Шкільна лінійка та квіти вчителю: чи потрібно відмовлятися від традицій Першого дзвоника (опитування)

post_55dfffe8b1225
Фото ілюстративне. Джерело: Педагогика

1 вересня в Україні заведено відзначати свято Першого дзвоника. Як правило, у цей день на подвір’ях шкіл проходять святкові лінійки, а вчителям дарують квіти. Утім, в останні кілька років батьки й активісти закликають відмовитися від таких урочистостей.

Чи потрібно проводити шкільні лінійки на 1 вересня? Чи варто дарувати квіти вчителям? Чи мають школярів вітати з Днем знань чиновники? Такі питання все частіше підіймаються у соціальних мережах та сторінках і сюжетах ЗМІ напередодні початку навчального року. ІА Дивись.info вирішила промоніторити цьогорічні думки на ці теми.

Звідки взявся День знань в Україні

День знань — радянське державне свято, яке проголосили 1 вересня 1984 року Верховною Радою СРСР. В Україні та деяких інших країнах, зокрема в країнах СНД, це свято й далі відзначається та збігається з початком навчального року. Першокласники у цей день відзначають «Свято Першого дзвоника».

Традиційно цього дня в школах проходять урочисті лінійки з нагоди початку навчального року. Прийнято в цей день дарувати квіти своїм вчителям. Також на свято нерідко приходять представники місцевої влади, аби привітати учнів із початком навчального року.

У середніх спеціальних та вищих навчальних закладах, як правило, обходиться без лінійок або влаштовують їх лише для першого курсу. У школах проводиться перший святковий урок, який щороку має різні теми. Після нього зазвичай вирішуються організаційні питання — іноді видача підручників, для першокласників визначають місця за партами, і на цьому навчальний день закінчується.

Закордоном надають перевагу пікнікам та солодощам

Натомість, наприклад, у Німеччині такого державного свята немає. Заняття у школах та університетах мають різні дати початку, зазвичай — у середині осені.

Німецькі першокласники приходять до школи не з квітами, а з великим різнокольоровим пакетом. Цій традиції майже 150 років. Напередодні першого дня навчання діти майструють конусоподібний пакет, в який батьки кладуть солодощі та потрібні для навчання речі; вже сидячи за партою, першокласники можуть розгорнути яскравий шкільний подарунок і подивитися, чим цікавим його наповнили батьки.

У Канаді 1 вересня діти не йдуть до школи, коледжу чи університету — вони святкують разом з батьками не День Знань, а останні дні літа. Перший понеділок вересня називається Днем Праці — Labor Day — і вважається офіційним закриттям літнього сезону. Зазвичай жителі Торонто сім'ями їдуть за місто на вікенд, або ж смакують барбекю в сусідньому парку. А школа для всіх стартує наступного дня, у перший вівторок вересня.

Благодійність, квіти чи книжки?

В Україні все популярнішою стає ідея відмовитися від дарування квітів та інших подарунків вчителям на свято Першого дзвоника. Деякі батьки та активісти закликають не приносити квіти на 1 вересня вчителям, а віддати гроші за них на благодійність.

«Прошу — не витрачайте гроші на оці першовересневі букети. Це ніяк не підвищує престиж професії, це безглуздий рецидив совєтського «праздника знаний». Працював учителем і працюю викладачем - тому маю право на такий висновок. Двадцять-тридцять букетів кожному педагогу - це втрачені шанси зробити щось справді потрібне», — написав на своїй сторінці у Фейсбуці український журналіст та викладач Вахтанг Кіпіані.

https://www.facebook.com/vakhtang.kipiani/posts/10155602010692410?pnref=story

Утім є прихильники й іншої думки. У Фейсбук-спільноті «Батьки SOS» режисер Олександр Мірошніченко написав, що не бачить у «квітковій» традиції нічого поганого.

«Може це звичайно і дещо застаріла традиція. Але одна з небагатьох нормальних шкільних традицій. Я про квіти на перше вересня. Це красиво. Це знак уваги до вчителя. Нічого поганого в цьому немає. Звичайно якщо все в рамках розуму. Символ, а не змагання хто дорожчий букет купить. Красивий символ. А ось всі ці заклики не купувати квіти, а замість цього віддати гроші на щось типу благодійності — красиво-пафосна маячня», — зазначив він у спільноті (авторський стиль та пунктуація збережені, — авт.ред.).

У свою чергу, науковиця, голова Львівської міської громадської організації Науково-дослідний Центр «Жінка і суспільство», активістка Оксана Кісь пропонує замість квітів купувати книги для шкільної бібліотеки.

«Якщо для вас 1 вересня — справді День Знань, то чому б не наповнити його реальним змістом? Замість витрачати гроші на букети, які за день-два однаково опиняться на смітнику, вкладіть їх у добрі книги для шкільної бібліотеки - вони слугуватимуть джерелом знань для ваших та інших дітей десятиліттями!», — написала Оксана Кісь.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214479342516192&set=a.1857298751059.108741.1198585051&type=3&theater

Для тих, хто все ж вирішив не дарувати на 1 вересня квіти вчителям, створили спеціальну благодійну акцію. БФ «Таблеточки», Освіта.ua та сайт «Розвиток дитини» пропонують освітянам і батькам приєднатись до Другої щорічної благодійної акції «Благодійність замість квітів», мета якої — збір коштів для онкохворих українських дітей.

У рамках проведення акції активісти пропонують вчителям шкіл та вихователям дитячих садків відмовитись від звичних квіткових подарунків та повідомити про це своїм учням, а також їхнім батькам на власній сторінці у соціальній мережі, шкільному стенді або сайті школи.

«У той же час ми пропонуємо батькам школярів та дошкільників підтримати акцію та замість придбання квітів на День знань передати ці кошти дітям, які потребують лікування, а замість квітів подарувати вчителю або вихователю дитячого садка спеціальний сертифікат про благодійну допомогу», — кажуть автори ідеї.

Є і альтернативні варіанти. Наприклад, у Києві ініціатива «Квіткове щастя» просить навчальні заклади віддавати на благодійність частину букетів, які подарують вчителям 1 вересня, пише «Українська правда».

Квіти повезуть до лікарень з важкохворими пацієнтами, серед них Київська міська психіатрична лікарня № 1 імені І. П. Павлова. У планах також інститути раку, урології, хірургії. Кількість медзакладів залежить від кількості зібраних букетів. Букети також даруватимуть молодшому медичному персоналу: няням, санітарочкам, прибиральницям і кухарям.

Бій лінійкам та виступам чиновників

Окрім ідеї не дарувати квіти або ж модифікувати цю традицію, широко обговорюється і питання скасування шкільних лінійок та виступів представників влади на них.

Так, наприклад, Чернівецька міськрада заборонила виступати чиновникам під час урочистостей з нагоди Дня знань у школах міста, пише «Молодий буковинець». Крім того, мер міста Олексій Каспрук рекомендував директорам шкіл проводити лінійки тривалістю до півгодини. Ще раніше у Чернівцях зареєстрували петицію про заборону чиновникам, депутатам та іншим особам виступати на святкових заходах, присвячених початку та закінченню навчального року.

«Заборонити чиновникам, депутатам та іншим особам, крім працівників навчальних закладів, дітей та батьків, виступати на святкових заходах, приурочених початку та закінченню навчального року. Під час виступів, які можуть тривати досить тривалий час, діти, не розуміючи більше половини з того, що дані оратори кажуть, популяризуючи себе або свою політичну силу, вимушені стояти і слухати, не дивлячись на погодні умови: і в холод, і в жару, і в дощ тощо», — ідеться у тексті е-петиції.

У спільноті «Батьки SOS» активісти закликали представників влади не приходити на святкування Дня знань у школах.

«Ваша присутність змушує наших дітей влаштовувати свято вам — інколи ви запізнюєтесь, інколи ваші промовисті промови занадто нудні та довгі. Якщо ви не знаєте, то «святкове вбрання» навчального закладу — кульки, прапорці, вам квіти - це все за кошти нас, батьків. Не даруйте нашим дітям букварики з вашими портретами, краще забезпечте своєчасне надходження підручників у школах», — пише Альона Парфьонова.

Віктор Громовий, освітній експерт та заслужений вчитель України, опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці пост про те, що цього року «у багатьох школах будуть і пікніки, і квести, і маса інших приємних сюрпризів» замість звичайних лінійок.

«Крига стереотипів скресла, панове присяжні засідателі! Не пройшло і 20-ть років, як «абсурдна ідея» скасувати традиційну лінійку на 1 вересня пройшла всі стадії визнання. У 1997 році, коли я хотів це зробити в гімназії, мене не зрозуміли ні колеги, ні батьки, ні тим паче місцеве «начальство», — написав Віктор Громовий.

https://www.facebook.com/hromovyy.viktor/posts/10156585420067166?pnref=story

У той же час він обурився присутністю на таких заходах священників.

«Уже втомився писати про загрозу клерикалізації освіти і простий рецепт радикального покращення роботи школи: відігнати від неї чиновників і не пускати туди попів!», — наголосив експерт.

https://www.facebook.com/hromovyy.viktor/posts/10156589017237166?pnref=story

Соціологиня, авторка книги «Турбота як робота: материнство у фокусі соціології» Олена Стрельник висловила ідею саботувати шкільну лінійку і натомість піти відпочивати зі своїм сином.

«Подивилася прогноз погоди. 1 вересня — сонячно та плюс 30. Оце думаю, а чи не саботувати ту бісову шкільну лінійку разом із сином. Може якийсь флеш-моб такий собі придумати, може хоч тоді школи іх повідміняють», — зазначила Олена Стрельник.

У коментарях її підтримали чимало людей, тож долучайтеся і ви до нашого опитування на початку публікації.

Підготувала Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: