В окупованому Криму почали випускати україномовну газету «Кримський Терен»

1493875333-6772-krim-kryim

У першому випуску опублікована інструкція для вступу у внз України, матеріал про блокування інтернет-ЗМІ в Криму, фрагменти останнього слова кримського політв'язня Володимира Балуха.

У першому випуску опублікована інструкція для вступу у внз України, матеріал про блокування інтернет-ЗМІ в Криму, фрагменти останнього слова кримського політв'язня Володимира Балуха, передає УНІАН

Український культурний центр у Криму презентував перший експериментальний випуск видання «Кримський Терен» українською та російською мовою. Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ) з посиланням на керівника центру Леоніда Кузьміна.
«Основне наше завдання - познайомити кримчан з альтернативною точкою зору... Кримчани, цей проект для нас, для світу, для злагоди на півострові», - сказано у вступному слові. У першому випуску опублікована інструкція для вступу у вузи України, матеріал про блокування інтернет-ЗМІ в Криму, фрагменти останнього слова кримського політв'язня Володимира Балуха, також історичне дослідження Леоніда Кузьміна про українські землі в найдавнішу пору.

В КПГ зазначають, що в окупованому Росією Криму систематично обмежують доступ до інформаційних сайтів. Правозахисники вказують на тиск на незалежні ЗМІ і журналістів, а також сформований «інформаційний вакуум». Півострів внесений у десятку найгірших територій за рівнем свободи слова. За результатами моніторингу КПГ, в Криму з 2013 року в 36 разів зменшилася чисельність учнів, чиє навчання здійснюється українською мовою. Так, у 2013 році в Автономній Республіці Крим 13 589 людина отримувала освіту українською мовою, тоді як в 2016 році кількість таких учнів знизилося до 371. Відповідно кількість класів з українською мовою навчання за два роки скоротилася в 31 раз.

Експерти КПГ довели, що російськомовне населення Криму до початку окупації Криму РФ не відчував проблем з використанням рідної мови. Це підтверджує той факт, що на момент окупації в Криму російською мовою навчалося 90,7%. Нагадаємо, в березні 2014 року в Криму під контролем російських військ пройшов т. н. референдум, на якому більшість жителів півострова нібито висловилися за приєднання до РФ. Це стало приводом для окупації Криму Росією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: