Чи знайдеться Україні місце у «новому Євросоюзі». Політичний огляд тижня

837755
Фото: 24 канал

Про те, чому Україні досі варто сподіватись на майбутнє у межах нової Європи, навіщо Порошенку Саакашвілі та які сюрпризи готує нам бюджет на наступний рік, читайте у політичному огляді від Дмитра Посипанка.

Новий Євросоюз

13 вересня президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкерк виступив в Європарламенті зі щорічним зверненням «про стан Союзу», у якому оголосив про початок глибокої реформи Євросоюзу. Фактично ця реформа триватиме до кінця березня 2019 року.

 

А вже 30 березня європейці мають прокинутись у кардинально новому наддержавному об’єднанні. Що ж такого кардинального запропонував президент Єврокомісії? Якщо відкинути усі внутріполітичні реформи, які наразі мало стосуються України і її перспектив вступу до цього об’єднання, то картинка матиме такий вигляд.

Фото European Union

29 березня 2019 року Велика Британія остаточно оформить своє розлучення з ЄС і останній налічуватиме 27 країн-членів. Натомість перспективу вступу до ЄС мають отримати країни західних Балкан. На євроінтеграційних прагненнях Туреччини Юнкерк уже поставив жирний хрест і в найближчій перспективі (до 2025 року) до цього питання ніхто у Європі повертатись не буде, адже «Туреччина вже тривалий час рухається в протилежному від Євросоюзу напрямку».

За словами Юнкерка, Євросоюз має стати сильним глобальним гравцем і для цього він пропонує створити повноцінний Європейський оборонний союз, який функціонуватиме паралельно з НАТО. Завершення створення такої оборонної структури заплановане на 2025 рік.

Про перспективи вступу до ЄС України, звичайно, вголос ніхто не говорить. Занадто багато на цьому шляху нам ще потрібно зробити. Але позитивним є те, що наші євроінтеграційні прагнення ніхто відкрито не хоронить.

Читайте також: «Репід Трайдент»: як проходять навчання на Яворівському полігоні

Нам поки що ще дають шанси довести усій Європі, що ми реформи робимо не на папері, а насправді, всерйоз і надовго. І навіть Європарламент цього тижня зробив натяк про те, що Україні все ще чекають в Європі. Для цього там запропонували скасувати плату за роумінг у мобільному зв’язку поміж ЄС і Україною, Молдовою та Грузією.

Ба більше, з’явилась ініціатива створення «нового Європейського інвестиційного плану для України та інших країн-учасниць «Східного партнерства», які досягли найбільшого поступу в реформах», яка має дати ще один поштовх у розвитку нашої економіки. Хочеться вірити, що додатковий фінансовий інструмент, який мають намір створити у Європі для України, буде використовуватись більш ефективно, ніж це відбувається зі всіма іншими інвестиційними фондами, і ми не отримаємо чергову годувальницю для українських грантожерів.

І знову про Саакашвілі

А Україна в цей час і далі живе недільними подіями на пункті пропуску «Шегині», детально розжовуючи, пережовуючи та обсмоктуючи різні варіанти того, що там відбулось.

Все, що я думаю про цю клоунаду, написано у спеціальному огляді «Гранична гра Порошенка», тому сьогодні лише сухий підсумок наслідків цієї ситуації.

Читайте також: Як Саакашвілі потрапив до Львова (фоторепортаж дня)

Як і прогнозувалось, ніхто Саакашвілі не затримав. Ані через те, що він безпідставно перетнув кордон, ані через те, що на нашому західному кордоні відбулись масові безчинства, ані через те, що Грузія вимагає його екстрадиції.

Більше того, уже після цих всіх подій з’явилась заява нашого Мін’юсту, що в України навіть немає формальних підстав екстрадувати Саакашвілі в Грузію, оскільки рішень по його кримінальних справах ще теж немає.

А влада Сполучених Штатів, вустами свого спецпредставника Уолкера, уже закликала українську владу дати можливість Саакашвілі в судовому порядку відстояти право на надане йому громадянство. Сам недопозбавлений нашого громадянства екс-президент Грузії уже оголосив про початок всеукраїнського турне і навіть встиг відчалити зі Львова до Чернівців та провести там мітинг.

Та й не знаю чи залишився хоча б якийсь телеканал, який би ще не взяв інтерв’ю у найвідомішого проривача українського кордону.

До чого це все я веду? Та лише до того, що все відбувається по плану, який прописала Банкова для свого псевдокритикана. З чим залишився Львів і львів’яни після подій 10 вересня?

Окрім страшного осаду і відчуття сорому за всю політичну систему України, нам залишились якісь незрозумілі і не до кінця опізнані «зелені чоловічки», яких однопартієць нашого бургомістра Семенченко називає ветеранами батальйону «Донбас». Вони поселились на Винниківському озері при повному бойовому обмундируванні. Така ситуація та відсутність адекватних дій по відношенню до цих «зелених чоловічків» з боку поліції чи есбеушників почала турбувати не лише львів’ян, але й шанованих експертів в столиці.

Останні навіть почали акуратно писати про появу на мапі України нової ЛНР, але тепер західної. Але, якщо детально проаналізувати всі дії влади, а особливо послання Президента, про яке теж писав в минулотижневому огляді, то можна зрозуміти, чому така ситуація вигідна навіть Порошенку.

Читайте також: У Львові стартує 24 Форум видавців. 10 книжкових порад від редакції

Одним зі стовпів своєї передвиборчої кампанії наш Гарант обрав – тримання у постійній напрузі Українського народу шляхом залякування повномасштабною війною Росії проти України та цілого світу.

Але для західноукраїнського виборця, в тому числі і львів’янина, війна на сході України уже стала звичним явищем (як би це не прикро звучало) і залякати його цим уже не так просто. Тому місцеві конфлікти, наявність неопізнаних озброєних людей, які не підпорядковуються органам правопорядку, та відсутність належної реакції на цих людей з боку поліції, тримає львів’ян у певній напрузі.

А в такій ситуації набагато легше Порошенкові вибудовувати собі імідж єдиноправильного захисника усіх земель українських, звинувативши у всьому опозиціонера Садового і його людей, псевдоопозиціонера Саакашвілі чи навіть Міністра внутрішніх справ Авакова, якщо ситуація стане не повністю контрольованою.

Читайте також: Депутати Львівської міськради після канікул зібралися на сесію (фото)

І на завершення, не про Саакашвілі. Але через ситуацію, що склалась завдяки його кордонно-львівським походенькам, ми якось не помітили того, що нас чекатиме уже з початку наступного року.

Кабмін почав озвучувати цифри, які будуть закладені в державний бюджет 2018 року. І наголосити я б хотів на двох з них.

З нового року мінімальна заробітна плата зросте на 523 гривні і сягне розміру 3723 грн. Це, звичайно, #перемога. І зовсім не через те, що мінімалка зросте аж 14%, а через те, що ми маємо усвідомити: незважаючи на війну і всі псевдореформи, в Україні з’являються гроші. Та й не просто з’являються, а з’являються у достатній кількості навіть для того, щоб підвищувати пенсії, прожитковий мінімум чи мінімальні зарплати.

Однак ми живемо в Україні і жодної #перемоги без #зради не буває. У тому ж проекті держбюджету-2018 закладається курс долара на рівні 29,3 грн. за 1$, а це девальвація нашої національної валюти на 12%. Що це означає? А означає це, що жодного реального росту ВВП, яким так славно хвалиться наша влада, немає, а усі ці збільшення пенсій і зарплат буде знову здійснюватись за рахунок фінансових вливань (чи правильніше сказати, кредитів) з-за кордону.

Як ви розумієте, усі кредити до нас заходять в американській чи європейській валюті, тому зменшення курсу гривні на ці дві валюти, автоматично призводить до збільшення кількості саме гривневих коштів в Україні, які потім можна виплачувати у якості бонусів своєму електорату. Саме тому в Україні ніхто не дбає за міцну національну валюту. На жаль…

Дмитро ПОСИПАНКО,

Світ на порозі нової холодної війни. Політичний огляд тижняполітичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний». Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

Усі матеріали автора читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: