Немає ніякої Матриці. Фізики довели, що ми живемо не в комп'ютерній симуляції

sk-2017_04_article_text_width_desktop

Вчені з Оксфорда довели, що життя та реальність не можуть бути змодельовані позаземним комп'ютером.

Справа в тому, що деякі гравітаційні аномалії у Всесвіті дуже складно розрахувати, повідомляє Новое Время з посиланням на Seeker.

Зокрема, дослідники з Оскфорду Зохар Рінгель і Дмитро Ковріжін спробували створити модель квантової системи двовимірного газу класичними методами Монте-Карло і виявили, що з ростом числа частинок необхідні обчислювальні ресурси для виконання імітації росли нелінійно.

Тобто в якийсь момент відбувалоя різке експоненціальне зростання, яке неможливо було прорахувати. Для симуляції всього декількох квантових частинок потрібні величезні обчислювальні ресурси.

«Зберігання матриці з усього 20 спинив зажадає близько терабайта пам'яті, а якщо спробувати розширити модель до сотень і тисяч спинив, то створення комп'ютера з такою пам'яттю зажадає більше атомів, ніж є у Всесвіті», - підкреслив Дмитро Ковріжін.

Таким чином, ефективно симулювати квантові ефекти неможливо через те, що в процесі розрахунків виникає «проблема знака», тобто поява формально негативною ймовірності. Оскільки ця проблема бачиться вченим принципово нездійсненною, складну нерівноважну систему не вдасться розрахувати на комп'ютері будь-якої потужності за кінцевий час.

Відзначимо, ідею того, що наш світ являє собою комп'ютерну симуляцію, аргументував професор того ж Оксфордського університету Нік Бострем в своїй статті 2003 року «Доказ симуляції». На його думку, щоб симуляція виглядала реалістично, програма підлаштовується під сприйняття, формуючи матеріальні об'єкти, розум і свідомість людини.

Але цікаво, що стаття Ніка Бострома була опублікована через кілька років після виходу знаменитого фільму Матриця, який описував схожу проблему.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: