Сім історій успішних ромських жінок

16 вересня в рамках програми Форуму видавців фонд «Відродження» презентував унікальний відеопроект історій про життя сучасних успішних ромських жінок.

Так уже повелося, що стиль життя ромів очима пересічних українців  – це історія, оповита ореолом таємничості. Або ж стереотипів. Ми думаємо, що знаємо їх, однак навіть не підозрюємо, що всі ці “знання” – здебільшого вигадки, навіяні нам художньою літературою та домислами старшого покоління самих же українців. Проект «Сім історій успішних ромських жінок України» – це інший погляд на звичних ромів.

«Щоб мова ворожнечі, яка спалахує в екстремальних ситуаціях, не заступила людські обличчя, треба бачити людські історії. Для нас це можливість дати голос першої особи в якісному художньому відео, тобто, це не журналістський репортаж, а саме спроба зробити мистецький продукт, і з іншого боку – це не намагання долати стереотипи, а намагання показати правду життя, де існують в тому числі стереотипи, і люди, змушені жити знаючи, що про них думають. Це також на всіх нас впливає». –Пояснює мету “історій” знана дослідниця ромської культури та інтерв’юерка проекту Наталя Зіневич.

Зйомки циклу семи відеоісторій відбулися у містах Київ, Бровари, Чернігів, Харків, Дніпро, Ізмаїл й Одеса. Знімальний процес тривав 3 місяці.

«Сім ромських жінок в нашій країні – це жінки, які представляють різні регіони України та походять з різних етногруп. Те, що їх об’єднує – це активність у житті через різні практики, – і це ми визначили для себе як категорію успішності. – Провадить пані Наталя. – Наші героїні активні або в мистецькій сфері, або в громадській діяльності, або і в тому, і в іншому».

Своїми ж роздумами про успіх з екрану ділиться мисткиня Жужуна Дудучава – одна з семи героїнь:

«А що означає бути успішною? Це бути задоволеною всім тим, що я зробила. У мене ще немає такого враження, що я вже все зробила, і що вже можу сісти й заспокоїтись. Мені здається, що людину не мало б навідувати відчуття вдоволення. Якщо так, то її місія на землі вже закінчилась, вона вже тоді вільна».

До слова, «Сім історій успішних ромських жінок України» – це проект громадського об’єднання “Платформа для змін «Ре:дизайн», який виходить за підтримки ромської програмної ініціативи міжнародного фонду «Відродження».

Романія Строцька

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: