СБУ передала кримінальну справу зв’язковій УПА Ользі Ільків

14613A82-AEDE-4613-89E6-D882819AF8F2_w650_r0_s

СБУ у Львівській області напередодні 75-річниці Української повстанської армії передали копії кримінальних справ зв’язковій зв'язковій Романа Шухевича — 97-річній Ользі Ільків та підпільниці Анастасії Закидальській-Петричкович.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Обидві жінки були арештовані НКВС і жорстоко допитані у тюрмах Львова та Дрогобича. Через понад сім десятиліть вони зможуть оглянути матеріали кримінальної справи, прочитати про своє життя, як його описали енкаведисти.

«Передача справи – це перемога над моїм найгіршим слідчим Лавренком, таке було його прізвище. Це був кат, який знущався, доки міг. Він мене бив і перехитрив, дав мені психотропну речовину, яка не дозволена навіть у тюрмах. Можливо, тому я осліпла. Не було перерви, рано і ввечері, не було часу навіть пайок, який давали нам, поїсти. Приводили і відводили, а інший дивився в віконечко. Важливо, що я перетерпіла і не наклала на себе руки, за мене, мабуть, хтось молився на тому світі… Лавренко мені сказав, що я не знайду своїх дітей, яких у мене забрали. А як знайду, він мені сказав, то вони мені плюнуть в обличчя. Я тоді сказала, що шукатиму їх від хати до хати, від села до села», – зауважила Ольга Ільків.

Додамо, що справа Ольги Ільків складається з трьох томів, справа Петричкович, яка є груповою, де проходить шість осіб, складається з одного невеликого тому.

У 1940-1950-х роках, коли Ольга Ільків, Анастасія Закидальська, інші зв’язкові УПА, тоді молоді і тендітні жінки були арештовані, зазнали катувань, але вони не могли навіть припустити, що через кілька десятиліть триматимуть у руках матеріали допитів.

У СБУ наголошують: окрема частина матеріалів українського підпілля в архівах Російської Федерації й надалі має гриф «секретно».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: