Конкурс із знаком питання: Як у Львові обирали керівника музею «Територія Терору»

DSC05908

На посаду директора Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору» рекомендовано призначити Ольгу Гончар.

Таке рішення прийняла конкурсна комісія після заслуховування претендентів, - передає кореспондент Дивись.info. Втім, саме обрання не обійшлося без скандалу, крім цього невідомо чи прийме нового керівника колектив музею.

На початку засідання були оголошені листи від трьох членів конкурсної комісії у яких вони відмовлялися продовжувати роботу. Таку позицію вони пояснили порушенням процедури конкурсу. Згідно закону «Про культуру» призначення керівника має відбутися не пізніше ніж за два місяці після оголошення конкурсу. Цей термін закінчився 15 серпня. Відтак, на думку членів комісії засідання вважається незаконним. З цієї самої причини відмовився   приймати участь у конкурсі і один з претендентів на посаду - в.о. директора «Території терору» Володимир Довжинський. У своєму листі він також заявив про конфлікт інтересів у низки членів комісії.

Попри це комісія продовжила роботу і заслухала двох претендентів - Ольгу Гончар та Ігоря Дерев’яного.

Культуролог, менеджер культурних проектів Ольга Гончар розповіла, що працювала над низкою проектів, щодо розвитку музеїв на Сході та Півдні України. Серед своїх планів вона назвала аудит будівництва об’єктів музею, з’ясування стану музейної колекції, технічне  оснащення. На її думку музей має стати майданчиком для сучасного мистецтва та креативних проектів.

Працівник музею, історик, Ігор Дерев’яний у своїй презентації більший наголос зробив на історичну складову - наукові конференції, семінари, покращення кваліфікації працівників музею, а також роботу з освітянським середовищем.

Заслухавши презентації та відповіді на запитання, комісія, порадившись, одноголосно вирішила рекомендувати на посаду директора Ольгу Гончар. При цьому комісія рекомендувала призначити Ігоря Дерев’яного заступником директора з наукової роботи.

Як повідомила у коментарі журналістам директор департаменту розвитку ЛМР Наталія Бунда, процедура призначення завершиться за кілька днів. Ніяких порушень у роботі конкурсної комісії вона не вбачає.

«В законі чітко написано, що конкурсна комісія перше своє засідання проводить не пізніше, ніж 10 днів з останньої дати подачі документів кандидатами. А коли друге засідання проводити там не регламентовано. Перше засідання не було завершене, бо деякі члени конкурсної комісії виступали з різними думками, і  відтермінували продовження першого засідання на 10 серпня. Тоді зібралися всі члени комісії, розглянули документи і призначили наступну дату.

Серпень – це активний період відпусток. І ми хотіли, щоб якомога швидше відбулось наступне засідання. Але ми маємо дати час кандидатам підготуватися. Відповідно, конкурсна комісія одноголосно прийняла дату 7 вересня, коли всі повернуться з відпусток. Ми не можемо членів комісії їх змушувати, втручатися у їх діяльність. Вони прийняли таке рішення. Я не розумію, чому деякі члени комісії раніше не заявляли свою позицію, а лише зараз написали ці листи», - заявила Наталія Бунда.

Втім наразі невідомо, чи погодиться з таким рішенням колектив музею. «Ми будемо  це обговорювати на наших зборах» - заявив у коментарі журналістам голова ради трудового колективу Андрій Шиманський. Своєю чергою Наталія Бунда  попросила представників колективу поставитися до рішення комісії з повагою.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: