Вибухи у Калинівці: тисячі людей евакуйовано, траси перекрито

PM961image003

У Калинівці Вінницької області близько 22 години сталися вибухи на артилерійських складах військової частини. Було евакуйовано тисячі людей. На місце події прибув прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Правоохоронці спільно з рятувальниками евакуювали жителів сіл Павлівка, Калинівка та Сальник.

«Пункт збору №1: площа біля Калиновського технологічного технікуму. Пункт збору №2: район і будинок культури. Пункт збору №3 с. Сальник в будинку культури. Пункт збору №4: в с. Павлівка в будинку культури. Прохання жителів організовано прибути в пункти збору, до моменту прибуття транспорту перебувати в сховищах», - повідомила Ірина Ярошинська з Вінницької обласної ради.

Вона також заявила, що всіх пасажирів потягів, які їхали до Калинівки, Вінниці, Жмеринки висадили в Козятині. Всі поїзди пустили в обхід на Шепетівку.

Т.в. голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін відрядив на місце події свого заступника Олександра Фацевича. Також по тривозі підняті працівники поліції Вінницької, Житомирської та Хмельницької областей.

Окрім того, розпочав роботу ситуаційний центр Вінницької обласної поліції для евакуації людей із зони можливого ураження.

В'їзди до Вінницької області трасою м-21 Вінниця-Житомир-Могилів-Подільський перекрито.

Начальник Генштабу Збройних сил України – головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко повідомив, що терміново виїхав з групою офіцерів Генштабу до Калинівки.

Пізніше у Генштабі повідомили, що до гасіння пожежі, яка сталася на окремих майданчиках складів ЗСУ, залучили два пожежних танки, пожежні розрахунки військової частини та відповідні розрахунки ДСНС.

ПАТ «Укрзалізниця» через НП змінила рух 14 поїздів.

«26 вересня з 22:10 повністю закритий для руху поїздів залізничний перегін Сосонка-Калинівка. Це викликано заходами безпеки у зв’язку із надзвичайною ситуацією на військових складах в/ч А-1119, що біля Калинівки», – повідомили у прес-службі Укрзалізниці.

Рух поїздів не здійснюється по обох коліях перегону.

Також були евакуйовані працівники чотирьох залізничних станцій Калинівка-1, Калинівка-2, Гулівці, Холонівська і роз'їзд Сальницький.

Вибухи були чутні і у столиці. Приблизно опівночі до поліції почали телефонувати люди з різних районів Києва.

Вибухи були чутні в районі вулиць Саксаганського і Володимирської, в районі Дарниці, на Оболоні, Троєщині, Лук'янівці, Дарниці, Дорожичах.

На місце надзвичайної події прибув прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

«Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман прибув на Вінниччину з метою з'ясувати обставини та взяти під особистий контроль ліквідацію надзвичайної ситуації, яка виникла внаслідок пожежі на військових складах у Калинівці Вінницької області. Мобілізовано ресурс всіх відповідних служб задля забезпечення безпеки людей, які опинились у небезпечній зоні», – повідомили у Кабміні.

Прибувши на місце події, Володимир Гройсман заявив, що причиною пожежі можуть бути зовнішні чинники.

«Мобілізовані всі служби, всі працюють, ситуація контрольована, вживаються заходи по гасінню пожежі, мобілізована техніка й особовий склад. Зараз всі роблять все можливе. Кожен підрозділ виконує свої функції – ДСНС, Нацполіція, Міноборони», - сказав Прем’єр-міністр.

Він підкреслив, що ситуація серйозна, але Уряд вже має досвід подолання подібних ситуацій, і наразі головне, аби ніхто не постраждав.

«Наразі проводиться евакуація людей, вся територія в радіусі 5 км відпрацьовується, є достатня кількість транспорту, аби перевезти громадян, які виявлять бажання поїхати (у безпечне місце). Вже розгорнуті три пункти розміщення людей, там є все необхідне. Все буде добре. Я просив би не розганяти паніку», - сказав Володимир Гройсман.

Він також зазначив, що наразі відпрацьовуються різні версії причин події, і, ймовірно, йдеться про зовнішні чинники. «Втім, це будуть коментувати компетентні органи. Зараз головне – потурбуватися про безпеку людей і максимально швидко подолати наслідки події».

Для ліквідації наслідків вибухів на складах боєприпасів в районі Калинівки залучено 1255 осіб і 47 одиниць техніки. Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

«Для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації всього залучено 1 255 чоловік та 47 одиниць техніки, утому числі від ДСНС — 155 чоловік особового складу та 39 одиниць техніки, Національної поліції — 70 чоловік особового складу та Національної гвардії України 1000 чоловік особового складу, Міністерства оборони України 30 чоловік особового складу та 5 одиниць техніки, у тому числі 2 пожежних танки, ПАТ «Укрзалізниця» 3 пожежних потяга», – говориться в повідомленні.

Невдовзі Генштаб повідомив, що горить 10% площ складів боєприпасів.

«На складах Озброєння Збройних Сил України, що розташовані в районі населеного пункту Калинівка на Вінниччині, продовжуються заходи з локалізації пожежі. Площа займання складає близько 10 відсотків від загальної площі арсеналу. У половині охоплених вогнем сховищ боєприпаси відсутні», - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що підрозділи Нацгвардії і Нацполіції разом з місцевою владою проводять евакуацію людей з навколишніх населених пунктів: Калинівка, Павлівка і Мізяки.

У Нацполіції повідомили, що було евакуйовано 28 тисяч осіб.

«На службі по забезпеченню публічної безпеки і порядку на території Вінницької області перебувають майже три тисячі правоохоронців. Станом на 03.00 годину інформація про потерпілих внаслідок вибухів до поліції не надходила.  Поліція і Нацгвардія забезпечують публічну безпеку і порядок, а також захист від мародерів майна евакуйованих мешканців м. Калинівка і прилеглих сіл.

Поліцією організовано роботу 46 блокпостів – для перекриття всіх виїздів із території Вінницької області. Зокрема, закрито рух для всіх видів транспорту на автодорозі державного значення М-21 Житомир – Могилів-Подільський. Крім того, закрито рух залізничного транспорту на перегоні Сосенка – Калинівка регіональної філії «Південно-Західна залізниця», а також рух повітряного транспорту – в радіусі 50 км від центру смт. Калинівка.

На базі підрозділів поліції Житомирської, Київської, Черкаської та Хмельницької областей сформовані резерви особового складу для надання допомоги поліції Вінницької області.

У період часу з 21.45 год. 26 вересня по 04.00 год. 27 вересня до Журналу єдиного обліку Калинівського відділу поліції надійшло майже 200 повідомлень про події, пов’язані з вибухами, та з питань евакуації цивільного населення. Станом на 03.00 год. 27 вересня повідомлення про потерпілих внаслідок вибухів не надходили.

Зараз поліція, військовослужбовці Нацгвардії і Збройних сил України забезпечують евакуацію мешканців м. Калинівка і прилеглих сіл. Станом на 03.15 год. вже евакуйовано близько 28 тисяч людей, 8 тисяч з яких – з допомогою транспорту, наданого місцевою владою», – повідомили у поліції.

До того ж на підмогу почали прибувати волонтери, які допомагали вивозити людей, насамперед тих, кому важко самотужки пересуватися.

Колишній десантник 79-ої аеромобільної бригади, учасник війни Костянтин Корженко розповів Цензор.НЕТ, що паніки на місці не спостерігалося.

«В даний момент я знаходжуся на блокпосту в 5 кілометрах від складів. Характер вибухів відрізняється від Сватового і Балаклеї – немає далеких розльоту зенітних ракет або реактивних снарядів, тому на такій дистанції людям нічого не загрожує.

На даний момент більшість жителів Калинівки, Стрижавки, Лаврівки, Сальника вже евакуйовано. Йде евакуація і з інших сіл. Це інформація від волонтерів та від самих громадян - тут на блокпосту багато людей зібралося.

У перші хвилини люди рятувалися самі, дуже швидко з Вінниці стали їхати звичайні громадяни, волонтери, на своїх машинах, щоб рятувати людей. Дуже багато хто поспішив на допомогу.

Варто відзначити як швидко влада діє, тут все так організовано, що я такого не бачив навіть в АТО.

Протягом півгодини розпочалася організована евакуація - я нарахував колону понад 100 автобусів, яка одразу виїхала в зону вибухів. Мій будинок на трасі, я все спостерігав.

Дуже швидко виїхала Нацгвардія полк 3008 з Вінниці. Вони стали вивозити людей на бронетехніці з вулиць поруч з вибухами, і прочісувати підвали будинків, де багато хто став ховатися.

На місцях евакуації паніки немає. Паніка є у Вінниці, там де люди не володіють ситуацією і далеко від місця подій. Через дві години вже у всіх селах з'явилися колони бронетехніки Нацгвардії, тут і БТРи, і броньовані КрАЗи, вони вивозять людей до блокпостів і повертаються. Бронетехніки дуже багато.

Нацгвардія зараз діє у всіх селах навколо складів.

Евакуація йде не в бік Вінниці, а в бік Житомира.

Більшість населення із зони вибухів вже вивезено, зараз дивляться залишилися. На жаль, я бачив і «швидкі», які їхали з Калинівки. Але я про постраждалих детально не знаю.

Очевидно, що режим антитерористичних навчань, який був оголошений сьогодні Антитерористичним центром СБУ за 8 годин до вибуху дозволив відмобілізувати і привести в готовність силові структури.

У Калинівку вже прилетіли керівники СБУ, Нацгвардії, МВС.

Гідне поваги, що на блокпостах навколо закритої зони скупчилася велика кількість волонтерів, дуже багато хто виїхав на допомогу, щоб допомогти в епіцентрі вибухів. Протягом першої години дуже важливу роль зіграла самоорганізація громадян.

Слід зазначити оперативні та професійні дії місцевих державних і силових структур Вінницької області по евакуації громадян.

Потужні вибухи на складах в Калинівці не припиняються».

Унаслідок вибухів на складі боєприпасів у Вінницькій області постраждали щонайменше дві людини. Про це повідомляє журналістка Ольга Кудріна, передає Громадське.

«Розгорнуто кілька оперативних штабів у прилеглих населених пунктах, де працюють рятувальники. Зокрема у штаб в смт Стрижавка доправили жінку із переломом бедра та жінку із черепно-мозковою травмою», — сказала вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: