Брати Капранови розповіли правду про Майдан

fullsize

Брати Капранови представили у Львові своє розслідування – «Майдан. Таємні файли».

За їх словами? жодного масштабного дослідження про Майдан досі немає.

«Всі ми були на Майдані, але ніхто не знає, що там насправді відбувалося, доля Майдану насправді  вирішувалася на сцені, за сценою, у профспілках, на Банковій, у Львові, Одесі, Харкові і немає такої людини, яка була б скрізь і знала про всі «пружини», що насправді відбувалося. Тому у  більшості  немає розуміння, а що ж таке Майдан, є багато питання, на які ніхто так і не відповів. Загинуло з того  13 міліціонерів – хто в них стріляв? Бо, з іншого боку, знаходимо повідомлення, що іноземним послам показали відсутність на Майдані зброї. Цікаво як можна показати відсутність зброї. Скільки коштував Майдан, хто платив. Наприклад, чи правда що Мартиненко платив, хто насправді ухвалював рішення, і таких питань мільйон. З одного боку, зараз настав час розчаровуватися «зрада», і таке інше, а, на наш погляд, це якраз час, коли треба аналізувати, бо емоції відійшли і час подумати, що це з нами було.  Немає жодного масштабного дослідження механізму, як це все працювало всередині і за Майданом», - пояснив Віталій Капранов.

«Треба було знайти людей, які були в ключові моменти в центрі подій,  були в штабі, стояли на сцені, штурмували «Грушу», люди, які діяли і ухвалювали рішення, організовували, тобто рівень повинен бути високий. Потім ми подумали, а хто нам скаже правду. Ми вирішили, що правду нам точно не скажуть ті, хто отримав посаду, кабінет. А ті, хто не отримали  нічого і повернуся вся до своїх справ. Оце і є об’єкти нашого інтересу. Нам довелося просіяти всіх ключових осіб Майдану на переможців і не переможців», - додав письменник.

За словами письменників, щоб уникнути суб’єктивності, свідків вони підбирали з різних таборів.

«Ми вирішили підбирати свідків, які не люблять один одного, на стику їхніх свідчень можна знайти  правду. Наприклад, ми взяли Тягнибока, Рибачука, а з третього боку ще Данилюка, який захоплював міністерства. Таким чином ми підстрахувалися від однакового погляду на ці події.  Крім того, ми розпочинали відразу з неприємних питань. Наприклад, Рибачука ми питали, чому він забрав  мікрофон у хлопця, який попереджав про розгін Майдану. У Тягнибока – чому він привселюдно  потиснув руку Януковичу, Яроша - чому ПС займався рейдерством і кришував нелегальні казино, кримських татар – чому здали Крим? Коли ти відразу таке питання ставиш, то людина відповідає чесно, прикривання уже не йдуть», - розповів Дмитро Капранов.

Свідчення очевидців письменники перевіряли за допомогою тогочасних публікацій у ЗМІ.  Свою книгу брати Капранови також презентуватимуть під час Форуму видавців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: