До кінця року продукти в Україні можуть дорожчати на 20%, – експерт

83652

В Україні продуктова інфляція, яка тягне за собою інфляцію у країні загалом. Як вийти з кризової ситуація ІА Дивись.info поцікавилася у гендиректора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка.

В Україні продуктова інфляція, яка тягне за собою інфляцію у країні загалом. Як вийти з кризової ситуація ІА Дивись.info поцікавилася у гендиректора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка.  

– Якою є цінова ситуація на ринку харчових продуктів?

– Виглядає так, що продуктова інфляція тягне за собою і інфляцію у країні, що спочатку вважалося неможливим  і такого ніколи не було. Ціни через своє зростання були неконтрольовані і до кінця року цей процес буде продовжуватися. На деякі продукти харчування можна очікувати зростання до 20%. Насамперед це овочі з борщового набору, можливо, деякі види м’яса. Але, фактично, вже зараз ціна захмарна. Середнє зростання цін на продукти становить десь 10%. Тому, на жаль, зростання ще не припинилося, але, сподіваюся, що 2018 року продуктова інфляція буде дещо меншою, ніж цього року. Питання в тому, що 2017-ий був роком надій, оскільки були всі передумови для того, щоб зростав дохід населення, а ціни зростали меншими темпами, ніж дохід. Але сталося не так. Тобто середня зарплата не виросла, а ціни потягнули за собою інфляцію, яка перевищила найбільш негативні прогнози.

– Які прогнози на наступний рік?

– Наступного року ці факти теж можуть відіграти свою роль. Але є певні важелі, які можуть на це вплинути. Наприклад, на наступний рік закладена девальвація гривні на рівні 11 %. Сьогодні ціна на українські продукти закладена на рівні європейських або навіть трохи вище. І це відбулося саме у євро. Якщо гривня буде девальвувати, ціна  на продукти буде такою самою, але у євро. Тому зростання цін на продукти відбудеться. Крім того, буде підняття мінімальних заробітних плат, що також за собою потягне подорожчання, зокрема йдеться про ціни на хліб. Мінімалка цього року вдарила найбільше по цінах на найдешевші сорти хліба.

– Інфляція 7%, а девальвація гривні – 11%. Як цей дисбаланс позначиться на цінах на продукти?

– Це досить дивно, оскільки ціни на продукти зростають швидше, ніж інфляція. Мої прогнози дещо негативніші за прогнози уряду. Хотілось би вірити, що Кабмін зможе втримати зростання цін на продукти у межах 7%.

Крім того, спочатку уряд прорахував вартість долара трохи більше 29 гривень, а потім вже – за тридцять. Тобто за два тижні з початку розгляду бюджету на 2018 рік гривня девальвувала майже на дві гривні. Якщо у нашому споживчому кошику 50% становлять саме продукти, тому перше, що буде дорожчати, – це продукти харчування.

– Які головні причини сьогоднішнього стрибка цін на продукти?

– Причин було багато. Деякі з них можна було передбачити і не відпускати ціни. Спочатку року – це підняття мінімалки, яка призвела до підвищення цін, зокрема на хліб, а також на молокопродукти.  Крім того, торік скасували пільговий ПДВ  для аграріїв, які це закладають у вартість. Цей процес не одразу спрацював, він був поступовий.

Читайте також: Через порушення мерії понад 20 маршрутів Львова залишилося без автобусів

Далі позначилося підвищення тарифів на комуналку для промислових споживачів, яке позначилося на підвищенні вартості продуктів. Потім було скасування регулювання цін на соціальні продукти харчування, що також позначилося стрибком цін на певну групу продуктів харчування.  Відстежуючи ціни, було відзначено, що подорожчання продуктів відбувалося у період, коли уряд або говорив про скасування регулювання, або це робив. Йдеться про серпень і жовтень минулого року  та червень нинішнього року. Ось, наприклад, згадаймо підвищення цін на курятину. Хто стояв за відміною регулювання? Великий бізнес, тобто виробники, а ще точніше – один виробник. Том факторів було багато. А зараз фактором, який впливатиме на здорожчання продуктів, буде девальвація гривні, яка вже почалася. Це позначиться на цінниках. До цього варто додати дотації, які були надані тільки великому бізнесу. Малий і середній бізнес взагалі нічого не отримує і перекладає це на вартість.

Спочатку цього року не можливо було спрогнозувати, як буде розвиватися ситуація, але наприкінці січня я писав, що уряду варто звернути увагу на високу інфляцію, бо її не можна буде втримати у межах 8%.

Читайте також: Ціна питання 19,5 мільйона: кому і як ЛКП АТП-1 має повертати борги за автобуси

– Які уряд міг би вжити кроки, щоб запобігти подальшому зростанню цін на продукти?

– Є декілька кроків. По-перше, це зниження ПДВ на продукти харчування. Тобто ми можемо запозичити ті інструменти, які є у розвинених країнах. У Європі ПДВ на усі продукти харчування становить від 5 до 7%. Є країни, де ПДВ вищий, але йдеться про країни, де вищий рівень життя. В Україні ПДВ – 20%. Тому навіть якщо виробник продає свою продукцію за такою ціною, як і в Польщі, то додайте ПДВ і отримаєте значно вищу ціну. Друга можливість – прямі дотації, субсидії, на продукти харчування, на зразок субсидій на комунальні послуги. Така система працює у Сполучених Штатів, її запозичили декілька країн Європи тоді, коли вона була потрібна через зниження рівня життя.  В уряді такий варіант навіть не хочуть розглядати.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: