Каталонія і незалежність: наступний крок

1000x563_369228
Фото: euronews.com

Парламент Каталонії може проголосити незалежність від Іспанії вже сьогодні. Прийняте законодавство і більше 90% голосів на референдумі дозволяє депутатам регіону це зробити. Але досі не зрозуміло, чи наважаться каталонські політики це зробити.

У п’ятницю уряд Каталонії – Женералітат – оголосив результати референдуму першого жовтня: 90,18% – за незалежність регіону від Іспанії. Але на голосування прийшли 43% виборців. У Женералітаті стверджують, що якби іспанська поліція не блокувала виборчі ділянки, явка склала б близько 57-58%. Президент каталонської автономії Карлес Пудждемон уже заявив, що його уряд готовий зробити «те, заради чого все відбувалося» – оголосити про створення незалежної Каталонії.

Читайте також: Уникнути кризи: Каталонія і точка неповернення

У Женералітаті наполягають, що запропонували усі можливі варіанти перемовин керівництву Іспанії. Але прем’єр-міністр країни Маріано Рахой та інші високопосадовці мовчать. Утім ситуація говорить, що законність референдуму першого жовтня визнає Карлес Пуджедемон, деякі депутати каталонського парламенту і виборці, що прийшли позаминулого тижня на дільниці. Конституційний суд Іспанії за поданням уряду країни визнав будь-які рішення стосовно незалежності Каталонії без участі Мадрида незаконними. У Єврокомісії готові бути посередниками у перемовинах між керівництвами Іспанії та Каталонії. Але результати голосування першого жовтня не визнають. Зрештою, уряд Франції сказав «ні» каталонському референдуму.

Прихильники незалежності Каталонії на марші 11 вересня / David Ramos/Getty Images

Чи залишиться бізнес

Каталонію вже залишили чотири великих компанії: банки La Caixa і Banco Sabadell, які мали штаб-квартиру у Барселоні, постачальник газу Gas Natural і постачальник води Aguas de Barcelona. Спеціаліст із конституційного права, професор Університету Барселони Ксавьєр Альбос говорить, що із точки зору фінансів, такий крок мало що означає: ці організації платили і продовжують платити податки до державного бюджету Іспанії, а не Каталонії.

[dyvys_blockqoute text="Все одно меседж бізнесу зрозумілий: він не збирається працювати у незалежній Каталонії" author="Ксавієр Альбос"]

На вівторок призначено виступ Карлеса Пудждемона у парламенті Каталонії. Він говоритиме про референдум, але голосування за незалежність не внесено до порядку денного цієї сесії. Проголосити незалежність може лише більшість депутатів.

«Зараз за внесення цього питання до порядку денного однозначно виступають лише десять депутатів радикальної пронезалежницької партії CUP. Усього у парламенті 135 депутатів. Коаліція партій, що виступають за незалежність – «Разом за ТАК» – має 62 депутати [до цієї коаліції входить партія Карлеса Пудждемона – авт.]. Якщо вони погодяться із CUP, 72 парламентарі проголосять незалежність у вівторок», – Ксавьєр Альбос певен, що уряд Каталонії, незважаючи на демонстративну впевненість, опинився у складній ситуації.

Страх наступного кроку

Серед пронезалежницької більшості у парламенті каталонської автономії сьогодні немає однозначної позиції, як це було напередодні референдуму. Відділитися від Іспанії в односторонньому порядку – означає приректи себе на період економічної та політичної ізоляції. З іншого боку, уряд Каталонії неодноразово підкреслював рішучість наміру оголосити незалежність, якщо більшість на референдумі скаже «так».

«Іспанська поліція перевищила повноваження, із точки зору права. Їхні дії вплинули на вибір тих, хто спершу вирішив не голосувати на референдумі. У будь-якому разі, каталонці не задоволені діями поліції, байдуже, чи вони підтримують незалежність, чи ні», – Ксавьєр Альбос вважає, що побиття деяких виборців першого жовтня іспанськими правоохоронцями погіршило позиції Мадрида.

[dyvys_blockqoute text="Іспанська поліція перевищила повноваження, із точки зору права" author="Ксавьєр Альбос"]

Віталій Власюк – український правник, який навчався і працював в Іспанії – погоджується, що поліція діяла надто жорстко під час референдуму. Але він зазначає, що Мадрид зробив усе можливе, щоби  підтвердити незаконність голосування. Тепер влада уряд Маріано Рахоя чекає, до яких дій вдасться Карлес Пудждемон і каталонський парламент.

«Якщо Каталонія проголосить незалежність, влада Іспанії може застосувати статтю 155 Конституції. Вона дозволяє використосувати правоохоронців і війська, у разі загрози територіальній цілісності країни», – пояснює експерт. Утім застосування цієї статті не означає жорсткого сценарію подій – наприклад, придушення пронезалежницьких виступів силою. Віталій Власюк наполягає: Іспанія – цивілізована країна і тут звикли поважати правоохоронців. Такий крок поставить локальну каталонську поліцію перед складним питанням: надалі підтримувати незалежницькі сили чи підкорятися волі іспанського уряду. Утім експерт вважає, що відкриті зіткнення між силами малоймовірні.

Демонстрація у Барселоні, 11 вересня 2017 року / Albert Gea/Reuters

«Іспанські газети розповідали одну історію. Коли влада Іспанії посилювала поліцейський контингент у Каталонії перед референдумом, правоохоронців не було де розмістити. Тому вони чекали на урядових кораблях у морі. Працівники барселонського порту відмовилися доправляти їх до берега. Отже, поліція була у морі, поки їм не допомогла армія»,Віталій Власюк вважає цю історію показовою. Вона демонструє, що градус політичної напруги не перетворюється на жорстокість у діях сторін.

Застосування сили

Карлес Пудждемон напередодні та після референдуму неодноразово підкреслював: відділення від Іспанії має проходити мирно і у відповідності до норм міжнародного права. Водночас, Женералітат не реагує на звинувачення у порушенні іспанського законодавства. Мовляв, Мадрид використовує свої закони, щоби завадити каталонцям здобути незалежність.

«Проблема багатьох прибічників каталонської незалежності і частково уряду Каталонії у тому, що вони не намагаються назвати свій рух легальним. Вони просто вирішили, що їхні дії нелегальні із точки зору іспанської Конституції та законодавства», ­професор філософії права Університету Помпеу Фабра Барселони визнає право Каталонії на самовизначення, але засуджує обрану Женералітатом тактику.

Стаття 155 Конституції Іспанії включає не лише можливість введення військ до регіону, у якому існує загроза країні. Ксавьєр Альбос говорить, що спершу іспанський уряд має надіслати лист-попередження Карлесу Пудждемону. Це звернення мало б застерегти каталонського лідера від будь-яких зовнішньополітичних кроків без погодження із Мадридом. Інакше державна влада може призначити власного керівника регіону. Далі каталонських лідерів, які відстоюють незалежність, мали б притягнути до відповідальності перед іспанським законом. Ще одним пунктом є скасування каталонської автономії. І лише за цим йтиме введення військ.

[dyvys_blockqoute text="У разі проголошення незалежності, є три сценарії подій" author="Ксавьєр Альбос"]

«У разі проголошення незалежності, є три сценарії подій. Перший – до Каталонії вводять війська. Другий – Іспанія змінює Конституцію та заперечує автономію. Третій варіант – оголосити незалежність після перехідного періоду, наприклад, за півроку», – на думку Ксавьєра Альбоса, у парламенті Каталонії зараз намагаються вирахувати найменші ризики від проголошення незалежності.

Зламані контакти

«Уряд Каталонії свідомо ризикує, говорячи про незалежність. Він провокує Мадрид на жорсткі дії. Складно сказати, на чиєму боці ініціатива. Подальша ситуація залежатиме від дій каталонців. Але вони не знають, що робити. Уряд Каталонії визначатимуте свої дії через позицію іспанської влади», – Віталій Власюк не вірить, що хтось найближчим часом визнає незалежність Каталонії. Відтак Барселоні найвигідніше шукати можливостей для перемовин із Мадридом, якщо вона розраховує розширити свою автономію чи отримати незалежність у перспективі.

[dyvys_blockqoute text="Уряд Каталонії свідомо ризикує, говорячи про незалежність. Він провокує Мадрид на жорсткі дії" author="Віталій Власюк"]

Позиції і запити, які декларують сторони у каталонському випадку, не передбачають вирішення проблеми за принципом «win-win». Мадрид повністю заперечує намагання Женералітату проголосити незалежність, Женералітат не хоче отримувати менше, ніж незалежність. На думку Ксавієра Альбоса, єдина ефективна стратегія сьогодні – залучення ЄС у якості посередника у перемовинах чи навіть примус Мадрида і Барселони до перемовин із боку Брюсселя.

Найбільшою проблемою для Каталонії та Іспанії загалом сьогодні залишається відсутність контактів. Іспанські та каталонські лідери чимало говорять про ситуацію, що склалася, про шляхи її вирішення, звинувачують одне одного. Але вони роблять це на брифінгах і в інтерв’ю, а не під час перемовин. Маріано Рахой і Карлес Пудждемон не зустрічалися одне з одним із серпня.

Михайло ДРАПАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: