НП у Калинівці: події, версії, наслідки

b7494b5ed72e8e25df19dfb00bf90d0b

Один згорілий склад боєприпасів – випадковість, два – викликає сумніви, три – тенденція, чотири… У Калинівці Вінницької області здетонував один з трьох найбільших складів з боєприпасами. Вибухи лунають досі. Евакуйовано близько 30 тисяч людей, дороги перекрито.

Це четвертий інцидент за неповні два роки і одинадцятий з 2003-го.  

Хто винен

За менш як два роки сталися три потужні пожежі на військових складах з подальшою детонацією боєприпасів. В усіх трьох випадках як основна версія розглядалася диверсія. В багатьох експертів і користувачів соцмереж викликав занепокоєння дивний збіг подій. Напередодні вибуху в Калинівці, буквально за

8 годин до вибуху, на території Вінницької області стартували навчання із пошук диверсантів під керівництвом Антитерористичного центру СБУ.

Натомість журналіст Юрій Бутусов заявив, що «антитерористичні навчання» були лише прикриттям, насправді СБУ, МВС і ЗСУ проводили контрдиверсійну операцію в Вінницькій області. Дехто навіть побачив в НП – «феєрверк» від Путіна до дня народження Порошенка. До того ж це сталося на малій батьківщині президента.

Юрій Бутусов:

Юрій Бутусов, фото зі сторінки у Фейсбук

«Про можливість диверсій з боку російських спецслужб оперативна інформація надходила. Однак мета диверсії була точно встановлена.

Непрямі чинники однозначно дозволяють стверджувати про російську диверсії як основну версію катастрофи.

Калинівка – це четвертий склад боєприпасів підірваний в Україні за останні два роки війни. Всі вибухи відбувалися не в жарку пору року, з високо пожежною небезпекою, а в холодну. Ніяких повідомлень про пожежу до моменту вибуху не надходило, місцеві жителі не чули ніяких сирен.

Про можливість здійснення диверсії на території Вінницької області саме в цей день було відомо Службі безпеки, і влада зробила масштабний пошук диверсантів. Цей день – день народження президента Петра Порошенка, і диверсія в його рідній Вінницькій області не може бути збігом.

Тому ніяких сумнівів в тому, що 48 арсенал знищений противником у мене немає. Висновки будемо робити завтра, коли стане зрозумілий масштаб збитку».

Натомість радник міністра оборони Юрій Бірюков висунув версію про безпілотник.

Юрій Бірюков:

Юрій Бірюков. Фото зі сторінки у Фейсбук

«Військові склади у Калинівці за периметром охоронялися надійно. Схоже, на територію потрапив безпілотник диверсантів. СБУ намагалася перехопити. Кажуть, неофіційно, що когось навіть затримали напередодні, але хтось прорвався….

Найближчі дві-три доби буде палахкотіти не тільки 48-ий арсенал, але ще і Фейсбучок. З вимогами усунути-засудити-розстріляти. Згадуватиметься прізвище Полторака, який за функціональними обов'язками не має ніякого відношення до управління складами і арсеналами. Сотні «експертів» кричатимуть про хлатності, будуть приплітати ідіотські вкидання про поставки боєприпасів в Судан, розповідатимуть про вагітних і тилових. Не маючи ні найменшого розуміння про суть проблеми, або не бажаючи її визнавати, або ще гірше...

А проблема в тому, що ми воюємо. В умовах великого, але недостатнього на покриття всіх потреб фінансування, армія робить те, що може. І ще трошки зверху. Але перемогти закон збереження маси і енергії ми не в змозі. Якщо грошей на живучість не виділяли роками, то потім за 5% від потреб чудо не зробиш».

Натомість екс-радник екс-глави СБУ Налbвайченка Маркіян Лубківський переконаний, що причина НП у халатності.

Маркіян Лубківський:

Маркіян Лубківський, фото: Преса України

«Після Артемівська, Новобогданівки, Лозової, Балаклії і Малоянісоля Калинівка – нова точка у страшній системі координат української корупції, халатності, недбалості, небезпеки!

Українські військові склади вибухатимуть доти, доки не будуть проведені фахові і неупереджені розслідування, результати яких стануть відомі українській громадськості.

Це питання нашої національної безпеки!

Трагедії не зупинити поки не будуть встановлені та покарані винні у трагедії! І не «стрілочники» чи міфічні диверсанти!

Поруч з безпосередніми начальниками на місцях відповідальність мають нести найвищі військові чини – міністр оборони і начальник генштабу. Вони мають добровільно подати у відставку, що є нормальною європейською практикою. Теперішня влада декларує ж, що поділяє європейські цінності та успішно інтегрується до ЄС та НАТО? Тому - вперед, на вихід!

Кого покарали за Балаклію?!»

Нардеп Сергій Пашинський заявив, що ініціюватиме засідання комітету щодо зміни логістики і зберігання боєприпасів.

Сергій Пашинський:  

Сергій Пашинський, фото: Вікіпедія

«Вибухи на військових складах у селі Калинівка Вінницької області є кримінальним злочином незалежно від того, хто його здійснив – російські диверсанти чи це сталося через службову недбалість відповідальних осіб. Після Сватово, після Балаклії наша країна, яка на східних кордонах протистоїть потужній військовій машині Путіна, знову втратила боєзапас на сотні мільйонів доларів. Не на передовій під обстрілами, а в нашому спокійному тилу завдано удару по нашій обороноздатності. Це при тому, що після попередніх подібних ситуацій було прийнято рішення про виділення кошів на розосередження існуючих арсеналів для уникнення можливого повторення пожеж на складах.

Зрозуміло, що так далі тривати не може. Як голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, після підведення попередніх висновків щодо причини вибухів у Калинівці буду ініціювати засідання комітету з вимогою докорінної зміни логістики та зберігання боєприпасів».

Без політики…

Поки політики намагаються перекладати один на одного відповідальність, українці просто самоорганізовувалися, щоб безпечно покинути зону ураження.

Читайте також: Вибухи у Калинівці: тисячі людей евакуйовано, траси перекрито

Хронологія надзвичайних подій за останні 15 років

10 вересня 2003 року. Бахмут (Артемівськ)

10 жовтня на об'єднаних складах боєприпасів 52-ої механізованої бригади 6-го армійського корпусу Південного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України почалася пожежа. Полум'я знищило 10 із 17 складів в Артемівську Донецької області, вибухнуло майже 3 тис. снарядів.

Уламками були пошкоджені десятки житлових будівель, а також 5 шкіл та три лікарні. Постраждали дві людини.

Тоді двоє людей отримали терміни. Згідно з рішенням суду, начальник служби ракетно-артилерійских озброєнь, майор Володимир Бевз та начальник складу N14, з якого почалася пожежа, прапорщик Валерій Ботнар отримали по вісім років в’язниці з позбавленням військового звання.

Слідство встановило, що причиною пожежі стали зварювальні роботи, які проводили у приміщенні.

6 травня 2004 року. Новобогданівка        

На складі 275-ої бази зберігання артилерійських боєприпасів стався спалах, в результаті якого почали вибухати артснаряди й інші боєприпаси. За офіційними даними, в результаті надзвичайної події 5 чоловік загинуло і 4 постраждали, 81 чоловік був госпіталізований. Повністю пожежу вдалося згасити лише до 19 травня 2004 року.

22 сім'ї залишились без оселі. З ураженої зони було відселено майже 7 тисяч осіб з 15 сіл у 10-кілометровій зоні. Завдані вибухами збитки тоді оцінили у майже 4 мільярди гривень.

Площа ураження становила 314 км кв.

Причина пожежі – кинута цигарка.

23 липня 2005 року. Новобогданівка

Знову загорілися склади 275-ої бази зберігання артилерійських боєприпасів. Пожежу вдалося локалізувати за 3,5 години: за даними Запорізького теруправління МНС, вибухи снарядів, що почалися о 17.20, припинилися лише о 20.54.

27 липня 2005 року село відвідала делегація на чолі з секретарем РНБОУ Петром Порошенком.

Причина – розпилювання військовими снаряду.

19 серпня 2006 року. Новобогданівка

О 14.15 знову стався серйозний вибух. Горіло близько трьох гектарів території складу. Евакуйовано 1,5 тис. місцевих жителів, 4 тис. людей поміщено в укриття. Задіяно 428 людей і 96 одиниць техніки. Одержали поранення 4 осіб.

За оцінкою експертів НАТО процес розмінування може тривати до 10 років, за підрахунками вітчизняних фахівців — 3-4 роки.

27 серпня 2008 року. Лозова

О 16.00 пролунали перші вибухи на території військової частини А0829, де зберігалися 120-мм снаряди для мінометів, загальна кількість – 95 тисяч тонн боєприпасів. Деякі райони міста було евакуйовано, частина будинків у кварталах, прилеглих до епіцетру вибухів, зазнали пошкоджень (зокрема одна зі шкіл міста).

Внаслідок події був поранений охоронець одного зі складів. Постраждали споруди на території військової частини, школа і кілька будинків, розташованих поблизу. Загасити вогонь вдалося через три дні. За словами заступника начальника Генштабу 2005-2009 рр. Миколи Цицюрського, причиною пожежі стала спека.

Згідно з рішенням суду, винними в НС були визнані двоє керівників військової частини – командир Олексій Поляков і його заступник Олександр Заїка. Саме вони, за версією слідства, вчасно не прибрали сміттєзвалище біля арсеналу, з якої і почалася пожежа.

У серпні 2013 року розпочалася ліквідація боєприпасів, які залишилися після вибухів на території військової частини.

13 березня 2009 року. Грузевиця

Пожежа сталася на військових складах і призвела до вибухів.

У Грузевицю, яка в трьох кілометрах від Хмельницького звозити авіаційні боєприпаси з усієї України, які потім йшли на утилізацію. Це державне підприємство «Укроборонсервіс», що не підпорядковувалося Міністерству оборони.

Важких поранень зазнав один чоловік. Вибухи тривали з півгодини, а осколки розліталися на 400-500 метрів.

Причина пожежі – загорівся автомобіль, на який відвантажували боєприпаси малого калібру для транспортування в Шостку (Сумська область) з метою їх утилізації.

20 березня 2014 року. Кривий Ріг

20 березня 2014 року у Кривому Розі загорілися військові склади з танками, повністю заправлені паливом і з повними боєкомплектами. Тоді згоріли 2 танки Т-64. На щастя, ніхто не постраждав.

29 жовтня 2015 року. Сватове

Вибух стався на складі, де зберігалося близько 3500 тонн боєприпасів. Вогонь гасили всю ніч. Загинули четверо людей – троє військових і місцева жителька. Було пошкоджено безліч будинків житлового сектору.

Як основна причина пожежі розглядалася диверсія. Висувалися версії, що бойовики «ЛНР» обстріляли склади з ракетниці, а також, що підпал стався через теракт.

За попередньою версією, причиною загоряння стала сигнальна ракета, яка вистрілила і впала на ящики з боєприпасами. У Генштабі розглядали різні причини, в тому числі і версію терористичного акту. СБУ кваліфікувала вибухи боєприпасів під Сватове як терористичний акт, що спричинив загибель людей.

23 березня 2017 року. Балаклія

О 2:45 ночі вибухнув один з найбільших складів боєприпасів. одразу після вибуху місцеві мешканці почали покидати Балаклію.

Люди виїжджали за межі міста усіма доступними засобами. Також влада розпочала евакуацію мешканців з 5-кілометрової зони навколо військових складів.

Також стало відомо, що два роки тому найбільший склад боєприпасів уже намагалися підпалити, однак тоді військовим вдалося попередили спробу.

Основна версія щодо причин пожежі – диверсія.

22 вересня 2017 року. Малоянісоль

О 16.20 пролунав вибух на складах боєприпасів. Під час пожежі на полях сільськогосподарських виробників відбулося перекидання полум’я на територію військового складу однієї з військових частин, що дислокується у зазначеному районі. Внаслідок цього на об’єкті виникла пожежа.

За фактом пожежі порушено кримінальне провадження за статтею «умисне знищення або пошкодження майна».

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський виключив версію теракту у зв'язку з пожежею на складі боєприпасів.

Вранці 23 вересня рятувальники ліквідувала пожежу, що виникла на території складу боєприпасів ЗСУ.

26 вересня 2017 року. Калинівка

Близько 22:00 стались вибухи на складах з боєприпасами та зброєю 48 арсеналу військової частини А1119.

Повітряний простір в 50-кілометровій зоні від вибухів повністю закрито.

«Укрзалізниця» змінила маршрути 14 поїздів, евакуйовані працівники 4 найближчих до місця події станцій. Відомо про двох постраждалих — жінка із переломом стегна та жінка із черепно-мозковою травмою. Евакуйовано близько 30 тисяч осіб із зони ураження. Перекриті дороги.

Підготувала Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: