«Брехня вбиває»: Андрій Куликов на ПЕН-конгресі поділився міркуваннями про пропаганду та етику

139547
Фото: Медіаняня

21 вересня у готелі "Дністер" відомий український журналіст та медіа-експерт Андрій Куликов ділився своїми міркуваннями про журналістську етику та пропаганду із журналістами та простими львів’янами.

Подія відбувалася в межах PEN International Congress, який вперше проходить у Львові та в Україні зокрема.

«Брехня вбиває! Правда захищає життя, захищає безпеку», - головна цитата журналіста під час публічної розмови.

Переважно стриманий на телебаченні Андрій Куликов показав себе з іншої сторони, зі сторони активіста, борця, якого не зввикли бачити в звичайному екранному житті. Своєю розмовою він продемонстрував  необхідність  висловлювання власної думки, відсутність страху у висловлюванні, вміння пояснити власну думку чи умовивід, існування журналістської етики, такту та субординації.  Зокрема, журналіст навів кілька прикладів із життя.

«Ви знаєте, нам давно пора привласнити російську мову. Так! Сказати, що вона є мовою 10ти мільйонів людей, які живуть в Україні, тому – вона наша!»  Одразу після цих слів йому поставили питання-уточнення про те чи потрібно зробити її другою державною. Відповідь була наступна: «Ні-ні! Хоча, я вважаю, що і в цьому немає нічого страшного!» Після такої  сміливої заяви було чути сміх у залі і пан Андрій додав, що «нам давно треба створити інститут російської мови».  Потім, він обґрунтовував свої міркування тим, що існує австралійська англійська, американська, новозеландська і це нікого не заводить у глухий кут.

Далі, йшла мова про пропаганду та оману. Наведені Куливоким приклади були про російських журналістів, котрі без жодних доводів та найменшої наочності створювали сюжети для телебачення, які базувалися лише на довірі від російських глядачів. Він називає це заміщенням фактів, припущенням, або брехнею.

«Де тут етика? Напевно, вона в тому, щоб не озлобитись і вміти стримувати, навіть, праведний гнів».

Пан Андрій дуже мудро та по-своєму пояснив сам феномен журналістської етики, яка переплітається із повагою та чітким розумінням будь-якої проблеми. Розказав, що колись не терпів кримських татар лише через те, що дуже любить класичну українську літературу, в якій  зображуються їхні набіги; висловив тезу і про те, що потрібно створити кримсько-татарську автономію.

Загалом, автор розмови постійно наголошував, що журналіст має доносити правду і завжди плідно над цим працювати, не опускати деталей. Щодо цього він сказав: «Брехня, зрештою, вдарить і по тобі, і по тих людях, про яких ти збрехав, навіть, якщо ти щось хороше збрехав». Далі, навів власний приклад.  На наступне питання про те, що він вважає патріотизмом, він лише сказав, що це всі невідомі країні люди, котрі її люблять і роблять кращою.

Розмова пройшла в атмосфері цікавості до думок та досвіду автора.

Нагадуємо, у ці дні вперше в Україні тримає міжнародний ПЕН-конгрес за сприяння МФ "Відродження".

Підготувала Ольга СЕХ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: