Хто на Львівщині виграв від пенсійної реформи

1369290920_kredutni_spilku

З 11 жовтня на Львівщині розпочали виплату пенсій, перерахованих згідно нового закону.

В головному управлінні пенсійного фонду України у Львівській області кажуть – перерахували вже усім, застосувавши нові показники: середній показник заробітної плати в Україні в розмірі 3 764 грн., показник прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність в розмірі 1452 грн., показник величини оцінки одного року стажу в розмірі 1%.

Загалом в області підвищення отримують 608,6 тисяч мешканців. Суми коливаються від менше 100 до понад 2000 грн., проте для більшості пенсіонерів підвищення становитиме від 100 до 500 грн.

В Пенсійному фонді кажуть, що перерахунок провели автоматично індивідуально для кожного пенсіонера залежно від його заробітку, який він отримував, і його страхового стажу,  відтак звертатися до них не потрібно.

Вже у жовтні доплати отримають ті пенсіонери у яких розмір доплат перевищує 140 грн. 10 жовтня відповідні списки були доставлені у поштові відділення та банківські установи. Пенсіонери отримуватимуть пенсію за двома відомостями – головною та додатковою доплатою.

Читайте також: Обласний пенсійний фонд відкриває гарячу лінію щодо результатів перерахунку пенсій (телефони)

Водночас, пенсіонери, у яких доплата становить менше 140 грн., отримають її уже в  листопаді одночасно з пенсією за листопад.

Гнучкий коридор пенсійного віку

Одна із складових реформи запровадження перехідного періоду із застосування нового показника оцінки страхового стажу. Здійснюючи перерахунок пенсії, застосовували середню зарплату 3 764 грн, і оцінка показника страхового стажу – один відсоток. З 2018 року будуть застосувати середній показник заробітної плати за два роки – 2016, 2017 рр. і показник оцінки страхового стажу – один відсоток. З 2019 року – відповідно братимуть до уваги зарплату за три роки і показник одного року. Як пояснили у ПФ, це роблять для того, щоб вирівняти пенсії, які будуть враховувати в наступних роках.

Для пенсіонерів віком 60, 63, 65 років діє до 2018 року правило, що дає право виходу на пенсію чоловікам у 60 років, жінкам – у 58 років зі стажем 35 років для чоловіків і 30 років для жінок. Також мають таке право виходу на пенсію особи з мінімальним страховим стажем – не менше 15 років.

Читайте також: Чому Україну перетворюють з суб'єкта на об'єкт міжнародної політики. Політогляд тижня

З 1 січня 2018 року право на пенсію у 60 років чоловіки будуть мати при наявності стажу не менше 25 років. За жінками зберігається вікова градація виходу на пенсію, передбачена ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Вже з 2018 року це стосуватиметься жінок у віці 58, 6 років.

Діапазон необхідного стажу щороку збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років у 2028 році. Є категорія осіб, які вийшли на пенсію у 2011 році, – для них максимальний стаж 25 /20 років. Це право за особами зберігається.

З 1 січня 2018 року особи, які мають стаж від 15 до 25 років будуть мати право виходу на пенсію у 63 роки.

За наявності з 1 січня 2019 року стажу 15 років, але не менше 16 років призначення пенсії може бути у 65 років.

В період до досягнення необхідного пенсійного віку особа може отримувати соціальну допомогу в органах соціального забезпечення.

При цьому, як наголосили у ПФ для військовослужбовців перерахунок пенсії не передбачений. Осучаснення пенсій для цієї категорії буде врегульоване окремим законом. Планується, що відповідний законопроект буде розроблений до 1 листопада.

Також Законом передбачається скасування обмеження у виплаті пенсій працюючим пенсіонерам. Відміняється зменшення розміру пенсій жінкам, які скористатися правом виходу на пенсію у 55 років. Їм було відновлено це право при досягненні пенсійного віку з додаванням періоду, коли вони достроково вийшли на пенсію.

Законом також передбачається зміна механізму відшкодування роботодавцем виплаченої суми пільгових пенсій. Для них збільшується ставка сплати єдиного внеску.

Змінено порядок призначення пенсій за вислугу років, але збережено право особам, які на сьогоднішній день мають необхідний стаж для вислуги років, – за ними збережено право на призначення такої пенсії.

Винятки

Особливості пенсійного забезпечення, крім військовослужбовців зберігаються за чорнобильцями, та особами, які працювали в шкідливих умовах. Так, достроково можуть вийти на пенсію шахтарі. Чоловіки, які мають не менше 15 років стажу на підземних роботах, а жінки – 7, 5 років стажу, будуть отримувати пенсію, не меншу, ніж трикратний розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (4352 грн).

Достроковий вихід на пенсію можливий також для трактористів-машиністів, які працювали у сільському господарстві, жінок, які працювали доярками, свинарками, у текстильній промисловості, водії міського пасажирського транспорту.

Пенсією за вислугу років можуть скористатися також працівники, які набули стажу, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, зокрема медики, педагоги, які набули до 1 жовтня 2017 року спеціальний стаж не менше ніж 26, 6 років, артисти театрально-концертних та інших видовищних закладів, жінки, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до 6-річного віку. Матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до 6-річного віку, набувають право на пенсію у віці 50 років при наявності стажу 15 років. Якщо вихованням дитини займався батько, тоді це право поширюється і на нього.

Особи, пенсія яким була призначена за окремими законами– держслужбовці, науковці, журналісти, прокурори отримуватимуть пенсію за нормами страхового закону. Втім, якщо такий варіант їм не підходить, вони можуть подати заяву щодо відновлення попередньої пенсії в меншому розмірі. Вони також можуть звернутися щодо донарахування їм пенсійного стажу у тому випадку, якщо продовжують працювати, і раніше не подавали в ПФ інформацію про свою трудову діяльність.

Кому ж пощастило

Максимальний розмір пенсії як і раніше становить 10 740 гривень. Однак тепер кількість осіб, зможуть її отримувати суттєво зросте. Так, якщо до перерахунку максимальну пенсію на Львівщині отримували близько 1500 осіб, то тепер їхня кількість зросте до близько до 10 тисяч. Зокрема, таку пенсію будуть мати більшість шахтарів.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: