Маленькі «сенсації» Львівської облради. Політичний огляд тижня

IMG_3705-630x420

Про перше засідання ЛОР після канікул, візит Порошенка до ООН та активний проект Банкової з відволікання суспільної уваги, читайте у новому політичному огляді тижня від Дмитра Посипанка.

Нові тенденції в облраді

Про Львівщину уже давно не було що писати. Але цього тижня Львівська обласна рада вперше після двомісячних канікул зібралась на сесію. І хоча сам її перебіг був нудним і нецікавим (бо там фактично не було жодної політики), але певні тенденції можна простежити.

Розпочну з «сенсації», яку відкрив один з депутатів від славного об’єднання «Батьківщина», про кодові слова Ганущина «прошу підтримати» і «прошу визначитись». Хто не знає, то першу фразу голова облради вживає тоді, коли просить проголосувати «за» відповідний проект рішення, а другу – коли треба проголосувати «проти», утриматись або взагалі не голосувати.

І цей «код» вже діє щонайменше півтора року, і стільки ж про нього знають усі журналісти, які висвітлюють сесії Львівської облради. Але, видно, деякі наші обранці настільки розумово «обдаровані», що для них це лише зараз стало відкриттям і сенсацією.

Потішила і фракція «Свободи» своїми недолугими «соціально справедливими» ініціативами. Це, звичайно, зрозуміло, що усі вже увійшли в передвиборчий стан існування, але ж не можна це все перетворювати на дешевий популістичний цирк.

Як можна адекватно оцінити ініціативу профінансувати всі проекти, які не перемогли на конкурсі мікропроектів? А в чому ж тоді суть конкурсу? Конкурс – це завжди переможці і переможені. Для чого тоді писати якісні проекти, шукати дофінансування і залучати громаду до цього процесу, якщо можна дочекатись свободівців, які прийдуть і встановлять соціальну рівність.

Але друга ініціатива просто вбила наповал: доплачувати матерям по 1000 гривень до одноразової допомоги при народженні дитини з обласного бюджету. І це, на їхню думку, збільшить народжуваність на Львівщині! А ще кажуть, що вони чимось відрізняються від інших політиків. Виглядає так, що наших псевдопатріотів-націоналістів дуже хвилює історія з Юліною тисячою чи Вітіною тищью, от вони і свою тисячку придумали. Цікаво, чому у наших горе-політиків все вимірюється однією тисячею гривень?

Пропоную досконалішу ініціативу для «Свободи»: доплачуйте не тисячу гривень, а матеріальну допомогу у повному розмірі – 41 280 грн. Тоді це схоже на турботу за народжуваність на Львівщині! А те, що запропонували ви – це дешева агітація і маніпуляція.

А тепер трошки детальніше про згадувану уже фракцію «Батьківщина», яка чи не найбільше політично наслідила під час останньої сесії. Особливо вразила заява голови фракції Юрія Гудими про якісь політичні переслідування депутатів від «Батьківщини» в обласній раді. Нагадаю, що представники цієї фракції очолюють три постійні комісії і навіть сам пан Гудима зовсім нещодавно став ще й головою екологічної комісії. Тому такі заяви виглядають дико, як на мене. Але ще більше вразили некомпетентні доповіді цього пана Гудими по питаннях, які належать до його компетенції. Те, що він плів, важко назвати доповіддю. І недаремно возмущались представники «Самопомочі» Іван Собко і Параска Дворянин, адже бути головою фракції і виступати із політичними заявами ні про що – це одне, а бути головою екологічної комісії і компетентно розглядати, а потім ще й доповідати по цих питаннях – це зовсім інше.

Думаю, Гудима не захоче відмовитись від такої «грошовитої», як її називають самі депутати, комісії, тому йому доведеться відмовитись від управління фракцією. Благо там є один депутат, який має дуже серйозний досвід в попередніх скликаннях облради, і зможе його замінити на цій посаді. А панові Гудимі це звільнить час для того, щоб врешті почати розбиратись в екологічних питаннях. Можливо після цього не буде більше таких казусів, що питання, які розглядаються в комісіях, очолюваних представниками «Батьківщини», і отримують там одностайну підтримку, потім взагалі не голосуються тими ж представниками цієї фракції під час остаточного їх розгляду в сесійній залі.

Читайте також: На відміну від Садового ми не торгуємося з Міністерством оборони, – Ганущин

Ну і на завершення! Напередодні сесії Львівської облради, відбулась сесія Івано-Франківської облради, де депутати прийняли звернення щодо політичних переслідувань, на користь Саакашвілі, яке останній активно розкручував і натякав – таке буде по всіх областях.

І от диво, ніхто в сесійній залі на Винниченка навіть не згадав про Саакашвілі, а так звані вірні партнери з «Самопомочі» навіть не запропонували внести таке питання до порядку денного. А, якщо ще й згадати те, що депутати «Самопомочі» так активно критикували голову фракції «Батьківщини» в облраді, то можна робити сміливий висновок, що Садовий все-таки остаточно вирішив відмежуватись від Саакашвілі і його нової союзниці Тимошенко.

А що там у Саакашвілі?

У той час, як Порошенко активно займається своєю улюбленою справою – міжнародною політикою, в Україні все відбувається за його планом. Верховна Рада взялася за судову і пенсійну реформи, які будуть прапорами його нової президентської кампанії у внутрішньополітичній площині.

А проект Саакашвілі почав виконувати ту функцію, задля якої його і створювали. Перша – це відволікання уваги від усього, що відбувається у нашій державі. Так, поки всі стежили за тим, як відбувається суд на ним у Мостиськах Львівської області, майже непомітно завершився судовий розгляд справи в Чорноморську Одеської області, де розглядалась справа проросійських активістів, які організовували і брали активну участь у масових безпорядках в Одесі 2 травня 2014 року.

Суд над Саакашвілі у Мостиськах

І, як не дивно, всіх їх виправдали і відпустили на волю. Фактично це рішення суду поставило остаточний діагноз усім так званим реформам, які уже відбулись і відбуваються у нашій державі – судовій, міліцейсько-поліцейській та прокурорській.

Читайте також: Євген Магда: Прогнозую достатньо серйозне оновлення парламенту (інтерв’ю)

Нагадаю, що влада обіцяла до розслідування цієї резонансної справи залучити найкращих експертів і назвала її «справою своєї честі». Однак, суд постановив, що ці найкращі кадри не змогли навести бодай одного доказу, що би підтвердило обвинувачення. Більше того, обвинувачення навіть не намагалось довести вину.

Отже, нашу владу в черговий раз обезчестили і зробила це сама ж влада. І якби не масові заворушення в Одесі, ми б усі проґавили цей момент, спостерігаючи, як український грузин без паспорта у вишиванці влаштовує чергове шоу на західній Україні.

Так само сталося і з судом, що прийняв рішення відпустити славнозвісну та одіозну Нелю Штепу – екс-мера Слов’янська, якій загрожує пожиттєвий термін за державну зраду.

Фото: 24 канал

Але суд вирішив, що не потрібно її більше утримувати за ґратами, а вона може побути і під домашнім арештом! За державну зраду! І якось ми не побачили реакції суспільства на таке рішення суду. Якось нікого це не схвилювало. Правильно, бо всім було цікаво лише одне – а що там Саакашвілі робить у Дніпрі?

Друга мета, задля якої і створили проект Саакашвілі – це псевдоопозиційна діяльність проти української системи, але не проти Порошенка. І цього тижня сам Міхо це підтвердив. Тричі! Спочатку він звільнив свою прес-секретарку, яка дозволила собі випад у соцмережах проти Порошенка. Але вона забула, що те, що дозволено Саакашвілі, не дозволено його посіпакам, тому і поплатилась за це.

Потім він прийшов на мітинг під Адміністрацію Президента, наперед знаючи, що самого Порошенка там немає, бо він у заокеанському турне. А ще пізніше під час свого брифінгу Саакашвілі прямим текстом заявив, що у нього немає особистісного конфлікту з самим Порошенком, вони і надалі залишаються інститутськими друзями, а уся його діяльність скерована проти олігархів, які вбивають Україну. Висновки робити вам…

Безрад ООН і Захід-2017

Цього тижня усі спостерігають за двома точками на мапі світу – Нью-Йорком, де відбувається Радбез ООН, та Білоруссю, де тривали російсько-білоруські навчання «Захід-2017».

Якось детально аналізувати те, що уже відбулось у Сполучених Штатах Америки, немає потреби, адже Радбез ООН уже давно перетворився на Безрад ООН. Фактично, цьому елітарному збіговиську, яке повстало після Другої світової війни, як альтернатива мертвій Лізі націй, не вдалось врегулювати жодного міжнародного конфлікту.

Вчергове зібрались «лідери націй», поговорили про загрози і власні занепокоєння, заявили, що зітруть з лиця Землі усю Північну Корею разом з її карликовою владою, понатякали, що Російська Федерація є загрозою для сучасного мирного суспільства, і роз’їхались по своїх домівках вирішувати власні внутрішні проблеми. Але для України, звичайно, є і певні плюси.

Фото: 24 канал

Це можливість для Президента Порошенка виступити перед сотнями журналістів з усього світу і розповісти український погляд на ситуацію на південному сході нашої держави, що наш Гарант, до речі, достойно зробив і тут вчергове варто віддати належне його політтехнологам і спічрайтерам.

Це також можливість для нашої влади провести десятки односторонніх зустрічей з «великими цього світу». І тут наша влада теж спрацювала на відмінно, оскільки перемовини Порошенка відбуваються постійно і найбільш очікуваною з них була годинна зустріч з Трампом.

Тому в майбутньому було б доцільно перетворити Безрад ООН на найбільший Міжнародний безпековий форум для спілкування і дебатів.

А в цей час в Білорусі завершились військові навчання «Захід-2017», якими наша влада вустами Полторака і Турчинова лякала Український народ, називаючи їх підготовкою до прямої агресії проти України, чи будь-якої іншої держави Європи. Але навчання завершились, а агресія залишилась лише в уяві наших високопосадовців, які в основну належать до партійних лав Народного Фронту.

Хоча варто дочекатись 30 вересня, коли, за інформацією Міноборони Білорусі, має повністю завершитись виведення російських військ з білоруських земель, а тоді робити остаточні висновки. Але один висновок напрошується вже: українська влада втратила черговий привід для залякування українців і тепер їй доведеться знову щось вигадувати, щоб тримати нас у постійній напрузі.

Дмитро ПОСИПАНКО,

Світ на порозі нової холодної війни. Політичний огляд тижняполітичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний». Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

Усі матеріали автора читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: