Саакашвілі штовхає Україну до повстання, – Neue Zuercher Zeitung

Swiss newspapers Neue Zuercher Zeitung are seen at a kiosk in Zurich

Колишній губернатор Одеської області і екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі заявив в понеділок у Львові про готовність «боротися за зміну влади в Києві».

Колишній губернатор Одеської області і екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі заявив в понеділок у Львові про готовність «боротися за зміну влади в Києві», пише Пауль Флюкігер на сторінках швейцарської газети Neue Zuercher Zeitung.

Там в одному з готелів Саакашвілі брав участь в переговорах з колишнім українським прем'єр-міністром Юлією Тимошенко і представниками прозахідної опозиційної партії «Самопоміч» «з приводу майбутньої співпраці і стратегії повстання проти Києва».

Після розриву з президентом України Петром Порошенко Саакашвілі позбувся права в'їзду в країну і настільки щедро наданого українського громадянства. Український Мін'юст у разі повернення Саакашвілі в країну погрожував йому депортацією в Грузію, де його звинувачують у зловживанні владою. Однак Саакашвілі не злякався і в неділю в ході скандальної акції повернувся на Україну в оточенні своїх прихильників і журналістів, повідомляє Флюкігер.

Глава українського МВС Арсен Аваков пригрозив Саакашвілі відкриттям кримінальної справи в зв'язку з незаконним перетином кордону, а президент Порошенко попередив про «політичні наслідки». Саакашвілі, натомість, зазначив, що знаходиться на території України на законних підставах і «це тільки початок боротьби».

Розрив між Саакашвілі і Порошенко, пояснює автор, стався близько року тому: тоді екс-президент Грузії звинуватив Порошенка і його уряд у корупції та зв'язках з олігархами, причетними до кримінальної діяльності, йдеться в статті.

Таким чином, у Львові, де Саакашвілі був зустрінутий главою міста і критиком Порошенко Андрієм Садовим як народний герой, «в понеділок вперше з часів революції на Майдані почала складатися коаліція сил, незадоволених нинішніми реформами. Водночас участь в цій коаліції запеклої популістки Тимошенко робить ситуацію вкрай небезпечною для України», – вважає автор статті.

Довідка

Пауль Флюкігер – швейцарський журналіст, який об’їздив багато країн Центрально-Східної Європи. Пауль останніми роками частенько буває в Україні.

InoPressa

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: