В Україні стартує освітня реформа

Untitled-1-8

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект №3491-д про освітню реформу, який, зокрема, запроваджує в Україні 12-річну повну загальну середню освіту. Відповідне рішення підтримали 255 народних депутатів.

Поправки до законопроекту розглядалися майже весь день. Зокрема обговорювалася стаття 7, яка регулює мову навчання, пише Тиждень.

Стаття 7 законопроекту встановлювала, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

«Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти. Також особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, гарантується право на вивчення рідної мови в державних і комунальних закладах освіти або через національні культурні товариства», - ішлося в статті.

Під час виступу міністр освіти Лілія Гриневич запропонувала, щоб особам, які належать до корінних народів і національних меншин, гарантувалося право на навчання рідною мовою поряд з українською з поступовим збільшенням на кожному рівні кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою. Депутат Оксана Білозір запропонувала підтримати свою правку, якою передбачено, що представникам нацменшин гарантується тільки право на вивчення рідної мови, при цьому всі інші предмети повинні викладатися державною мовою.

Робоча група під час перерви напрацювала компромісний варіант, який звучить так: мовою навчання є державна мова; держава гарантує кожному право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях державною мовою в державних і комунальних закладах освіти; особам, які належать до національних меншин і корінних народів, гарантується право на навчання рідною мовою. Це право реалізується через окремі класи і не поширюється на класи з українською мовою навчання, також цим особам гарантується право на вивчення рідної мови.

Законопроект ухвалили з поправками робочої групи, озвученими під стенограму.

Стаття 20 щодо інклюзивного навчання говорить, що заклади освіти в разі потреби утворюють інклюзивні та/або спеціальні групи і класи для навчання осіб з особливими освітніми потребами. При зверненні особи з особливими освітніми потребами або її батьків такі групи і класи створюються в обов’язковому порядку.

У першому читанні законопроект був прийнятий 6 жовтня 2016 року.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що на повноцінну реформу освіти потрібно 87 млрд грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: