Закарпатська облрада також просить ветувати закон про освіту

164

Закарпатська обласна рада ухвалила звернення до президента Петра Порошенка з вимогою ветувати новий закон «Про освіту».

За відповідне рішення 21 вересня проголосували 38 із 56 депутатів облради, повідомляє «Укрінформ».

Не підтримали таке рішення депутати від «Єдиного центру» і «Батьківщини».

Під будівлею облради в Ужгороді у цей час зібралося кілька десятків активістів, які виступають на підтримку закону «Про освіту» і проти цього звернення.

Прес-служба облради Закарпаття повідомляє, що звернення щодо закону «Про освіту» внесли на розгляд першим – позачергово, у зв’язку з клопотаннями від понад третини депутатів.

Головуючий зазначив, що представники 4-х фракцій облради вважають, що ухвалений Верховною Радою 5 вересня закон обмежує права всіх національних меншин на навчання рідною мовою, а сам закон суперечить: Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, закону України «Про національні меншини в Україні» та міжнародним договорам.

Голова облради Михайло Рівіс наголосив, що Закарпаття – багатонаціональна область, де положення Європейської хартії регіональних мов застосовуються одразу до трьох мов – румунської, словацької та угорської.

Він нагадав, що голова ОДА Геннадій Москаль уже закликав президента ветуватиабо повернути парламенту з поправками ухвалений закон «Про освіту».

Рівіс додав, що ще 7 грудня 2016 року облрада запропонувала включити до законопроекту «Про освіту" №3491-д норму, яка б давала представникам національних меншин і корінних народів право на навчання рідною мовою одночасно з українською мовою у місцях компактного проживання таких осіб.

Під час обговорення 21 вересня депутат Андрій Шекета сказав, що закон насправді хороший, до нього внесено 196 поправок від різних політичних сил, однак жодної – від угорців. Аби не відправити хороший закон у небуття через 7 статтю, він запропонував відправити його на експертизу до  Венеціанської комісії.

Напередодні українські національно-патріотичні організації Закарпаття закликалиоблраду не голосувати за «антиукраїнський проект звернення до президента» щодо освіти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: