Ціна питання 19,5 мільйона: кому і як ЛКП АТП-1 має повертати борги за автобуси

evr8

Грошові зобов’язання перед ТзОВ «Львівські автобусні заводи» за договором факторингу, укладеного 2016 року, перейшли до ТзОВ «Оптимум Фактор». Відтак, згідно із запропонованим у ЛМР меморандумом про співпрацю, ЛКП АТП-1 має повернути понад 19 мільйонів 585 тисяч гривень за куплені у 2009-2010 рр. автобуси київській компанії.

Це викликає із тексту меморандуму, який є у розпорядженні ІА Дивись.info.

Отже, у грудні 2016 року ТзОВ «Оптимум Фактор» і ТзОВ «Львівські автобусні заводи» уклали договір факторингу, згідно з яким право вимог грошових зобов’язань перейшло до «Оптимум Фактор». Йдеться про договори про закупівлю – від 2010 року на суму 18 502 584 гривень і 2009 – на 9 582 682 гривень. Сума боргу – 19 585 266 гривень. Відтак ЛКП АТП-1 зобов’язується звернутися до Львівської міської ради щодо надання коштів з міського бюджету як поповнення до статутного капіталу підприємства.

Згідно із меморандумом, після того, як ЛКП АТП-1 сплатить третину боргу, буде укладена ще одна угода між підприємствами про анулювання частини боргу – буде списано 4 мільйони гривень.

Якщо ЛКП АТП-1 виконає свої фінансові зобов’язання, ТзОВ «Оптимум Фактор» зобов’язується сприяти припиненню трьох виконавчих проваджень, за яким Львівське комунальне автотранспортне підприємство № 1 є боржником.

«Львівське комунальне автотранспортне підприємство № 1 зобов’язується не заперечувати у судовому порядку ані проти заміни сторони стягувача за зазначеним виконавчим провадженням на товариство з обмеженою відповідальністю «Оптимум Фактор», ані проти її правових наслідків та визнає правомочність товариства з обмеженою відповідальністю «Оптимум Фактор» на заміну сторони стягувача», – йдеться у меморандумі.

Перші 8 мільйонів боргу ЛКП АТП-1 має сплатити до 31 жовтня, ще 8 – до 31 листопада, решту, 3 585 266 гривень, – до 31 грудня.

Читайте також: Через порушення мерії понад 20 маршрутів Львова залишилося без автобусів

Після того, як ТзОВ «Оптимум Фактор» отримає 10 мільйонів боргу, компанія зобов’язується сплатити борг  ТзОВ «Львівавтокомплектація» перед ЛКП «Львівтеплоенерго» у сумі 2 378 852 гривень і ЛКП «Львівводоканал» у сумі 363 219 гривень.

ТзОВ «Оптимум Фактор» – київська компанія, згідно з даними аналітичної системи YouControl, зареєстрована 2010 року. Основний вид діяльності – інші види кредитування, зі статутним капіталом – 3 мільйони гривень. Цікаво, що 41% ТзОВ «Оптимум Фактор» належить Таїсії Саніній – дружині Ігоря Чуркіна, який натомість прямо і опосередковано володіє ТзОВ «Львівські автобусні заводи», яке сьогодні перебуває у стані припинення і саме йому АТП-1 боргує майже 20 мільйонів гривень. Кінці ТзОВ «Львівські автобусні заводи» ведуть до Канади і Великобританії.

Засновники ТзОФ «Оптимум Фактор»

Скрін зі сторінки аналітичної системи YouControl

Засновник ТзОВ «Львівські автобусні заводи»

Скрін зі сторінки аналітичної системи YouControl

Так виглядає, що Чуркін викупив свій же борг, ось тільки боржник залишається той самий – ЛКП АТП-1.

Бізнес-імперія Ігоря Чуркіна і десятки створених ним компаній на руїнах ЛАЗу – це окрема історія і ми вже про це писали «Слідами зниклого ЛАЗу, або Історія з кримінальним присмаком»

Натомість в історії з майже 20-мільйонним боргом цікаве інше – чи курсують вулицями Львова, закуплені 2009-2010 роках автобуси? Нагадаємо, що закупка автобусів проходила у рамках програми підготовки до Євро-2012. Відтак ІА Дивись.info звернулася із запитом до управління транспорту Львівської міської ради, відповідь на який сподіваємося отримати у визначені законодавством терміни.

А щодо меморандуму, то депутати Львівської міської ради на наступному засіданні бюджетної комісії теж сподіваються отримати звіт директора АТП-1 щодо придбаних до Євро-2012 автобусів.

«Наразі, ми вже вдруге розглядали це питання на засіданні бюджетної комісії, і є багато запитань щодо можливості не сплачувати цей борг. Ми знаємо, що було дуже багато претензій до технічного стану автобусів, до їхнього обслуговування. Невідомо, чи виконувалися всі умови договору продавцем автобусів. Дуже дивно, що сьогодні тільки 7 з 33 автобусів є на маршрутах. А всі решта – то згоріло, то трохи зламалися, то сильно зламалися. Позиція АТП така, що ми маємо платити чи не за брухт. Тому, звичайно, поки ми не з’ясуємо всі обставини, про підтримку меморандуму не може бути й мови. З одного боку йдеться про господарський аспект, а з іншого, всі розуміють, що мова про Чуркіна, який банкрутує ЛАЗ. Просто рука не піднімається віддавати гроші львів’ян Чуркіну», – сказав депутат Львівської міської ради Валерій Веремчук.

Багато запитань у міських депутатів щодо договору купівлі-продажу.

«Як мені повідомили, гарантійний термін автобусів 100 тисяч пробігу або 2 роки. Тобто він вже збіг. Це виглядає дуже дивно. Тому ми вимагаємо зараз договір купівлі-продажу, акт приймання, технічну документацію щодо комплектації автобусів. А також всю переписку між керівництвом АТП-1 і ЛАЗом щодо гарантійно-сервісного обслуговування. Думаю знайдеться достатньо підстав, щоб не сплачувати цей борг, а виставляти зустрічні позови», – підкреслив Валерій Веремчук.

Оксана ДУДАР

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: