«За лаштунками»: як самовільно вирубують ліс у комунальному лісництві (фоторепортаж)

IMG_5016

Близько сотні самовільно зрубаних дерев виявили днями інспектори Держекоінспекції та активісти Лісової варти у Дністрянському лісництві поблизу села Галівка Старосамбірського району.

Близько сотні самовільно зрубаних дерев виявили днями інспектори Держекоінспекції  та активісти Лісової варти у Дністрянському лісництві поблизу села Галівка Старосамбірського району.

Журналісти Дивись.info відправилися на місце рубок поблизу села Галівка.

Хто доглядає за лісом?

Лісництво належить до дочірнього лісогосподарського підприємства ЛГП «Галсільліс». Точна кількість зрубаних дерев, як і сума збитків, буде відомою після опрацювання документів. Однак про причини цієї ситуації можна говорити вже зараз. За лісом банально ніхто не доглядає.

Про регулярні рубки повідомив активіст Іван Платок, який народився в Галівці.

«Ліс рубають з початку року. «Лісова варта» і волонтери виявили самовільні вирубки в кварталах №1, 2 і 3. «Галсільліс» відповідає, що порушень не виявлено. Хоча можемо побачити, що тут немає стовпчиків, нема позначок на вирубках. Дорога знищена важкою технікою», – розповідає Іван Платок.

На запитання, чи знає він, хто рубає ліс, відповідає – точно не місцеві мешканці. У селі живе близько 50 осіб, переважно пенсіонери. «Лісники все знають», - каже активіст.

Чи поможе прокуратура

Працівники  Держекоінспекції спочатку не хотіли коментувати ситуацію. «Це все потрібно звірити з документами лісництва, чи давали вони дозвіл,тільки тоді можна буде про щось говорити», - заявили вони. Але побачивши масштаби вирубок і відсутність будь-яких ознак законної рубки, дещо змінили позицію.

«Ми вже можемо сказати, що тут є всі ознаки незаконної рубки. Ми брали пеньки, які є зрізані, міряли їх діаметр по найбільшій довжині. Зафіксували і складаємо польову відомість із підписами. Матеріали потім передаємо в прокуратуру та поліцію», – каже головний спеціаліст обласної екологічної інспекції Володимир Вітковський.

Втім, самі інспектори визнають – далі цього справа не йде. У райвідділі поліції таких справ уже багато, втім жодного разу винуватців не знайшли, а без цього збитки компенсовувати немає кому.

Працівники «Галсільлісу» лише розводять руками.

«Лісництво має 5 тисяч гектарів. Важко встигнути зробити все без техніки. Немає грошей. Лісник хворів, півроку був на лікарняному, мав операцію на серці. Сам я живу за 30 кілометрів звідси, остання  маршрутка з села йде в 15.00», – пояснює майстер лісу Андрій.

Він також нарікає, що зарплата в лісівників мінімальна – 3200 грн., а відповідальність велика, і брати її на себе ніхто не поспішає.

10 тисяч збитків за дерево

Буквально напередодні перевірки був призначений новий лісник, який ще формально не приступив до роботи.

«Має бути спеціальна комісія, яка зафіксує той стан, який є зараз, тобто я ще угіддя не прийняв, я ще не дуже можу сказати, що тут робиться. З моєї точки зору як лісівника, то є самовільна рубка. Може, щось не допрацювали. Говорять, що лісника не було. Прийдеться мені тягнути з громадою, разом шукати лісника, щоб охороняв лісові масиви», – пояснює новопризначений лісничий.

За словами експерта «Лісової варти» Василя Гаврилюка в середньому за кожне дерево нараховують 10 тисяч гривень збитку.

«Але значно більшою буде шкода екології. Наслідок цих рубок може бути значно гірший, тому що може бути масове всихання насаджень, тому що залишаються хворі дерева», – каже експерт.

Офіційну суму збитків, мають підрахувати вже цього тижня. Але без виявлення винуватця рубок особливого значення це не має.

Виглядає, що винного не знайдуть і цього разу. А як відомо – «не впійманий – не злодій».

Сумна статистика

Як повідомляли у Львівській обласній прокуратурі у вересні минулого року, за фактами рубок з січня по вересень 2016 року було відкрито понад 250 кримінальний справ.

254 кримінальні справи відкрила Львівська обласна прокуратура від початку року у сфері порушення ведення лісового господарства. Більше половини незаконних вирубок виявили за останні два місяці, причому по всій області», - розповідали у прокуратурі.

Але статистика судових розглядів і, як наслідок, обвинувачувальних вироків значно менша - 44 справи скерували до суду і щодо 35 із них є обвинувачувальні вироки.

Збитки, які завдали незаконні вирубки, загалом оцінили майже у 80 мільйонів гривень. Фігурантами половини відкритих кримінальних проваджень є працівники лісових господарств. «Йдеться про посадових осіб «Галсільлісу», також про керівників підприємств, - звітувалися у прокуратурі. - Це є і майстри лісу, і лісівники. Наприклад в нас по одному провадженню йде мова про незаконне вирубування більше 8 тисяч дерев. Є справи, де завдані збитки оцінюють у 20 мільйонів гривень».

Нагадаємо, ще влітку минулого року очільник ЛОДА Олег Синютка обіцяв контролювати питання незаконних рубок на Львівщині. Про це він говорив і в інтерв'ю Дивись.info у вересні 2016 року. Пропонуємо до уваги цитату з розмови:

«Як ви думаєте, вам вдасться разом побороти лісову мафію, вона, здається, тягнеться до Києва…

— Інакше я би не починав. Ніхто з Києва не змушує мене збирати тут гроші і комусь возити. Автоматично, у мене немає ніякої потреби збирати гроші з когось».

До речі, як повідомив Дивись.info один з місцевих мешканців, буквально наступного дня після інспекції у лісі знову відбувалася вирубка і є великі сумніви, що вона була законною. Постає питання, що врешті-решт залишиться охороняти новому ліснику.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Публікація підготовлена в рамках проекту Голос місцевих ЗМІ за фінансування ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: