Національна пам'ять. На Львівщині відкрили меморіальний комплекс січовикам Карпатської України

DSC06325

На Верецькому перевалі у селі Климець Сколівського району відкрили Меморіальний комплекс полеглим січовикам Карпатської України.

У березні 1939 року війська хортиської Угорщини окупували Закарпаття. Опір їм чинили січовики Карпатської України, здебільшого галичани. Захоплених січовиків як громадян Другої Речі Посполитої угорці передавали полякам, а ті, всупереч міжнародним конвенціям розстрілювали січовиків.

«Уряд Чехословаччини відмовлявся видавати січовикам Карпатської України зброю навіть тоді, коли доля чехословацької держави була вже вирішена. Тому 10 тисяч січовиків з крісами та іншою легкою зброєю протистояла 40 тисячній до зубів озброєній армії Угорщини, яка мала і артилерію і танки.  Полонені січовики були в казармах угорці передавали їх полякам на Верецькому, Ужоцькому перевалах, але поляки мали наказ вищого керівництва держави, що підтверджено документами, що січовиків не варто утримувати в полоні. Для польского керівництва вони становили небезпеку, тому їх групами по 7-20 осіб вивозили в різні частини перевалурозстрілювали і скидали у фортифікаційні споруди Першої світової війни і ями засипали землею. Наразі віднайдено лише 3 місця поховання»,  - розповідає керівник пошуковців, директор КП ЛОР «ДОЛЯ», секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета. За його словами пошуки розпочалися ще у 2008-у році.


«Станом на сьогодні віднайдено 22 січовики. Зокрема у 2008 році – 10, в 2011  - 7 в 2015  - 5. Всі вони перепоховані тут з військовими  почестями. Зараз робота продовжується, бо всього було розстріляно близько 600 січовиків. Географія пошуку є доволі велика – це багато кілометрів вздовж межі Львівської та Закарпатської областей, тобто колишнього кордону між Чехословаччиною та Другою Річчю Посполитою, а потім між хортиською Угорщиною та Другою Річчю Посполитою.  Це складний ландшафт, насипний грунт. На багатьох місцях поховань місцевим людям вдавалося поставити хрести але потім були Друга світова війна, радянська окупація і деякі місця тепер важко знайти, бо дуже змінилася територія, в деяких показаних нам місцях є 3 метри насипного грунту. Всі знайдені в подальшому січовики будуть поховані на цьому Меморіалі», - каже Святослав Шеремета.

Меморіал почали споруджувати у 2016 році за ініціативою голови ЛОР Олександра Ганущина. Основна частина робіт була виконана цьогоріч. На спорудження Меморіалу облрада виділила з бюджету Львівщини 700 тисяч гривень.

Сам Олександр Ганущин під час відкриття заявив, що КП «Доля» потрібно підтримати, щоб пошукові роботи були посилені.

На відкриття Меморіалу також приїхала внучка команданта Карпатської Січі Дмитра Климпуша, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Володимир ГАЛЕЧИК 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: