільйони проданих дисків. Британців, які закривали фестиваль, зустрічав дощ і холодний пронизливий вітер. Утім, цей пасаж  додав виступу ще більшої космічності і чудово вписався в композицію перфомансу. Те, що творив Том Сміт на сцені, можна назвати справжньою магією. Стриманість у візуалізації у поєднанні з харизмою та баритоном соліста справили на фанів неймовірний ефект.

Фото: 112 канал

Хедлайнерами третього дня також стали Onuka, PianoBoy The Hypnotunez, Leo Mantis та Fontaliza.

Дощ, який обіцяв лити всю ніч і чорні хмари, які затягнулися над натовпом, були дивом розіграні хвилею позитиву і шаленої енергетики. Гроза так і не почалася.

Олександра БАГАЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: