Юдейський Новий рік в Україні. Без ялинки, натомість із вибухами (фоторепортаж)

DSC06342

Після завершення святкування свого Нового року хасиди масово залишають Україну. За даними прикордонників, з країни уже поїхало 13 тисяч хасидів. Те, як святкували Новий рік в Умані ці численні віряни, бачив кореспондент Дивись.info.

Після завершення святкування свого Нового року хасиди масово залишають Україну. За даними прикордонників, з країни уже поїхало 13 тисяч хасидів. Те, як святкували Новий рік в Умані ці численні віряни, бачив кореспондент Дивись.info.

Щороку українське місто Умань відвідують десятки тисяч хасидів, які бажають відзначити Рош Га-Шана – саме так на івриті називається свято – біля могили свого духовного лідера – цадика Нахмана. Цього року святкування проходили протягом двох діб, починаючи з заходу сонця 20 вересня.

Зустріти новий 5778 рік за юдейським календарем мають приїхати близько 40 тисяч прочан – таку інформацію надає офіційний сайт Національної поліції. А отже населення Умані має збільшитися в півтора рази. Для забезпечення порядку на вулицях до міста прибуло ще півтисячі правоохоронців. Їм на допомогу приїхали ще 17 ізраїльских поліцейських.

Основні святкування відбуваються в кількох кварталах, що оточують могилу цадика Нахмана. В'їзд до них в дні свята перекривають поліцейські блокпости. Територія за ними зовсім не схожа на тихе провінційне українське містечко. Хіба що типові радянські будівлі нагадують, де ти знаходишся.

На плакатах важко знайти кириличні літери. Всі рекламні оголошення написані івритом. Лайфселівські маркетологи копнули трохи глибше і замість карикатурного образа єврея зобразили на своєму банері яблука та мед – традиційну новорічну страву.

Прочани читають розклад літаків з України

Головна проблема свята – гори сміття. Настільки велика кількість людей на такій маленький території залишає після себе величезні обсяги відходів.

Окрім сміття проблемою є і поведінка деяких прочан. Майже щорічно в пресі з'являються новини про бійки або пожежі у яких звинувачуються хасиди. Цього року теж не обійшлося без інцидентів. В середу в одній з квартир, де проживають паломники, сталася пожежа. 

А в четвер вранці біля одного з гаражів неподалік від могили раббі Нахмана пролунав вибух, в результаті якого двоє ізраїльтян отримали поранення.

На фото:Поліція оточила будинок неподалік від місця вибуху і обшукує його мешканців, що виходять на вулицю.

Однак ті уманчани, що забезпечують побут приїжджих, не дуже бентежаться через це – адже паломництво хасидів приносить їм неабиякі гроші. За ліжко-місце паломники платять по кілька сотень доларів за тиждень. Отже щільно заставивши свою оселю двоповерховими ліжками і перетворивши її на гуртожиток, можна легко отримати кілька тисяч доларів. До того ж невелика кількість паломників приїжджає ще й у квітні – відзначити день народження цадика.

Хасиди моляться не тільки в розташованих біля могили синагогах – невеличкі групки паломників можна побачити просто на вулиці.

Але Рош Га-Шана – це не самі лише молитви. Подекуди можна побачити прочан, що танцюють, водять хороводи та співають, які за мелодією та виконанням більше нагадують стадіонні кричалки, а ніж релігійні гімни. Інколи це нехитрий текст з побажанням щастя у новому році, а інколи просто вигукування на просту мелодію назви свята, міста Умань або імені цадика Нахмана.

В цьому ставку напередодні святкування хасиди здійснюють обмивання. Прочани не переймається ані написом “Купатися заборонено”, ані тим, що водойма доволі брудна – багато в чому завдяки їм самим. Місцеві жителі встановили на березі озера розп'яття. Тепер біля нього чатує поліція, щоб хрест не знесли.

Ввечері хасиди збираються сюди на молитву.

В єврейському «Старбаксі» кава чай та печиво – абсолютно безкоштовні. До “нормального” «Старбаксу» він має доволі слабке відношення, принаймні за смаковими властивостями кави.

Павло МОРКОВКІН, спеціально для Дивись.info.

 

Довідка: Усі євреї, які представляють течію брацлавського хасидизму, вважають своїм обов'язком побувати хоча б раз у своєму житті на могилі цадика Нахмана. Вони також вважають, що якщо вони зустрінуть юдейський Новий рік (Рош Га-Шана) біля його могили, то наступний рік буде дуже щасливим для них.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: