Французи у Львові розповіли, як треба рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалище

DSC06303

Французька компанія «Egis» презентувала на ІІІ Міжнародному екологічному форумі у «Вода та Енергія» проект рекультивації Грибовицького полігону.

Про це повідомляє ІА Дивись.info.

«Нам потрібно перепрофілювати ухили полігона, щоб отримати кут нахилу, що буде стабільним в довгостроковій перспективі та підходитиме для влаштування кінцевого шару покриття. Також нам необхідно у межах проекту рекультивації перепрофілювати кінцевий купол сміттєзвалища, щоб запобігти утворенню водойм і проникненню дощової води. Цього ми зможемо досягти, якщо забезпечимо належне поверхневе водовідведення.

Важливою складовою проекту реалізації рекультивації полігону у с. Великі Грибовичі є заходи для відведення фільтрату у підніжжя сміттєзвалища та забезпечення збору фільтрату в екрановий ставок для його зберігання до його очищення на або поза межами об’єкту. Також нам потрібно забезпечити правильне збирання і відведення звалищного газу з тіла сміттєзвалища та його утилізацію через спалювання», - розповів проектний менеджер компанії «Egis» Крістофер Раунд.

За його словами, труднощами є саме почерговість проведення робіт тому, що є певні зони зсуву.

«Цей полігон – це не одна суцільна зона. Тут є полігон, якому 60 років, де нижча частина – це стабільний шар відходів, який вже глибоко вкорінений і не несе ніякої нестабільності. Але є верхня частина – нові відходи, що є небезпечними, адже можлива загроза зсуву, а також постійне утворення газу. Цей газ утворюється у різних зонах полігону, його потрібно знищувати, а найбільш якісний газ, який формується у верхніх шарах, можна використовувати для виробництва енергії», - додав Крістофер Раунд.

За його словами, перший етап — рекультивація східного зсуву може тривати 2-3 роки. Другий етап — рекультивація решти полігону, яка може тривати 4-6 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: