У Кораловому морі знайшли блакитну діру (відео)

570771

У районі австралійського Великого Бар'єрного рифа фахівці виявили нову підводну печеру, яка належить до так званих блакитних дір.

Морський біолог Джонні Гаскелл, який знайшов атракцію, вперше побачив її на Google Maps, повідомляє Укрінформ з посиланням на Mashable.

«Ми з командою перевірили знахідку, хоча вона розташована далі, ніж наші звичайні маршрути. В те, що ми виявили всередині, було важко повірити, враховуючи, що п'ять місяців тому над цим місцем пройшов циклон», - розповів Гаскелл.

Чоловік упевнений, що вони з колегами стали першими людьми, які пірнули в нову печеру. Також учені вирішили не публікувати точні координати, щоб уберегти її від туристів.

«На глибині від 15 до 20 метрів там були величезні корали Seriatopora і подовжені корали Acropora. Обидва види коралів створили найбільші колонії з тих, які я коли-небудь бачив. Наша діра не така глибока, як знаменита Велика блакитна діра в Белізі, але це дійсно унікальне місце», - підкреслив Гаскелл.

Термін «блакитна діра» - це загальна назва для карстових порожнин, які заповнені водою і розташовані нижче рівня моря. Свою назву отримали через захопливий контраст глибокої темно-блакитний води і більш світлої води навколо. Багато блакитних дір утворилися під час льодовикового періоду, коли рівень поверхні води був нижчим на 100-120 метрів. Зазвичай «блакитні діри» є цінними об'єктами для вивчення, а також дайвінг-туризму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: