У Львові вигадали, як привітати молодят на весілля і допомогти суспільству одночасно

21460283_1551768451528900_273612457_o
Скріншот з відео https://youtu.be/r4MOA4dbuHY

На Львівщині замість квітів нареченим дарують оригінальні подарунки, зокрема іграшки, які передають в  дитячі садочки та висаджують дерева.

А от львів’яни у червні започаткували ще одну традицію: друзі наречених напередодні їхнього весілля висадили дерева на площі Яворницького.

Як повідомила начальниця управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури Олександри Сладкова, до неї звернулися з такою громадською ініціативою, бо виникла ідея десь посадити квітучі дерева. Узгодили, що висадять на площі Яворницького, тому що була там така потреба.

«Це просто один раз таке було загалом. Як такої процедури немає, просто можна до нас звернутися, ми плануємо якісь висадки все одно на якийсь час і ми можемо в приватному порядку добавлятися. Якоїсь спеціальної процедури, розробленої міськрадою, немає, - розповіла Олександра Сладкова. – Ми просто спільно озеленення робимо постійно, бували й такі випадки. Бувало, що фірми садили, наприклад, буває, що просто люди скидаються і садять».

Скріншот з відео https://youtu.be/r4MOA4dbuHY

Сестра нареченої Катерина Ковалюк розповіла, що така ідея виникла у друзів молодят. Вони хотіли зробити сюрприз, так вирішили зробити якусь добру не швидкоминучу справу. Придумали посадити дерева.

«Мій чоловік через знайомих дізнався контакти команди, що займається озелененням міста, в особі Управління Екології та Ландшафтного Планування. У них є мапа проектів озеленення міста. Зателефонували, дізнались, де у центрі є «незакрита ділянка». Нею виявилась площа Яворницького.  Далі ми зібрались грошима», – поділилась сестра нареченої Катерина Ковалюк.

За її словами, це було співфінансування, оскільки частину грошей зібрала команда з ЛМР. Далі взяли лопати і поїхали на локацію. Процес був гарно організований та координувався їх командою.

Скріншот з відео https://youtu.be/r4MOA4dbuHY

Саме ж весілля було 17 червня, а дерева садили за тиждень до події. На весіллі нареченим показали відео. До цього пара не знала, що друзі готують такий подарунок. Як розповіла Катерина Ковалюк, пара була під враженнями, закохані плакали.

Зазначимо, що раніше існувала традиція висадження дерев в день весілля. Молодята саджали дерево як символ початку сімейного життя. Зараз закохані пари відновлюють таку традицію. Такий  обряд можна провести в лісі, парку чи у дворі будинку, або ж на церемонії посадити саджанець у горщик, а вже опісля – пересадити на ділянці в парку чи в лісі.

Ще одна цікава ідея подарунку – дарувати дитячі іграшки замість квітів. Така ідея виникла 7 років тому у молодят в Раві-Руській, що на Львівщині. Наречені попросили гостей, щоб замість квітів їм дарували дитячі іграшки, які  вони потім віднесли в дитячий садок. Таку ідею тітка Марії Корнафель почерпнула в Польщі.

«То була ідея моєї тітки, яка є монашкою. Вона в той час працювала в Польщі біля Жешува. Вона сама є органістка, грає на органах, відповідно, вона мусила бути на кожній Службі Божій,  на кожному шлюбі вона грала. І ту ідею вона черпнула в Польщі з якогось весілля.  Її здивувало, що були люди і вони не мали жодного букета. Бо завжди на весіллях  люди з квітами, а тут взагалі ні в кого не було букета.  Потім вона запитала в когось з  родини, чому немає квітів. Їй сказали, що молодята собі вирішили, щоб замість квітів дарували дитячі іграшки», – розповіла Марія Корнафель.

Марія розповіла, що гості на її весіллі були здивовані. Деякі несли і квіти,  і дитячі подарунки, тому що думали, що це якийсь розіграш. Загалом, на весіллі було приблизно 240 гостей. Але не кожен приніс іграшки.

«Тобто були і квіти, але дуже мало було квітів. Переважно всі дарували іграшки. Найбільше дарували м’ячики дитячі, лопатки, ляльки, пупсики, ну, такого дуже всього багато. Тобто сцена в ресторані була вся в тих іграшках»,  – пригадує Марія.

Усі дитячі іграшки молодята передали у Навчально-виховний Центр св. Зигмунда, що у Стрию.

«Іграшки хотіла занести в Раві-Руській у садочок. Потім засумнівалась, знаючи, що наші люди можуть собі забрати, мені було шкода, що ті іграшки не попадуть до діток. І ми завезли в Стрий, там сестри Святого Йосипа проводять садочок Святого Зигмунда Гороздовського. І ми тим сестрам завезли ті іграшки. Вони були дуже вдячні», – додала Марія Корнафель.

Водночас, у Львівській міській раді зауважують, що допомогти громаді у будь-який спосіб, зокрема й озелененням Львова, може будь-хто і у будь-який час. Головне, аби ініціатори звернулись до ЛМР і зробили все централізовано.

Ярина ДЕМЧИНА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: