У Чехії просять вибачення в України через заяву Земана про Крим

633540-top_foto1-d13zh

До Посольства України у Чеській Республіці надійшли письмові вибачення від численних громадян у зв’язку із заявами президента цієї країни Мілоша Земана про Крим.

До Посольства України у Чеській Республіці надійшли письмові вибачення від численних громадян у зв’язку із заявами президента цієї країни Мілоша Земана про Крим, передає «Радіо Свобода».

«Хочу подякувати десяткам чехів, часто зовсім незнайомим людям, які сьогодні надіслали посольству слова підтримки і ... вибачень. Я добре знаю, що мільйони чеських друзів солідарні з українцями в нашій боротьбі проти російського агресора і окупанта. Інакше й бути не може в країні, народ якої дав світу Вацлава Гавела», – написав на сторінці у Facebook посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Крім того, чеський міністр сільського господарства попросив вибачення в України через висловлювання президента Земана.

«Прошу вибачення в України та українського народу через заяву президента Земана сьогодні, я й подумати не міг, що щось подібне може сказати президент Чеської Республіки», – написав на сторінці у Twitter Маріан Юречка.

Свої вибачення розмістив у соцмережі і чеський євродепутат Павел Телічка: «Я щиро прошу вибачення перед усіма українцями за виступ президента Земана в Раді Європи. Божевілля, – м’яко кажучи. Мені соромно».

При цьому, Верховна Рада України наступного тижня відреагує на заяву президента Чехії Мілоша Земана анексії Криму. Про це в ефірі «5 каналу» заявила заступник голови Верховної Ради України, нардеп від «Самопомічі» Оксана Сироїд.

«Має бути дуже жорстка реакція, я думаю, що український парламент також скаже своє слово, як тільки ми повернемося до роботи наступного тижня. Я думаю, що одне з перших рішень це має бути реакція парламенту на позицію президента Земана, оскільки це сталося в межах ПАРЄ», - заявила Сироїд.

Нагадаємо, напередодні президент Чехії виступив у ПАРЄ проти санкцій щодо Росії. Крім того, він заявив, що Крим анексовано незаконно, але повертати його Україні не треба. На його думку, Україна могла б домовитися з РФ про «фінансову компенсацію».

У той же час офіційна позиція Чехії щодо санкцій проти РФ після заяви Земана не зміниться. При цьому МЗС Чехії поки не коментував частина виступу Земана, про те, що Київ повинен домовитися з Москвою про «компенсацію» за Крим, а світ має змиритися з захопленням Криму Росією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: