Завтра обиратимуть ректора медуніверситету: розстановка сил

54698066
Фото: Європейська Академія Освіти

Завтра колектив Львівського національного медичного університету ім. Д.Галицького має обрати собі нового ректора вишу.

Неочікувано велика кількість претендентів на посаду, та реальна конкуренція призвели до того, що виборча кампанія вийшла далеко за межі ВНЗ, і отримала розголос не лише серед медичної громадськості.

30 червня завершився контракт чинного ректора Бориса Зіменковського, який обіймав цю посаду близько 20 років. Оскільки він подав документи на конкурс, було призначено в.о. - першого проректора, професора Мечислава Гжегоцького.

28 червня, коли завершився прийом документів на посаду ректора, стало остаточно відомо, що претендують на неї четверо осіб: Юрій Бунь, кандидат медичних наук, доцент кафедри дитячої стоматології стоматологічного факультету Ужгородського національного університету, директор приватної стоматологічної клініки; Борис Зіменковський, доктор фармацевтичних наук, професор, ректор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Заслужений лікар України; Юрій Кривко, доктор медичних наук, професор кафедри нормальної анатомії, декан медичного факультету № 2 Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького; Ростислав Ступницький, доктор медичних наук, професор Інституту післядипломної освіти Івано-Франківського медичного університету, академік Академії наук вищої освіти України, академік Української академії наук, Заслужений лікар України.

Розстановка сил

З самого початку кампанії кандидати розділилися на дві групи, які умовно можна назвати «відкритою» і «закритою». До першої можна віднести Ростислава Ступницького та Юрія Буня, які погоджувалися на участь в усіх публічних дебатах.

Натомість Борис Зіменковський та Юрій Кривко зігнорували запрошенням представити свої програми та подискутувати з конкурентами у Львівському прес-клубі та редакції Дивись.info. Юрій Кривко не прийшов навіть на збори колективу, організовані Профспілкою медуніверситету.

З усіх претендентів найбільшу активність, зокрема у медійному просторі виявляв Ростислав Ступницький, який активно пропагував свою програму не лише у ЗМІ, але й у соцмережах. Крім того, він коментував перебіг кампанії.

З найбільш резонансних подій запам’ятався заклик одного з випускників універститету до Бориса Зіменковського зняти свою кандидатуру і «дати дорогу молодим», скарги Юрія Кривка у тому, що йому не надали приміщення Актового залу для зустріч зі студентами та вже згадані збори колективу на яких відбувся словесний «батл» між Ростиславом Ступницьким та Борисом Зіменковським, між якими, на думку спостерігачів і розгорнеться головна боротьба.

Дебати Ростислава Ступницького та Юрія Буня, що відбулися у Прес-клубі, дивіться тут

Основні претенденти

Загалом, впродовж кампанії, Ростислав Ступницький позиціонував себе як «демократизатор» - обіцяючи децентралізувати систему прийняття рішень в університеті та «новатор», який відкриє для студентів нові можливості.

Чинний ректор акцентував на тому, що саме за його керівництва виш вийшов на міжнародну арену, та залучив інвестиції.

Щодо закидів до фаворитів, то чинному ректору вказували та застосування адмінресурсу, а його опоненту «перемивали кісточки» згадуючи роботу в ЛОДА та кандидування до ЛМР від Партії регіонів.

Щодо Юрія Буня, його взагалі називали «технічним кандидатом», що він, звичайно, заперечував. До слова, чутки ходили і щодо кандидатури Юрія Кривка (згідно з ними він є протеже екс-ректора Зіменковського), однак до офіційних заяв тут також не дійшло, чутки лишилися чутками.

День Х

Голосування за ректора відбудеться завтра, і проходитиме воно наступним чином:

Відповідно до чинного законодавства та Положення про порядок проведення виборів ректора Університету, участь у виборах беруть:

1.     Усі штатні наукові, науково-педагогічні, педагогічні працівники (1170 осіб).
2.     Виборні представники з числа штатних працівників, які не є науковими, науково-педагогічними та педагогічними працівниками (150 осіб).
3.     Виборні представники з числа студентів (240 осіб).

Вибори проводяться шляхом таємного голосуванняз 9:00 год.  до  15:00 год.

Прогнозувати наслідки завтрашнього голосування – справа невдячна. До того ж не факт, що воно поставить крапку у виборчій епопеї. Ростислав Ступницький уже заявив, що готуються фальсифікації під час голосування.
«Наш оргкомітет не проявив поваги до виборців і призначив ці вибори на робочий день, та ще дає вам право голосувати тільки півдня, до 15.00! Вас можуть не відпускати з занять чи лекцій! Бо чим менше людей прийде на дільницю, тим більше бюлетенів можна буде заповнити самостійно!» - написав він на своїй сторінці у Фейсбук. Він також заявив, що дехто може не виявити себе в списках виборців, і відтак не отримає бюлетень.
У свою чергу кандидат Юрій Кривко на своїй сторінці у Фейсбук додав, що сьогоднішній день, 25 вересня, вважає "днем тиші" без передвиборчої агітації. Він також додав, що виборчій комісії університету довіряє: «Однозначно довіряю фаховості лічильної комісії, а саме їх справедливості та об’єктивності, зважаючи в першу чергу на відкритість голови Сизон Орисі Орестівни та беззаперечний досвід головного кадровика університету Слабого Михайла Васильовича», - написав пан Кривко.

 

Програми

Пропонуємо до уваги програми кожного із кандидатів (натисніть на прізвище, аби передивитись програму):

Ростислав Ступницький

Юрій Бунь

Юрій Кривко

Борис Зіменковський

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: