Територія хаосу: Як забудовують Новий Львів

DSC05862

У Львові тривають громадські слухання змін до детального плану території району забудови, обмеженої просп. Червоної Калини, вул. Угорською, вул. Тернопільською, вул. Луганською ( у тому числі території колишнього ДВО “Полярон” на вул. Угорській та ЗАТ “Львівторгбуд” на вул. Тернопільській) у Львові.

У Львові тривають громадські слухання змін до детального плану території району забудови, обмеженої просп. Червоної Калини, вул. Угорською, вул. Тернопільською, вул. Луганською ( у тому числі території колишнього ДВО “Полярон” на вул. Угорській та ЗАТ “Львівторгбуд” на вул. Тернопільській) у Львові.

Процес стартував 17 серпня і триватиме до 11 вересня. Слухання покликані врахувати громадські інтереси під час проектування нової забудови. Однак якраз щодо цього наразі є певні сумніви. Це показала зустріч громадськості з головним архітектором проекту, яку відвідав журналіст Дивись.info.

Згідно пояснювальної записки, основною метою розроблення детального плану території є реконструкція існуючого середовища колишніх промислових та комунальних зон в квартали переважно житлової та громадської забудови. Йдеться також про озеленені внутрішні громадські простори, пішохідні алеї та внутрішньо квартальні майданчики з уточненням Плану зонування території району.

Маємо, те що маємо

Головний архітектор проекту Юрій Столяров нагадав, що на територію вже був розроблений детальний план в 2012 році, але відбулися певні зміни.

«Територія детального плану займає площу 32 гектари. Фактично цей район, переважно територія колишнього заводу «Полярон», на 2/3 вже забудована або забудовується. На східній і західній частині ведеться будівництво житлових будинків. Тобто ми маємо забудову самого периметру. Ми маємо ситуацію, коли з боку Тернопільської, Угорської, Червоної калини будуються житлові комплекси, з боку Луганської знаходяться в основному  офісні будівлі, спортивний майданчик, підстанція. У центральній частині жодної діяльності не ведеться, але вся нерухомість належить приватним власникам, які ініціювали цей детальний план», - констатував архітектор.

При цьому він наголосив, що цю частину детального плану не розробляв. «Це будинки, які вже на даний момент будуються, або є розроблена проектна документація. Подобається нам як ці будинки розташовані, чи не подобається - ми вже маємо це як доконаний факт. Практично  сформований є один і другий квартали. Нами пропонується відділити ці квартали внутрішніми вулицями, бо територія є велика і згідно будівельних норм така велика територія має мати внутрішню мережу вулиць», - розповів архітектор.

За його словами, для цього формуються поперечні вулиці між Луганською і Угорською а також вулиця, яка буде проходити вздовж Угорської. «Крім того,  будуть внутрішні проїзди, територія буде поділена три квартали. В одному кварталі є вже сформована забудова – багаторівневий гараж, житлова, офісна забудова, проектований дитячий садок у дворі, який  вже має будуватися. В іншому по периметру вже є житлова і офісна забудова, також передбачено  дитячий садок, який має реалізувати забудовник. Центром проектування є центральний квартал, в якому є підстанція, офісні будівлі. Вздовж вулиці Луганської пропонується продовжити офісну забудову або об’єкти торгівлі.

Є проблема з інфраструктурою, але треба розуміти, що власники, які  вже вклали в цю землю чи нерухомість кошти, хочуть їх повернути. Місто приречене шукати компроміс  бізнесом. Тому наша пропозиція по цьому кварталу наступна – заплановано будівництво двох дитячих садків, але зважаючи на кількість забудови цього буде недостатньо. Є узгоджена позиція з власниками нерухомості. Частину території в центрі кварталу вони готові віддати під будівництво школи і дитячого садка», – розповів Юрій Столяров.

За його словами це і є основною  ідеєю детального плану, «родзинкою», навколо якої все розвивається.

«Зрозуміло, що забудовники хотіли будувати тільки житло, але  є позиція міста. Пропонується завершити будівництво того житла, що вже розпочато по периметру і по центру передбачити будівництво школи і спортивних майданчиків. Я відразу скажу, що я не можу  коментувати, чи добре спроектовані ці квартали, тому що на них містобудівні умови і обмеження видані згідно встановленого порядку і я не можу їх оскаржувати чи критикувати. Я можу говорити тільки за це проектне рішення, яке зараз обговорюється. А щодо цих кварталів – це компетенція контролюючих органів, перевіряти чи ведеться будівництво згідно проекту. У кварталах, запроектованих нами, буде передбачено власні підземні паркінги, об’їзд по периметру, всередині в дворах буде озеленена територія з дитячими майданчиками, буде зручно проходити до  території  школи», - наголосив архітектор.

При цьому він визнав, що потреба в школах на Новому Львові є більшою, бо є ще інші квартали, які  забудовуються. Загальна кількість населення після будівництва всіх будинків включно з існуючим населенням буде становити близько 9 тисяч мешканців. «Для цієї кількості людей потрібно порядку 280 місць в дитячих садках. Якщо ми передбачаємо 3 садка, то ми можемо їх забезпечити. Для шкіл потрібно десь 1200 місць. Тут пропонується розмістити школу на 600 місць, а кошти які будуть надходити від дольової участі забудовників можна спрямувати на реконструкцію існуючих шкіл, це вже буде влада вирішувати», - долав проектант.

Приречені на компроміс?

Такий підхід до проектування нової забудови викликав обурення активістів та мешканців, які розкритикували проект. Зокрема постало питання скандального дитячого садочка на Тернопільскій–Сумській, який уже почали споруджувати.

«Садочок будується з порушенням ДБН, цей садок ми не беремо до уваги. Крім того, на візуалізації чітко видно,  що до школи і садочків недотримані відстані, тобто  організації, які розроблятимуть проекти будуть змушені порушувати ДБН, як це було на Тернопільській-Сумській. 9 тисяч мешканців поділити на три – це по скромних підрахунках кількість автомобілів, я не бачу, де можна всадити стільки парко місць. Нормативна площа на мешканця 2,8 кв.м. Якщо помножити на 9 тисяч, то я не знаю де тут можна помістити стільки людей, як можна без порушення виконати норму по зелених насадженнях на прибудинковій території», - заявив голова осередку громадської ради при ДАБІ області Роман Салабай.

«Я знаю, яка ситуація з цим садком, але зрозумійте мене як проектанта. Поки немає рішення суду, що скасовує дозвіл на будівництво, я не можу його звідси забрати, тому я не хочу коментувати цю ситуацію», - відповів архітектор.

«Ви завідомо закладаєте неправдиву інформацію у проект. Цього садочка там не буде. Є рішення про зупинку будівельних робіт. Тут є мешканці Сумської, Тернопільської які говорять, що тут не буде садочка, і не тому, що вони не хочуть, а тому що його тут не може бути. Якщо те, що є по факту, не відповідає нормам - то ви мали заявити що цей проект неможливий», - не вгавав активіст.

На що архітектор лише розвів руками: «Зверніться до управління архітектури, як замовника розробки плану та органу який видавав містобудівні умови на цей садок, долучіть припис ДАБІ про зупинення будівництва, і нехай рішення приймає орган влади. Я не можу одноосібно  приймати таке рішення» - заявив він.

«Забудовники заклали витрати на садочки і школи, не треба робити з них бідних. Інвестори вклали в план 2013 року, де не було садочку, а зараз їхні прибудинкові території ущільнені. Це означає, що на деяких ділянках не буде ні метра зелених насаджень. Ви порушуєте закон, намагаючись узаконити порушення. Ви маєте право  відмовитися від виконання цього проекту», - додав він. Обурення мешканців також викликала відсутність на зустрічі чиновників.

Присутня була лише одна працівниця управління архітектури, яка пояснила що перебуває тут з власної ініціативи і ніхто не зобов’язував її приходити. У секретаріаті ради пояснили, що розіслали запрошення чиновникам, чому ніхто не прийшов там пояснити не змогли.

Зрештою пролунала пропозиція Романа Салабая створити робочу групу, щоб напрацювати зміни до проекту.

«Детальний план розроблений неправильно, з порушенням будівельних норм. Не забезпечено належну кількість прибудинкової території на кожного мешканця, належної кількості паркомісць, озеленення, соціальної інфраструктури. В будь-якому випадку є вина проектанта, він відштовхується від того що є, і не бере до уваги те, як воно мало б бути.

Ми будемо ініціювати питання про створення робочої групи, напрацьовувати разом з владою і мешканцями зміни до цього плану. Треба чітко запланувати де будуть  садочки, школа і вже навколо них будувати будинки з дотриманням відстаней. На Тернопільській – Сумській добудували житлові секції, зробили «колодязь», а тепер всередині хочуть будувати садочок, до слова, приватний.

Земельна ділянка – неналежна, не дотримано цільове призначення, недотримані норми розриву – протипожежні, санітарні. В людей забирають прибудинкову територію. В них не буде ділянки під паркування, для прогулянок дітей, господарських потреб, інсоляції, про зелені насадження я взагалі мовчу. На візуалізації не було жодного садочка і примикаючи секцій, не було половини з того що там зараз натикано», - розповів Дивись. Info Роман Салабай.

Якщо погоджувальна група не буде створена, і детальний план погодить виконком, у мешканців та активістів залишиться єдиний вихід – оскаржувати його через суд.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: