Юридичні лабіринти львівських замків

1933091_800x600_2235247

Нещодавня спроба Львівської облради оформити право власності на низку об’єктів культурної спадщини спричинила скандал, який набирає обертів.

Нагадаємо, у проекті порядку денного крайньої сесії облради з’явився проект рішення про оформлення спільної власності територіальних громад Львівської області в особі Львівської обласної ради на об’єкти нерухомого майна.

Ним пропонувалося передати у власність обласної ради пам'ятки національного значення, зокрема будівлі Олеського та Підгорецького замків, Каплицю боїмів та Башту колишньої Свяходухівської церкви XVIII у Львові, Оборонну вежу у селі Пятничани.

Тоді проект зняли з порядку денного, але питань виникає щораз більше. З пояснення, яке уже після сесії дав голова ЛОР Олександр Ганущин виходить, що об’єкти хочуть прийняти у комунальну власність лише для того щоб потім передати державі.

«Треба було розробити документацію для того, щоб на ці об’єкти набути право власності: державної чи комунальної. І тоді можна було би визнавати ці замки одразу держмайном, але мінкульт не застосувало цього права. До того ж, друга ситуація склалася з крадіжками комунального майна у Львівської міської ради. Тому сьогодні ми хочемо прийняти замки у комунальну власність і одразу передати їх Міністерству культури, хоч і запізніло, поки міністерство цього ще не зробило», - заявив голова ЛОР під час чат-конференції на Дивись.info.

Вчора ж, скандальний проект розглядала комісія облради з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ, з якою минулого разу, до речі, ніхто не радився.

Втім депутати навіть не змогли достеменно з’ясувати, звідки взялася ініціатива щодо передачі замків в комунальну власність. У листі від директора Львівської національної галереї мистецтв Тараса Возняка, який зачитав голова комісії Юрій Візняк, обласну раду і ЛОДА просять посприяти у переукладенні договорів оренди на низку об'єктів, які перебувають у користуванні галереї.

Про прийняття об’єктів у власність облради там не йдеться.

Громадський активіст, представник ГО «Громада та ініціатива» Віталій Горбатенко закликав депутатів не приймати поспішних рішень і з’сувати, кому належить ідея передати замки в обласну власність.

«Чи є позиція юридичного відділу ЛОР, ЛОДА, міністерства культури. Це не можна розглядати без обґрунтування, без юридичного висновку, це нонсенс. На сесії ніхто не міг відповісти, який статус цих пам’яток, чому в комунальну власність, а не відразу  в державну, чому Мінкульт не виступає з такою ініціативою. Треба з’ясувати позицію всіх органів влади. Я запевняю, якщо ви почнете «рити» це питання, ви зможете знайти багато ознак того, що тут може бути величезна афера. Треба з’ясувати, в чиїй голові народилася ідея передати в комунальну власність. Тому що Возняк звертався про переукладання договорів оренди, а управління майном вже пропонує прийняти в комунальну власність, тобто є розірваний ланцюжок. Не розумію, на підставі чого комісія майна приймала це рішення, можливо в них було таке звернення, в нас його немає», - заявив Віталій Горбатенко.

Втім і самі депутати не розуміють логіки такого рішення, мовляв, для чого приймати об’єкти на баланс ЛОР, витрачати гроші на документацію, а потім передавати це все державі, нехай вона приймає у свою власність і сама виготовляє необхідні документи.

Логіка у такому рішенні ЛОР з’являється, якщо припустити, а про це відверто говорять деякі активісти, що хтось плекає надію на майбутню приватизацію цього майна.

Читайте також: Реорганізація Галереї мистецтв імені Возницького триває: у Жовківському замку ліквідовують музей

«Всі експонати, які є в фондах Олеського замку належать Галереї мистецтв, Мінкульту. Якщо цей об’єкт буде переданий – галерея в будь-яку хвилину забирає експонати, і він пустий. Готель, ресторани, бари - що хочете там робіть», - зауважила колишній директор Національної галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька.

Вона розповіла, що з нею уже радилися, щодо доцільності передачі деяких об’єктів у комунальну власність.

«Коли я вже не була директором, мене викликав заступник голови ЛОР і сказав, що хоче почути думку, чи доцільно деякі об’єкти галерейні - він назвав декілька об’єктів і Олеський замок туди входив – передати у комунальну власність. Я сказала, що категорично проти, що це державна власність. На тому бесіда завершилась, і чомусь ця тема вже почалася тут», - розповіла вона.

Наразі, комісія вирішила зібратися ще раз 9 жовтня, але запросити на засідання Тараса Возняка, начальника управління майном спільної власності Миколу Бандру, голову майнової комісії Ігоря Комарницького.

Комісія також звернулася до юридичного відділу ЛОР за роз’ясненням, до майнової комісії з проханням надати копії звернень, які надходили від галереї, а також до ЛОДА з проханням дати свій висновок.

Читайте також: Рішення про реорганізацію Галереї ухвалювало керівництво музею, – Мінкульт

Жодної гарантії, що усі запрошені з усіма документами 9 жовтня з’являться на засідання комісії немає. Водночас, 10 жовтня відбудеться сесія обласної ради, на якій скандальне питання може постати знову.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: